Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišovy prezidentské účty: Transparentní ještě nemá, do kampaně musí zahrnout zpětně billboardy

Autor: ČTK - 
31. října 2022
11:25

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který o víkendu oznámil kandidaturu na prezidenta, zatím nemá založený transparentní účet. Musí si ho založit nejpozději do 8. listopadu, kdy se podávají přihlášky do prezidentských voleb, řekl dnes ČTK František Sivera z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle něj by měl Babiš do čtyřicetimilionového limitu kampaně pro první kolo zahrnout také část propagace, ve které se objevil od vyhlášení termínu prezidentských voleb začátkem července. Další část by však mohlo hnutí ANO označit jako kampaň v souvislosti s jinými volbami jako například se zářijovými volbami do Senátu.

Přihlášku k volbě hlavy státu je nutné podat nejpozději 8. listopadu, je nutné k ní připojit podpisy nejméně deseti senátorů, dvaceti poslanců nebo 50 000 občanů. Úřad situaci bere tak, že pokud se kandidát na prezidenta propaguje a jsou s tím spojené výdaje, měl by si založit volební účet.

„Nejpozději je to ve chvíli, kdy podá přihlášku ke kandidatuře. Ohlášení kandidatury totiž zákon nezná. On zná jen to, zda bude kandidát kandidátem, či nikoliv. Pokud kandidát podá přihlášku, počítají se do kampaně vynaložené náklady od začátku vyhlášení voleb, což bylo začátkem července,“ uvedl Sivera.

Podle něj sice nyní Babiš nemusí mít s kampaní žádné výdaje, protože vše může platit jeho hnutí ANO. Babiš ale tyto náklady na vlastní propagaci ze strany hnutí musí zahrnout do čtyřicetimilionového limitu v konečné zprávě o kampani jako bezúplatné plnění.

Peníze za starší kampaně

I když Babiš ohlásil kandidaturu až nyní, je možné, že bude muset do kampaně zahrnout také část nákladů z reklamy, na které se objevil v předešlých měsících, kdy byla kampaň například do senátních nebo komunálních voleb. „I když to nebylo za peníze potenciálního kandidáta na prezidenta, ale za peníze hnutí ANO, které zřejmě bude jeho podporovatel, měla by být část výdajů s kampaní pana Babiše započítaná do výdajového limitu prezidentského kandidáta,“ řekl Sivera.

Podle něj se to týká období od vyhlášení prezidentských voleb, přestože se to částečně krylo s kampaní voleb jiných. Poměrnou část si podle Sivery nastaví hnutí ANO s Babišem, úřad pak bude na základě zprávy kontrolovat, zda mají informace reálný základ. 

Babiš by měl do kampaně zahrnout například billboardy, na kterých byla jeho fotografie nebo slogany s jeho jménem, protože propagují jeho samotného. Naopak zahrnovat by nemusel reklamu, kde se jeho fotka ani jméno neobjevilo, ale propagace se vztahovala jen na hnutí ANO.

Limit kampaně pro první kolo je 40 milionů korun, pro druhé kolo je dalších deset milionů. Vynaložené náklady ale dohledový úřad bude zkoumat až po volbách spolu se zprávami kandidátů, kteří mají na odeslání zpráv úřadu 90 dnů po vyhlášení výsledků druhého kola voleb. První kolo přímé prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, případné druhé o dva týdny později. Nástupce či nástupkyně Miloše Zemana se ujme funkce začátkem března.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

pindal ( 2. listopadu 2022 22:17 )

To je sranda,všichni dřívější komunisti,kterým šlo vždy jen o svůj prospěch,okamžitě po tzv.revoluci převlékli kabáty,přejmenovali se a dnes oni,nebo jejich potomci sedí všude.Dělají jenom potíže,nic jiného neumí,ale vadí jim schopný Babiš­.Neu­věři­telné,­ale je to tak.

e.lesanova ( 31. října 2022 16:52 )

Tak tohle asi lidi pálí ze všeho nejméně...spíše by rádi viděli "transparentnost" desítek miliard, které tečou "údajně" na UA...Palec nahoru, že se tímhle Babišovi povedl dobrej fórek a zaprdlíkům pětikolky zvýšil tlak

sorgedoktor ( 31. října 2022 12:36 )

Plakaty sem, plkakaty tam....Klasika je volebni gulas...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa