Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stanjura „ordinuje“ Česku sekeru i příští rok. Rozpočet má mít schodek 295 miliard, líp nebude potom

Autor: ČTK - 
6. června 2022
13:50

Ministerstvo financí v předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který zatím naplánovalo se schodkem 295 miliard korun, zvýšilo nebo nechalo na stejné úrovni ve srovnání s letošním schváleným rozpočtem výdaje více než polovině kapitol. Více by mělo dostat ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo obrany. Větší výdaje by měly být i na obsluhu státního dluhu. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Dokument k přípravě státního rozpočtu na rok 2023 minulý týden projednala vláda. Pro letošní rok je schválen schodek rozpočtu 280 miliard korun, MF ale plánuje v červenci vládě předložit novelu letošního státního rozpočtu.

Zároveň MF předběžně v materiálu stanovilo na základě střednědobého výhledu schodek rozpočtu v roce 2024 na zhruba 297 miliard korun a v roce 2025 na 298 miliard korun. „Vzhledem k aktuálně probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině, významnému růstu inflace a vysokému růstu cen energií se požadavky na státní rozpočet velmi rychle mění. Z uvedených důvodů ministerstvo financí oproti minulým rokům předkládá materiál pouze v základních, zákonem definovaných, parametrech,“ upozornilo MF v materiálu. Pro výdajové rámce na následující tři roky přitom podle úřadu byla klíčová prognóza makroekonomického vývoje, kterou v dubnu posoudil Výborem pro rozpočtové prognózy jako realistickou.

Nejvyšší výdaje má mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí, a to 847,5 miliardy korun. Jde přitom o meziroční nárůst o 89,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany by mělo dostat o téměř 21 miliard korun více, a to 110 miliard Kč. Ministerstvo školství by mělo na výdaje dostat proti letos schválenému rozpočtu o 1,7 miliardy korun více, tedy 251,2 miliardy korun. Naopak o zhruba 25 miliard korun na 82,3 miliardy Kč by se měl snížit rozpočet ministerstva dopravy. Náklady na státní dluh by měly stoupnout o 15 miliard na 65 miliard korun. Částky jsou včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů.

Jednotlivé rezorty nyní musejí do konce července předložit návrhy svých rozpočtových kapitol ministerstvu financí, které je s nimi projedná a do konce srpna vypracuje návrh státního rozpočtu. V září by ho měla projednat vláda, která klíčový zákon do 30. září předloží Poslanecké sněmovně.

Celkové výdaje státního rozpočtu MF navrhuje příští rok na 1,983 bilionu korun. Letos jsou výdaje prozatím schválené a naplánované na 1,893 bilionu korun.

„V rámci předkládaného materiálu jsou, mimo technické změny, zahrnuty zejména zvýšené mandatorní a quasimandatorní výdaje. Jedná se o prostředky na postupné navýšení výdajů ministerstva obrany, výdaje na zvýšení platby státu za tzv. státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění, zvýšené výdaje na obsluhu státního dluhu a sociální výdaje (důchody, sociální dávky),“ uvedlo dále MF v materiálu.

Video  Kdo tvoří vládu České republiky?  - Videohub E15
Video se připravuje ...

horaIysa ( 8. června 2022 11:29 )

Jo, to mi stačí. Chtěl jsem jen mít jistotu, že kdyby náhodou tato vláda opravdu padla, nebudeš Babiše volit a to ani v případě jeho případné kandidatury na prezidenta. To si přece nezaslouží. Doufám, že vás je takto uvažujících víc. Jen nevím, kde bereš tu neochvějnou jistou, že by zvládnul schodek i současnou krizi a brutální inflaci. Mimochodem, o jakých dalších podrazech to píšeš? Babiš se soudu domáhal sám a kausa Čapí hnízdo nebyla uzavřena a pokračuje. Nevím o tom, že by na něj podal někdo další žalobu.

sarina ( 8. června 2022 09:43 )

Tak ještě jednou a dost! Volila jsem ho proto aby vyhrál volby a byl dál premiérem, protože jako premiér byl a tenkrát jsem mu to přála. A určitě by ten schodek zvládl, MUSEL! Ale opozice dělala celou dobu pokud byl premiér všechno proto aby ho znemožnila, aby odstoupil atd., když se jim to nepovedlo šli dál a DOKONCE 4 dny před volbami použili PANDORU...a píšu to stále DOKOLEČKA DOKOLA že když slepená udělala i nemožné aby byla u MOCI a mohla vládnout rozhazují miliardy, nestarají se o ČR jen sliby a neví jak dál a to by měl Babiš zachraňovat? v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ! mají starosti jen o Ukrajinu, ale i teď když je Babiš poslancem ještě se ho BOJÍ a dělají podrazy nanovo, teď mají strach že vyhraje volby na prezidenta!

horaIysa ( 8. června 2022 09:02 )

No, není. Není mi jasné, proč jsi ho volila, proč nadáváš na slepenec při každé příležitosti, když mu vládnutí nepřeješ. A při tom by měl v této situaci jedinečnou šanci dokázat, jak má postupovat silný premiér vedoucí silnou vládu. To bys měla chtít. Ale ty ne, ty řekneš on by si to nezasloužil. Co by si teda zasloužil? Ty v tom máš zmatek, viď?

maxpax ( 7. června 2022 18:51 )

295 miliard? To asi nemyslí roční schodek ale měsíční

sarina ( 7. června 2022 18:24 )

Jestli jsem napsala ať si to profesůrek vyžere když po té ZMĚNĚ A MOCI tolik toužil a s ním celá slepená, tak by to mělo stačit a být JASNÉ, ale když to je málo tak tedy: N E P Ř Á L A-NEPŘÁLA!!! Babiš by si to NEZASLOUŽIL, jen ať si to šéf i ta jeho slepená vyžerou protože to moc chtěli až tak že dělali i nemožné aby toho docílili a moc jim to přeji ať si to vyžerou až do dna!!! Ještě ti není něco jasné??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa