Kauza se týká přidělení několika sportovních dotací v letech 2018 a 2019. Kromě zmíněných zastupitelů jsou mezi devíti obžalovanými podle informací serveru SeznamZprávy například bývalý primátorův náměstek, jenž byl v minulosti i ministrem ve vládě Miloše Zemana, Karel Březina (ČSSD), bývalý předseda magistrátního výboru pro sport a volný čas Antonín Lébl a bývalá vedoucí magistrátního odboru sportu Soňa Fáberová.

Kandidátky do voleb se měnit nebudou

„Ze spisu, který vypracovala policie, je průkazné, že se Jan Wolf žádného úmyslného trestného činu nedopustil. V jeho případě šlo o kolektivní hlasování grantové komise, které bylo jednomyslné. Žádné změny na kandidátní listině tedy neplánujeme a čekáme na rozhodnutí nezávislého soudu,“ uvedla mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

Podobně se vyjádřil předseda pražské organizace hnutí ANO Ondřej Prokop ke kandidatuře Nekolného. Ten se podle něj stal členem magistrátní komise jen tři týdny před hlasováním a jeho obžalobu považuje za omyl.

Růžička už nekandiduje

Kromě Wolfa a Nekolného podle serveru mezi obžalovanými figuruje i zastupitel STAN a starosta Ďáblic Miloš Růžička. Ten již zmizel z kandidátky STAN poté, co ji pražské hnutí přepracovalo po obvinění bývalého předsedy pražské buňky Petra Hlubučka v kauze údajné korupce v dopravním podniku Dozimetr.

Zvýhodněné kluby

Podle vyšetřovatelů obžalovaní úředníci a politici dělali kroky k tomu, aby byly vybrané sportovní projekty upřednostněny. Tři z ovlivněných dotací směřovaly podle textu obžaloby v letech 2018 až 2019 do spolku TJ ABC Braník, další do SK Ďáblice a poslední do SK RSF Praha. Jeden z magistrátních úředníků policistům popsal, že existoval seznam preferovaných klubů a svazů, které měly dotace dostat podle předem domluvených dohod pražských politiků, doplnil web.

Video
Video se připravuje ...

Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě. Aktu.cz

Fotogalerie
32 fotografií