Policisté z NCOZ zadrželi celkem deset lidí. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele firmy Jiřího H.

O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala také náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL). V prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost a že není z ničeho obviněný.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Jiří Nováček

„Nadále probíhají úkony trestního řízení, a to především výslechy obviněných. Domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků byly v úterý ukončeny,“ uvedla žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství Ostrava Petra Lastovecká.

Má čas vysvětlovat

Předseda KDU-ČSL Marián Jurečka již v úterý ale zrušil jeho návštěvu u prezidenta Zemana na Pražském hradě kvůli jeho kandidatuře na ministra životního prostředí.  

„(Hladík) má čas na seznámení s tím, co mu předala policie, jak s nimi dál bude komunikovat. Ve čtvrtek přijde na celostátní výbor, aby situaci popsal ve větší míře detailu, abychom byli schopni vyhodnotit, zda je nadále kandidátem, nebo případně uděláme nějakou změnu,“ uvedl Jurečka.

 

Dvě větve případu

Má jít o dvě větve případu, kdy první se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování v tomto mapuje především aktivity podnikatele Michala H., kterého policie podle serveru označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout.

I druhá větev prověřování se týká opět Michala H. a skupiny, která údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a následně se ziskem prodala bytové domy a byty.

Zásah kvůli bytům

Policisté byli i v brněnské advokátní kanceláři lidoveckého politika Filipa Ledera. Ten uvedl, že u něj byli policisté v souvislosti s jeho klientem a sám Leder nebyl zadržený ani obviněný. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) novinářům řekla, že policie zasahovala na bytovém odboru na Malinovského náměstí. Na Nové radnici na Dominikánském náměstí byli policisté v Hladíkově kanceláři, odkud si odnesli materiály.

Policisté v Brně zasahovali začátkem října kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Č.

Fotogalerie
24 fotografií