Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemanovy poslední metály: Co se povedlo? A co mu vyčetli? Na recepci chyběli Trumpovi i premiér

  • Autor: ČTK,red,man - 
    30. 10. 2022
    05:00

    Česko si připomnělo 104. výročí vzniku samostatné republiky. Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály a udělil svá poslední státní vyznamenání. Ocenil rekordní počet osobností, 78. Předání vyznamenání už od začátku provázela řada kontroverzí a tradičně také kritika oceněných osobností. Představitelé napříč politickým spektrem pochválili prezidenta snad jen za metál pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ozdobou samotného ceremoniálu se nakonec stala Ivanka Trumpová (40), která převzala ocenění za svou matku Ivanu (†73). Vše vyvrcholilo recepcí ve Španělském sále, kde měl proslov jak stávající prezident, tak bývalý prezident Václav Klaus. Tam už ale chyběla nejen Trumpová, ale i třeba premiér Petr Fiala.

  • 1.Recepce s nejbližšími

    Víno teklo na Pražském hradě proudem. Jen co se vypnuly kamery po předávání vyznamenání, začala pro mnohé ta „zábavnější“ část programu. V zákulisí jedlo a popíjelo na dva tisíce pozvaných. I tak sály působily prázdně, když recepci vynechal jak premiér Fiala, tak bývalá první dáma Dagmar Havlová (69).

    Hlavním bodem programu předávání státních vyznamenání je sice ceremoniál ve Vladislavském sále, důležitou částí večera je ale i následná recepce až pro dva tisíce návštěvníků. Ti si mohli v pátek dopřát řízečky, sýry či uzeného lososa z prostřených stolů podél celého Španělského sálu. Také měli na výběr rovnou několik moravských vín či točené pivo. Samozřejmě na náklady Hradu.

    Raději odešli...

    Mezi návštěvníky nechyběl hudebník Felix Slováček (79), který měl připnuté své vyznamenání, zápasník Karlos Vémola (37) se svojí manželkou Lelou (33), jeden z nejstylověji oblečených párů večera. Vadou na kráse celé akce nakonec nebyly žádné trapasy, opilecké výlevy, hádky. Toho byla páteční noc ušetřena.

    Znatelně však bylo poznat, že velká část politické scény na párty chybí. Mnoho poslanců a senátorů se rozhodlo akci vynechat, jiní ani pozvánku nedostali. Na Hradě scházela i řada ministrů. Valná část těch, kteří na předávání přišli, recepci raději vynechala. Hned po ceremoniálu odešli i premiér Petr Fiala s manželkou Janou (50) či bývalá první dáma Havlová. Všichni tři přitom seděli ve Vladislavském sále hned v první řadě...

    Zbytek večera pak strávila hlava státu zavřená v prezidentském salonku obklopena svými nejbližšími.

  • 2.Kde byla Ivanka?

    Děti oceněné Ivany Trumpové (†73), dcera Ivanka (40) a syn Donald Junior (44), byly prezidenta Zemana navštívit v pátek ještě před samotným ceremoniálem. Poté, co ruku v ruce převzaly medaili Za zásluhy udělenou jejich letos zesnulé matce, česko-americké podnikatelce a exmanželce bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, z Pražského hradu zmizely, recepci tak vynechaly. Včera si pak prošly starou Prahu.

  • 3.Zemanův kamarád

    Catering jako už tradičně připravil pražský TOP Hotel, kde Zeman slavil před necelými pěti lety své vítězství v druhé přímé prezidentské volbě. A právě šéf představenstva Vladimír Dohnal dostal od Zemana v březnu vyznamenání za zásluhy o stát v hospodářské oblasti. Jako mnoho dalších, kteří mají k prezidentovi velmi blízko...

  • 4.Těžké je pero premiérovo

    Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem, jimž prezident Miloš Zeman ocenění udělil.

    „Nebudu hodnotit ten výběr. Jsou tam určitě jména, která jsou nesporná, která si zaslouží úctu. Jsou tam i lidé, u kterých moje ruka nebo pero, kterým jsem spolupodepisoval, bylo těžké,“ řekl Fiala. Podotkl ale, že respektoval výběr všech, které se Zeman rozhodl vyznamenat. Uvedl, že je to prezidentova odpovědnost, ale i právo.

    Podle Fialy letos Zeman v maximální možné míře respektoval návrhy na vyznamenání, které mu přišly z Parlamentu, což premiér pokládá za velmi důležité. 

    Do premiéra si ale rýpl Miroslav Kalousek (TOP 09), že právě svým podpisem se podílel „na znehodnocení jak oslavy, tak příslušných státních vyznamenání“. Řada lidí vyčítá také Fialovi „alibismus“.

    Předávání státních vyznamenání - Petr Fiala s manželkou Předávání státních vyznamenání - Petr Fiala s manželkou | Blesk:Jiri Kotatko

  • 5.Sametový Zeman

    Politici včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy a zástupci armády si u památníku na Vítkově připomněli 104. výročí vzniku Československa. Miloš Zeman se nemohl vloni pietního aktu zúčastnit kvůli hospitalizaci. Letos dorazil k památníku v černém, lesklém sametovém obleku. Stejný outfit měl Zeman i na večerním ceremoniálu.

    Pieta na Vítkově: Prezident Miloš Zeman (28.10.2022) Pieta na Vítkově: Prezident Miloš Zeman (28.10.2022) | Blesk:TONDA TRAN

  • 6.Trump junior mluvil česky a vděčná Ivanka

    Jako hollywoodskou celebritu vítal Hrad Ivanku Trumpovou (40), která přijela převzít vyznamenání pro svou zesnulou matku Ivanu (†73). Přiletěla s bratrem Donaldem Jr. a manželem Jaredem Kusherem a společně vyrazili na soukromou návštěvu prezidenta Zemana.

    „Bylo to příjemné a milé setkání. Překvapilo mě, že Donald junior mluví výborně česky, i když s přízvukem. Na to, jakou roli hráli Trumpovi i Kushner v prezidentské administrativě, byli nesmírně civilní a normální. Bavili se s prezidentem o jejich mámě, o zahraniční politice hlavně na Blízkém Východě. Hlavně bylo evidentní, jak hezký vztah a úctu chovali ke svojí matce. Opravdu přijeli sem, aby jí vzdali hold a byli z vyznamenání dojatí.“ Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru Hradu pro Blesk. 

    Ivanka, která za dva dny oslaví své 41. narozeniny, od prezidenta Zemana dostala krásnou kytici a náušnice z dílny českého návrháře, prozradil Blesku protokolář Kruliš. 

    V sexy šatech s rozparkem se pak Ivanka Trumpová stala ozdobou i večerního ceremoniálu, kde za svou matku převzala medaili Za zásluhy.

    Video  Ivanka a Donald jr. Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 7.Málo vyznamenaných žen

    Kritici Zemanovi vyčetli, že mezi oceněnými bylo velmi málo žen. Doslova by se daly spočítat na prstech obou rukou.

    Toho si všimla např. kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová a na sociálních sítích vyzvala veřejnost, aby vybrala ženy, které by si podle ní metál zasloužily.

    Předávání státních vyznamenání Předávání státních vyznamenání | Blesk:Jiri Kotatko

  • 8.Bratři Mašínové jsou tabu. Opět

    Zeman v tradičním projevu na úvod ceremoniálu hovořil zejména o oceněných a zároveň vysvětlil, proč se stejně jako jeho předchůdci rozhodl nevyznamenat skupinu bratří Mašínů, kterou navrhla k ocenění Sněmovna. „Prvním důvodem je, že při svém útěku na západ bratři Mašínové dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že bratři Mašínové zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto dvou obětí nebyla evidentně exponenty komunistického režimu, a proto nelze jejich vraždy vydávat za akt protikomunistického odboje,“ uvedl.

    Postoj k Mašínovým už léta rozděluje společnost. Vyznamenat je odmítl i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Zatímco kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová by jim metál udělila, současný favorit na hlavu státu generál Petr Pavel by šel v Zemanových šlépějích. „Nemohu se smířit s tím, že zabili policejního strážmistra Honzátka, který byl omámen a nekladl jim odpor,“ řekl Pavel v rozhovoru pro MF DNES.

    Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 9.Masaryk na dýni

    V Česku se blíží Dušičky, ve světě se slaví Halloween, takže na recepci ve Španělském sále nechyběly pracně vydlabané dýně. Kromě českého lva byl k vidění i portrét prvního prezidenta Československé republiky Tomáše G. Masaryka.

    Státní vyznamenání: Recepce ve Španělském sále Pražského hradu. Státní vyznamenání: Recepce ve Španělském sále Pražského hradu. | Blesk: Jakub Kopřiva

  • 10.Zeman: Šťastný penzista

    Na recepci ve Španělském sále měl nejprve emotivní projev Miloš Zeman, nejprve poděkoval hostům za účast, podporu a spolupráci.

     „A těm, kdo mě volili, chci zvláště poděkovat za to, že mě volili,“ prohlásil.

    „Jsem rád, že vedle mne je Václav Klaus, jelikož jsme prošli velmi podobnou, avšak nikoli totožnou drahou. Oba dva jsme dokázali vybudovat silnou politickou stranu, oba dva jsme byli premiéry, oba dva jsme byli dvakrát prezidenty a Václav Klaus kromě toho stihnul udělat si i ministra financí,“ shrnul cestu dvou českých prezidentů Zeman. Dodal, že mnohdy si sice s Klausem nesouhlasili, ale vždy se vzájemně respektovali.

    „Toto setkání je pro mne derniéra a jako šťastný penzista si budu číst historické knihy, ale budu na vás vzpomínat za to, že jsme měli možnost společně pracovat pro republiku,“ loučil se Zeman.

    Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. | Blesk: Maxmilián Nový

  • 11.Pesimistický exprezident

    Po Zemanovi si na recepci vzal slovo bývalý prezident Václav Klaus.

    „Je potřeba, abychom využili tento svátek k tomu, abychom se pozdravili a abychom si vzájemně poděkovali, že usilujeme o to, aby se z té naší zemičky něco stalo. Jeho úkolem jako prezidenta je být optimistický, mým úkolem jako exprezidenta je být pesimistický a vidět věci černěji,“ uvedl na adresu Zemana Klaus.

    „Ale jsem rád, že jsme se tady ještě sešli. Máme pocit, že v této konstelaci už určitě naposled,“ dodal.

    Po Zemanově a Klausově proslovu si s oběma politiky přiťukly na zdraví desítky hostů slavnostní události.

    Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. | Blesk: Maxmilián Nový

anna1234 ( 30. října 2022 15:51 )

.. ale ono nejde o to, že nemá každý míry manekýny, ale že pánové i dámy asi většinou nedodrželi na takovou příležitost předepsané oblečení a to by měli .. v čele s prezidentským párem. Prezident je hodně nemocný, tam by se to ještě dalo .. ale že se paní Ivana neporadí s nějakou stylistkou nejenom o tom co si na takovou příležitost má vzít, ale i o návrhu na nějaké jednoduché, dlouhé šaty.

Skrhola ( 30. října 2022 15:32 )

Outfit jak stará domovnice Weitingrová

illenne ( 30. října 2022 15:03 )

Kateřina Zemanová si neumí vybrat něco lepšího na sebe, ty její outfity vypadají usedle, ani starší ženě by už neslušely. Když si neumí poradit, tak vyzkoušet nějakého stylistu, třeba se konečně podaří.

verka1 ( 30. října 2022 12:55 )

Forejt pracoval na Hradě už za Klause, takové orgie.
Klaus si zase užíval v letadle, by mohl vyprávět 😁
Klaus a Zeman v 90' a příští rok budeme živit tři prezidenty 👎

jajas ( 30. října 2022 12:50 )

sorgedoktor: Ivana neumí česky? Její manžel umí...to je fakt divné, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa