Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel v pohorkách, Nerudová v podpatkách, Hilšer na skále: Jak hradní adepti „válčí“ s Babišovým turné v obytňáku

Aktualizováno -
15. srpna 2022
10:25
Autor: Nikola Forejtová - 
13. srpna 2022
05:00

Česko bude brzy hledat nového prezidenta. Do bitvy o Hrad se chce pustit už 15 adeptů. Ta největší jména, která se vyskytují na nejvyšších příčkách v předběžných průzkumech, se stále častěji objevují i na náměstích velkých i malých měst při kontaktní kampani. Kandidáti ale volí i netradiční směr, jak zaujmout voliče. Někteří je zvou třeba na túry k největším vrcholům Česka.

Současný prezident Miloš Zeman se s Hradem a se zámkem v Lánech rozloučí 8. března příštího roku. Tehdy mu skončí druhý, a tedy i poslední mandát. Náhradu ze Zemana budeme znát už na konci ledna 2023, kdy se v druhém kole přímé volby poperou o důvěru občanů dva nejúspěšnější kandidáti. A současných 15 uchazečů o Hrad už čile bojuje o pozornost a o srdce Čechů – a někteří stále čekají, zdali do boje o tento post vůbec půjdou. 

Blesk Zprávy zatím vycházejí především z otevřených a povinných volebních účtů, které si kandidáti musí založit při potvrzení kandidatury. Ze zhruba 20 jmen, která se v souvislosti s prezidentskými volbami objevila, je tak 15 natvrdo potvrzených. Patří k nim generál Petr Pavel, rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima či například senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer

Kdy se vysloví Babiš?

Kandidáti na novou hlavu státu zvolili různorodé cesty, jak oslovit své voliče. Letní měsíce využívají především ke sběru podpisů – aby se pro ně dalo hlasovat, potřebují nasbírat 50 tisíc podpisů. Případně potřebují podporu senátorů nebo poslanců. Velice často se kandidáti drží své image a podle toho jejich setkání s voliči vypadají. Pojďme se na jejich kampaně podívat podrobněji. 

Začneme u kandidáta, který má v současnosti největší podporu lidu – podle posledních průzkumů agentury Median uzmul 25 %. Paradoxně se jedná o člověka, který ještě kandidaturu nepotvrdil, o expremiéra a poslance Andreje Babiše (ANO). Ten skálopevně tvrdí, že jeho současné výlety po České republice v obytňáku nejsou prezidentskou kampaní, ale jedná se o kampaň k blížícím se komunálním a senátním volbám.

S heslem „Za Babiše bylo lépe“ se objevil na více než 150 mítincích společně s několika dalšími členy hnutí ANO. Často jej doprovází například současný místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. To, zdali bude bojovat o Hrad chtěl původně oznámit v září. Následně zmiňoval nejzazší termín – 4. listopadu – a nyní představil zcela jinou vizi. Na svém mítinku v Žižicích na Kladensku uvedl, že své konečně rozhodnutí řekne 28. října. Nebude pak sbírat podpisy občanů, bude mu stačit podpora jeho poslanců, kterých má ve Sněmovně přes 70.

Babišovy mítinky se v posledních týdnech stávají středem pozornosti kvůli násilnostem a potyčkám, které se na nich dějí mezi jeho voliči a odpůrci. Nechybí facky, rvačky, nadávky a i mimořádný hluk. Když srovnáme tuto komunální kampaň s ostatními setkání prezidentských kandidátů, jedná se u nich o velice klidná a nekonfliktní setkání. 

Divoký mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Provázely ho hádky, nadávky i potyčky (11.8.2022). Divoký mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Provázely ho hádky, nadávky i potyčky (11.8.2022). | Foto Blesk - Martin Přibyl

Pavel v pohorkách, Středula v práci a Nerudová v podpatkách

Dalším kandidátem, který už se jasně vyslovil a který také čile shání svých 50 tisíc oveček, je generál Petr Pavel, který má podporu 21 % voličů. Ten volí poměrně sportovnější kampaň a se svými voliči mluví i v pohorkách a ve sportovním triku během túry. Už má takto za sebou výšlap na nejzápadnější bod ČR a 13. srpna jej čeká výšlap na Lysou horu, nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. 

Obecně je na něm vidět sportovnější zaměření. S voliči se potkal také při zkoušení paddleboardu na Vltavě. „Velkou podpisovou a kontaktní kampaň ale spustíme až po letních prázdninách. Počet sesbíraných podpisů tedy zatím zveřejňovat nebudeme, protože by nešlo o vypovídající údaj. Podle toho, jak se situace bude vyvíjet, se rozhodneme, zda budeme potřebovat i placené brigádníky. Zatím hotovo určitě nemáme a každý podpis se počítá,“ informovala Blesk Zprávy tisková mluvčí Eva Hromádková.  

Třetí – nebo druhou, pokud budeme počítat s tím, že Babiš zatím oficiálně nekandiduje – největší podporu voličů má odborář Josef Středula. Ten je se svými 9 % navýsost spokojený, jak řekl i Blesku v pořadu Epicentrum. „Je to realistické. Jsme několik měsíců před volbami a je to na dobré cestě,“ okomentoval své vysoké umístění. 

Středula se podobně jako ostatní kandidáty zaměřil na sběr podpisů v českých městech. Obráží větší města jako Liberec, Opava či Ústí nad Labem, ale i menší města a obce. Jeho výhodou je také to, že je známější veřejnou osobností díky svému působení v odborech. „Pokračuji v cestách po naší krásné zemi a setkávám se s lidmi všech věkových skupin, povolání i životních osudů. Například ve Vyškově, při setkání Šlágr TV, jsem měl možnost mluvit s desítkami velice příjemných návštěvníků této akce. Každý takový rozhovor je pro mě velice důležitý,“ komentuje jedno ze svých setkání na Facebooku. Středulovi vyjádřili podporu sociální demokraté, ale i současný prezident Miloš Zeman. 

Video  Středula promluvil o rozvodech a své manželce. První dámou by byla podplukovnice.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Zatímco Pavel si to mezi voliči štráduje v pohorkách a Středula v pracovní obuvi, hlavní ženská kandidátka volí elegantnější úbor a mezi voliče nyní razí většinou v barevných šatech a v podpatcích či jiné dámské obuvi. Mluvíme o rektorce Danuši Nerudové, kterou Blesk Zprávy potkaly ve čtvrtek v Ústní nad Labem a která je na třetím/čtvrtém místě.

Nerudová sbírala podpisy zrovna ve chvíli, kdy se náměstí plnilo fanoušky a odpůrci Andreje Babiše. Konflikty prý nepostřehla a akce si tolik nevšímala, podotkla ale, že je to jen další důkaz toho, že Češi potřebují slušného prezidenta, který vnímá všechny názory. 

Rektorka je v současnosti na intenzivním turné. Zatímco ve čtvrtek mluvila s občany v Ústí, v pátek už se proháněla s archy v Brně. „Moje srdcová záležitost,“ komentovala setkání s brněnskými voliči. 

„Jak jsem již v minulosti uvedla, podle mého názoru musí politici přispívat ke stabilitě v naší zemi, nikoliv krize záměrně vyvolávat agresivní rétorikou. Můžeme spolu nesouhlasit, ale je zásadní se umět dohodnout na klíčových věcech. K řešení problémů, kterým všichni čelíme, ale nepovedou nadávky, násilí ani emoce. To je ten nejhorší způsob, jak řešit problémy deseti a půl milionů lidí v naší zemi,“ dodává Nerudová pro Blesk Zprávy. 

Počet podpisů, které zatím posbírala zatím nechtěla zveřejňovat, stejně jako i další oslovení kandidáti, a uvádí, že je zveřejní až na závěr kampaně. „Petici mohou lidé podepsat na petičních stáncích a téměř sto padesáti petičních místech po celé zemi. Velmi mě také těší rostoucí zájem dobrovolníků, kteří nám pomáhají s kampaní a jejich počet každým dnem roste. Odvádí úžasnou práci a jsem jim za jejich práci velmi vděčná,“ uzavírá. 

Za rektorkou jsou v průzkumech hned tři senátoři. A to Pavel Fischer,  Miroslava Němcová a Marek Hilšer. Mužská část horní komory je aktivní. Fischer ale spíše pracuje na svých povinnostech v Senátu a spoléhá na podpisy svých kolegů – mezi občany tak tolik vyrážet nebude. „Oslovuji své podporovatele a sháním například peníze na kampaň,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Fischer.

„Nechodím sbírat podpisy, protože mám za to, že mám povinnost být v Senátu a tady pracovat. Všiml jsem si, že někteří do parlamentu nechodí a mají hodně absencí, ale já to považuji za svou povinnost. Ano, budu vycházet z toho, že oslovím o podporu senátory,“ řekl také v rozhovoru tento kandidát, který se pokouší o Hrad již podruhé.

Hilšer leze po horách, k lidem jezdí o víkendech

Podruhé jde do boje i Hilšer, který v roce 2018 oslovil 450 tisíc voličů. Neprobojoval se ale do druhého kola. „Někdy mě pozvou, někdy přijedu sám. Do svého auta naložím petiční stánek a během víkendů putuji po celé republice. Často jezdím na Moravu. U stánku na ulici sbírám podpisy. Lidé se zastavují, někdy jedou i desítky kilometrů na ohlášenou akci. Podpisy přibývají. Kolik jich mám, jsem ještě nepočítal,“ řekl Hilšer Blesk Zprávám.

Dodává, že za sběr podpisů nikomu neplatí, a proto má jeden stánek a spoléhá na pomoc lidí. „Samozřejmě, že mě nechtějí všichni jen ‚plácat po ramenou‘. Někteří jsou naštvaní, ale přesto váží cestu, aby se zeptali, co pro ně může udělat občan Hilšer,“ míní. K lidem pak jezdí během svého volna o víkendech a pracuje na tématech, jako je boj proti chudobě. 

Vedle toho, že míří do ještě vyšší politiky, ve svém volnu také míří do výšin. A to doslova. Na sociální síti se pochlubil svým úspěchem v podobě výlezu na skálu. 

Senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer jezdí o víkendech mezi voliče i na skály. Senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer jezdí o víkendech mezi voliče i na skály. | Facebook/Marek Hilšer

Hilšer se zatím v průzkumech netěší moc velké podpoře. Podobně je na tom i další rektor mezi kandidáty, lékař Tomáš Zima. Ten mezi voliče vyráží ve staré sanitce. „Celé léto jsem  na různých akcích po naší zemi. Zmíním třeba letní meruňkovou noc v Bohuticích, vesnici, která je jimi proslulá. Tradičně jsem byl na Svatovavřinecké pouti na Sněžku, kde bylo spousta lidí nejen od nás, ale zejména z Polska. Tento víkend budu na Moravě v Kyjově, kde jsou tradiční trhy, koncerty folklorních skupin a ocenění rulandských vín. Od počátku kampaně jsem se nesetkal s nevraživostí či odpůrci. Lidé chtějí diskutovat a ptát se na moje názory. Máme všichni mnohem více společného, než se může zdát z médií. Počet podpisů se pohybuje okolo deseti tisíc. Jsem potěšen z reakcí lidí na moji kandidaturu to mi dodává energii a optimismus,“ svěřil se Blesk Zprávám. 

Vedle výše zmíněných kandidátů má otevřený účet také podnikatelé Tomáš Březina a Karel Diviš. Do boje o Hrad se pustila také matematik Karel Janeček, ekonom Libor Michálek, novinář Milan Rokytka, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, manažerka Alena Vitásková, ideolog Josef Skála, Ivan Smetana a Lumír Láska. 

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 13. srpna 2022 18:39 )

Takže důkladná příprava se vším všudy....

iIIyria ( 13. srpna 2022 15:59 )

No je fakt ze pohorky jsou na rozdiol od tenisek boty do nepohdy

jajas ( 13. srpna 2022 15:03 )

No tam už je jisté, že tam zcepení až do svého konce....budou ji pak muset vynést...má docela fajn džob!

jajas ( 13. srpna 2022 15:01 )

Jo......tentokrát ale pozor změna! Tentokrát je v pohorkách!

jajas ( 13. srpna 2022 15:00 )

To víš, "pravlast", v té době asi čeština nebyla nic moc....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa