Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozkol uvnitř ANO? Vondrákovi chybí diskuze, Babišovi radí odchod z čela hnutí

Aktualizováno -
31. října 2022
19:48
Autor: ČTK, for, swp - 
31. října 2022
17:26

Hejtmanovi Moravskoslezského kraje Ivu Vondrákovi, který je místopředsedou ANO, chybí v hnutí při rozhodování diskuse. V poslední době se podle něj ve vedení ANO vyčlenila skupina, která se rozhoduje tak, jak chce předseda ANO Andrej Babiš, a ostatní názory nejsou moc vnímány. Jde o trojici Babiš, Karel Havlíček a Alena Schillerová. Vondrák to dnes řekl serveru Seznam Zprávy. Týkalo se to podle Vondráka i debaty o prezidentském kandidátovi hnutí. Na dnešní předsednictvo, které Babišovu kandidaturu podpořilo, byl pozvaný, ale nezúčastnil se ho.

Podle prvního místopředsedy hnutí Havlíčka Vondrák nestíhá všechna jednání ANO, věnuje se hodně povinnostem v kraji. Prezidentskou volbu probíral klub i předsednictvo, sdělil Havlíček. Podle něj je škoda, že Vondrák na dnešní jednání užšího vedení nedorazil, debata trvala téměř hodinu a půl.

Andrej Babiš v neděli oznámil, že bude za ANO kandidovat na prezidenta. Vondrák řekl, že tuto informaci předtím neměl. „Dohoda byla taková, že se věc veřejnosti oznámí v pondělí ve 12:30, po jednání předsednictva. Samozřejmě je třeba říct, že předsednictvo bylo naplánované těsně před tiskovou konferencí. Z toho bylo možné dedukovat, že půjde už jen o formální jednání a Andrej Babiš je rozhodnutý,“ řekl serveru Vondrák.

Předsednictvo hnutí podle něj k tomuto klíčovému bodu nezasedlo a vždy se hovořilo jen o tom, že se uvažuje o třech, čtyřech jménech. „Byl jsem na pondělní předsednictvo pozvaný, když jsem se ale dozvěděl, že to bude jen hodinu a půl před tiskovou konferencí, přišlo mi, že to bude už stejně jen formalita. Raději jsem tedy jednal o rozpočtu kraje, čemuž jsem dal přednost, přišlo mi to důležitější,“ řekl Vondrák.

„Je to spíše dáno tím, že pan Vondrák nestíhá všechna jednání, věnuje se hodně povinnostem v kraji. Právě prezidentská volba se probírala jak na poslaneckém klubu, tak i na předsednictvu,“ uvedl Havlíček. Vondrák se podle něj mohl na dnešním předsednictvu aktivně zapojit, vidět analýzy a zdůvodnění návrhu. Členové užšího vedení ANO podle něj Babišovi vyjadřovali stoprocentní podporu.

„My jsme v podstatě všichni věřili tomu, že se rozhodne do kandidatury jít, ale je faktem, že jsme sledovali i preference několika dalších lidí z ANO,“ řekl Havlíček. Sám byl o Babišově rozhodnutí říci si v předsednictvu o důvěru informován dříve než ostatní. Považuje to za logické i proto, že byl jedním ze zvažovaných kandidátů.

Babiš by měl být nastranický kandidát, míní Vondrák

Vondrák nyní čeká, zda bude Babiš chtít setrvat ve funkci předsedy ANO, či odstoupí a bude vystupovat ve volbách nadstranicky. Na otázku, zda by pro něj bylo přijatelnější, aby se Babiš vzdal funkce šéfa ANO a kandidoval na Hrad jako nestraník, Vondrák odpověděl: „Nemyslím si, že by to ovlivnilo jeho šance na zvolení. Principiálně by tomu ale mělo být tak, že bude nadstranickým kandidátem.“

Úlohou nově nastupujícího prezidenta bude podle Vondráka stmelit velmi rozdělenou společnost. „To bude pro Andreje Babiše výzva největší, rád bych se ho zeptal, jak toho bude chtít dosáhnout,“ řekl Vondrák.

Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil Babiš v neděli. Při dnešním desetiminutovém oficiálním oznámení za Babišem stála většina předsednictva ANO, Vondrák chyběl. Spolu s Babišem na pódium s nápisem „Pomáhá lidem, proto Babiš“ přišla i manželka Monika. Další nápisy na pozadí popisovaly expremiéra jako zkušeného politika, krizového manažera, který neuhne mocným, je akční a bojuje za Česko. Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších Čechů nyní čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Babiš dnes poznamenal, že pokud by v prezidentské volbě uspěl, nebyl by nadále předsedou ANO. „Pokud by mi dali nějakého čestného předsedu, tak budu rád,“ uvedl. Na otázku, zda by v případě neúspěchu odešel z politiky, je podle něj brzy. První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později.

Video  Prohlášení Andreje Babiše k prezidentské kandidatuře. (31.10.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 1. listopadu 2022 13:54 )

Proč? Tak mazej ty! Má tu daleko větší právo být než ty.Šmejdů tu máme až,až. On už pro stát hodně udělal.

prochaskanamoste ( 1. listopadu 2022 13:53 )

Radši napiš, jak je to v SPOLU ve STANu u PIRÁTů

prochaskanamoste ( 1. listopadu 2022 13:52 )

O jakém rozkolu v ANO mluvíte? V každé straně se najdou lidi, kteří si neuvědomují, že ve straně se drží basa. Vondrách a Bžoch ať buď vlezou do ODS nebo drží zobáky a jsou loajální. Má pindy, přitom se nezúčastnil. Mohl hlasovat proti, byl by v menšině, tak ve straně se musí zařadit, šlapat, tam se jede podle většiny.

Tomasj ( 1. listopadu 2022 11:51 )

Jak tenhle spor dvou soudruhů a kolaborantů z dob sovětské okupace dříve ělenové zločinné a zavrženíhodné totalitní KSČ dnes vcholní představitelé pohrobků KSČ a STB hnutí estebANO.Tipuji výhru oligarchy, diktátora miliardáře z Horních Uher.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa