Lidé v davu drželi vlajky České republiky, Ukrajiny i Evropské unie. Automobilový provoz na náměstí byl zastaven, na chodnících po stranách byly koridory umožňující průchod. V horní části náměstí natáhli velké, zhruba desetimetrové vlajky ČR a Ukrajiny. Na pódiu visely nápisy "Česko proti strachu" a "Zvládneme to".

Olena Zelenská

Přes video k účastníkům promluvila manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. První dáma Ukrajiny mluvila o tom, že Rusko cílí na jejich energetické zdroje. Uvedla, že například během koncertu ve Lvově vypli během předstvení proud, ale hudebníci dohráli skladby za svitu baterek. To samé se stalo při vernisáži obrazů. Podotkla, že Rusko válčí proti maminkám a jejich dětem, proti bezbranným seniorům.

Další vzkazy na dálku poslali dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý a ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Svůj příběh vyprávěla Ukrajinka Katarina z Doněcku, která je od roku 2014 již osm let na útěku a od té doby nebyla doma. Čechům poděkovala za pomoc a azyl, v Česku se cítí bezpečně. "Ať žije Česko!" dodala.

Biskup Václav Malý řekl, že je potřeba strach části obyvatel brát vážně, je třeba pomoci slabším. Varoval ale před politiky, kteří šíří strach, a před obchodníky s chudobou. Ekonom Tomáš Sedláček prohlásil, že mír nebude, dokud se Rusové nezbaví svého diktátora. Zhruba dvouhodinovou akci zakončily česká, slovenská a ukrajinská hymna.

Spolek Milion chvilek mimo jiné svolal několik akcí na podporu Ukrajiny krátce po únorové ruské invazi. Na Václavském náměstí se tehdy sešly tisíce lidí. Spolek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Pořádal poté demonstrace, při nichž mimo jiné kritizoval tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) za střet zájmů či nedodržování volebních slibů. V červnu 2019 se na pražské Letné největší demonstrace zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

V pátek se na Václavském náměstí uskutečnila zhruba tříhodinová protivládní demonstrace. Lidé při ní zaplnili horní polovinu náměstí, směrem k tramvajovým kolejím dav už ale nebyl tak hustý. Podle odhadů policie se zúčastnily nižší desítky tisíc lidí. 

Fotogalerie
32 fotografií