Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozpočet na příští rok je krizový, míní Fiala. A ve Sněmovně vysvětlil, proč je tak vysoký schodek

Aktualizováno -
26. října 2022
18:57
Autor: ČTK, psp - 
26. října 2022
09:06

Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový. Zajistí bezpečnost i nutné investice a občanům zajistí nadstandardní pomoc. Je výsledkem "doslova krizového managementu". Před poslanci to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS), když představoval návrh rozpočtu na příští rok. Sněmovna hlasy koalice parametry rozpočtu schválila.  Deficit má podle návrhu vlády představovat 295 miliard korun. Příjmy rozpočtu na příští rok mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. 

Opoziční řečníci kritizovali hlavně to, že rozpočet počítá s některými příjmy, které ještě nejsou schváleny. Pro schválení základních parametrů nakonec hlasovalo 84 přítomných koaličních poslanců, opozice byla proti.

Letos na rozdíl od předchozích let nepřišel na první čtení rozpočtu prezident Miloš Zeman. Dnešní hlasování neznamená schválení rozpočtu jako celku. Schvalování má přijít na řadu na konci listopadu.

Fiala: Vláda investuje do bezpečnosti, vyšší schodek způsobují také výdaje na důchody

Poslanci následně mohou navrhovat už jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Jeho příjmy mají činit podle vládního návrhu 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Schodek má být nižší než letos o 80 miliard korun.

Video  ombudsman Stanislav Křeček a zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Předložený rozpočet má podle vlády dva základní cíle. Prvním z nich je podpora obyvatel v souvislosti s růstem cen a energetickou krizí a druhým pokrytí výdajů v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový, vláda investuje do zvýšení bezpečnosti,“ shrnul situaci premiér Petr Fiala (ODS). „Jednou z příčin relativně vysokého schodku rozpočtu na příští rok jsou vyšší výdaje na důchody. Zvýší se proti letošku o 81 miliard korun,“ pokračoval ve vysvětlování vyšších výdajů. „Pokud to ekonomická situace na jaře umožní, vláda přijde s plánem, jak omezovat růst výdajů státu,“ slíbil.

Navrhovaný schodek rozpočtu 295 miliard korun je podle něj vyšší, než by si přál. Ujistil však, že vláda nevzdala svůj cíl konsolidovat veřejné finance. Fiala řekl, že vláda občanům i firmám kompenzuje dopady vysokých cen elektřiny a plynu, platí výdaje spojené s pomocí uprchlíkům, navyšuje investice do vnitřní i vnější bezpečnosti. Rizika, kterým stát čelí, se skokově zvýšila, varoval. Premiér také řekl, že počty úředníků nerostou, ale naopak klesají. „Netajím se tím, že to není tak rychlé a důsledné, jak bychom si přáli,“ podotkl. Ujistil však, že vláda do konce svého mandátu sníží počty úředníků o 13 procent, jak slíbila.

Jak to bude s příspěvkem na mobilitu pro zdravotně postižené?

Příspěvek na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením zřejmě vzroste z nynějších 550 korun na 900 Kč měsíčně. Razantnější zvýšení této dotace opozice s největší pravděpodobností neprosadí. Sněmovna by ale měla schválit poslaneckou úpravu, podle níž příspěvek na mobilitu 2900 korun dostanou lidé, kteří se neobejdou bez energeticky náročných dýchacích přístrojů.

Ve vládní novele o poskytování dávek to dnes schválila Sněmovna. Předlohu, která zvyšuje až o čtvrtinu také státní dotaci na zdvihací plošinu a přináší i další změny, nyní dostanou k posouzení senátoři.

Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD neprosadili v souladu se zápornými stanovisky vlády i sociálního výboru razantnější růst základního příspěvku na mobilitu, který pobírá kolem 260.000 lidí. Aleš Juchelka (ANO) neuspěl s návrhem, aby činil 2000 korun měsíčně. Sněmovna zamítla i tři varianty, jak je nabídla Lucie Šafránková (SPD) a podle nichž by příspěvek činil 2200 korun, 1650 korun nebo 1100 korun za měsíc.

Opozice tvrdí, že růst na 900 korun, jak jej navrhla a prosadila vláda, už není vzhledem k nynější míře zdražování dostatečné. Koaliční politici naopak říkají, že navýšení o 350 korun pokrývá současné vyšší ceny pohonných hmot.

Zástupce ombudsmana budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. Prezident Miloš Zeman navrhl právníky Zdeňka Koudelku a Petra Scholze. Senátním nominantem se stal vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm. Sněmovna obsazuje místo po Monice Šimůnkové, která rezignovala ke konci srpna kvůli sporům s ombudsmanem Stanislavem Křečkem.

Uživatel_5337246 ( 29. října 2022 15:22 )

Proč dělá Fiala prekvapeneho ke schodku, který zavinil hlavně on. To budeme donekonečna živit utečence a posílat peníze na válku. Chce udělat z Česka rozvojovou zemi.A nikomu to nevadi

bizon_pepa ( 28. října 2022 03:07 )

Nevzpomínám si, ze by ODS měla ve volebním programu zahájení nějaké války.

frantacizek ( 27. října 2022 18:46 )

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­726840­/putin-se-ostre-pustil-do-zapadu-ktery-podle-nej-podnecuje-k-valce-na-ukrajine.html


ještěže ten mentoš aspoň uznal tu světovou dominanci USA..ještě by to měl vysvětlit v Pekingu.. jakože to poznali soudruzi z čajny nyní při tom embargu na polovodiče a vůbec know how amerických expertů čínského původu, kteří už tam mají stopku soudruhům radit

krapotkin ( 27. října 2022 12:13 )

Za ty prachy bych se to mávání snažil naučit. Na rozdíl od exsoudruha premiéra se anglecky domluvím, aspoň tak, že jsem tam nechcíp hlady.

hejhej ( 27. října 2022 10:50 )

dynaty:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa