Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostré sněmovní spory kvůli obsazování rad ČT a rozhlasu: Poslanci debatovali 10,5 hodiny

Aktualizováno -
1. listopadu 2022
22:24
Autor: ČTK, vja - 
1. listopadu 2022
08:52

Část členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) možná bude volit Senát, a to třetinu. Zpřísní se také vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů. Změny přinese vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna navzdory odporu opozičních hnutí ANO a SPD. Debata trvala zhruba 10,5 hodiny, ačkoli vládní tábor prosadil omezení řečnické doby. Opozice neprosadila zamítnutí předlohy už v prvním čtení ani její vrácení kabinetu k dopracování. Nyní ji posoudí volební výbor, který má na starosti média.

Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob věřil, že změnu obsazování rad České televize a Českého rozhlasu vládní koalice prosadí v prvním čtení dnes během dne, byl ale přichystána i na noční jednání. „Budeme jednat tak dlouho, dokud se nám to nepodaří,“ uvedl před zahájením mimořádné schůze. Návrh označil za průlomový. K předloze se vedla dlouhá diskuse vzhledem k odmítavému postoji opozičních hnutí ANO a SPD.

Do volby členů rad České televize a Českého rozhlasu chce vláda zapojit Senát. Nyní volí radní obou veřejnoprávních médií jen poslanci. Změnou se podle Jakoba stanou rady nezávislejší na Sněmovně.

 

Sněmovní koalice prosadila dnes odpoledne omezení řečnické doby tak, že poslanci bez přednostního práva budou moci vystupovat nejvýše dvakrát deset minut. Opozice návrh předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba doprovodila boucháním do lavic. Ani po deseti hodinách se poslanci nedostali k hlasování a debata jim nakonec trvala 10,5 hodiny.

„Jednoduše to chcete válcovat. Snažíte se umlčet nejen opozici, ale i další názory,“ komentoval postup vládního tábora Aleš Juchelka (ANO). Obvinil koalici i z toho, že na výtky a dotazy k vládní novele nereaguje. Po hlasování si vzal Juchelka pro klub opozičního hnutí hodinovou přestávku. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) po obnovení sněmovního jednání podotkl, že je připravený odpovídat na konkrétní dotazy, není ale schopen reagovat na opoziční dojmy, že koalice chce ovládnout Českou televizi.

Lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek připomněl, že v minulosti, když bylo u vlády, nechávalo omezovat řečnickou dobu hnutí ANO. „Nemyslím, že je to něco obzvláště nechutného nebo nedemokratického,“ uvedl.

Předseda volebního výboru Aleš Juchelka (ANO) novinářům řekl, že poslanci jeho klubu nechtějí dnešní projednávání zákona zdržovat. Juchelka uvedl, že jako šéf výboru, jenž má na starosti média, určil zpravodajem novely Martina Kolovratníka (ANO). Organizační výbor ale stanovil zpravodajem Jana Lacinu z vládního hnutí STAN. Podle Juchelky tím byla porušena nepsaná pravidla. Sněmovna pak zamítla jeho návrh, aby se zpravodajem stal Kolovratník.

Pokus o ovládnutí veřejnoprávních médií nebo posílení nezávislosti?

Předseda sněmovní frakce lidovců Marek Výborný na tiskové konferenci připomněl, že novela také zpřísňuje vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů.

Zástupci opozičních ANO a SPD pokládají navrhované změny za pokus politicky ovládnout obě veřejnoprávní média. Naopak ministr kultury Martin Baxa (ODS) tvrdí, že cílem novely je posílení jejich nezávislosti.

„Předložená novela není ničím jiným než politickým aktem. Jediným cílem je ovládnout demokraticky zvolené kontrolní orgány veřejnoprávních médií s cílem dosadit na místa postupně své kandidáty,“ reagoval Juchelka. O návrhu se podle něj dostatečně nediskutovalo, neprošel veřejnou debatou. Kritizoval také svolání mimořádné schůze kvůli této předloze. Taková jednání by se podle Juchelky měla svolávat jen tehdy, když je něco nutné akutně schválit.

Předlohu měli poslanci projednávat v prvním čtení v polovině července, dohodli se na odkladu. Na programu schůze byla naposledy zhruba před třemi týdny. Tehdy zabránil zahájení prvního čtení lídr SPD Tomio Okamura, který tři hodiny navrhoval změny programu schůze. U mimořádných schůzí takový obstrukční postup poslanci využít nemohou, navržený program nelze měnit ani upravovat.

Novela vyvolávala emoce

Senátoři by měli podle vládní předlohy volit vždy třetinu radních ČT a ČRo. V případě televizní rady by horní komora obsazovala šest míst, přičemž celkový počet členů by vzrostl z nynějších 15 na 18. Do Rady Českého rozhlasu by Senát vybíral tři členy, zůstala by devítičlenná. SPD v horní komoře zastoupení nemá, ANO má na rozdíl od nejpočetnějšího klubu ve Sněmovně jeden z početně nejslabších senátorských klubů. Kandidáty do obou rad by mohly podle novely navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií, tedy nikoli například nově založené.

Sněmovna mohla jednat o sporné vládní novele o změně způsobu volby členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) v případě potřeby do středečního rána. Možnost nočního jednání v úterý prosadil v dolní komoře na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy vládní tábor. Poslanci opozičních ANO a SPD návrh nepodpořili, stejně hlasovali také při schvalování programu schůze. 

Návrh na možnost nočního jednání zdůvodnil Benda tím, že předloha by mohla vyvolat emoce a „bylo signalizováno“, že jednání může být delší. Podle jednacího řádu může dolní komora jednat o zákonech do 19:00.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Poslanecké sněmovně  - Videohub
Video se připravuje ...

hejhej ( 2. listopadu 2022 19:41 )

1pravda1:
Odporná vláda stále rozšiřuje už tak přebujelu administrativu na všech postech- ministerstva, ůřad vlády a nyní ještě potřebují mít silné obsazení v radě ČT a rozhlase, aby mohli cenzurovat. Fuj této odporné slepené, nekompetentní vládě!!

hejhej ( 2. listopadu 2022 19:38 )

panda82:
Nejde o nic jiného slepené vládě, jen o přidělování trafik.

Staroduchodce ( 2. listopadu 2022 16:22 )

Tak to v nějaké radě bude moci být i Hlubuček a jemu podobní

hejhej ( 1. listopadu 2022 22:37 )

Posílit nezávislost medií podle slepenců??? Zatím jsou media závislá ta pětispolku a cenzura je jako za socialismu. ČT vysílá jemom lži. Zbytečný senát by měl být zrušen a ne mu dávat možnost ovlivňovat závislost medii.

franz ( 1. listopadu 2022 13:27 )

Nic nového. "Nadlidi" zavětřili tučné odměny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa