Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Test prezidentských kandidátů: Jak to mají se zdravím, Babišem a uprchlíky

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    30. 12. 2017
    05:00

    Nejpozději za měsíc budeme vědět, kdo bude na příštích pět let českým prezidentem. Možná jste příznivci stávají hlavy státu Miloše Zemana. Anebo pevně rozhodnuti pro jednoho z jeho osmi soupeřů. Ale pokud ještě nevíte, komu dát svůj hlas, může vám pomoci následující přehled odpovědí kandidátů na nejzásadnější otázky spojené s jejich osobami i budoucností České republiky. Jak to mají s jmenováním Andreje Babiše premiérem (ANO)? Co si myslí o uprchlících? V jaké jsou kondici a kde šlápli vedle?

  • 1.Jmenování obviněného či trestně stíhaného premiéra

    M. Zeman: O vině a nevině rozhoduje soud. Kladu legitimní otázku načasovaní postupu policie. Prostě přemýšlím nad pochybnostmi, které vznesl Andrej Babiš.

    J. Drahoš: Nejmenoval bych premiérem někoho, kdo je obviněn z trestného činu.

    M. Horáček: Jmenování někoho, jehož reputace by mohla ohrozit zejména naši pověst v zahraničí, by pro mne nepochybně představovalo problém. Dotyčného bych přesvědčoval, že o funkci by se měl ucházet někdo jiný z jeho strany. Pokud bych se kýženého výsledku nedobral, musel bych ctít Ústavu, která v článku 90 říká, že o vině a trestu za trestné činy rozhoduje pouze soud.

    M. Topolánek: Nejmenoval bych příslušného ministra ani premiéra, který by byl trestně stíhán.

    P. Fischer: Žijeme v právním státě, kde má každý právo na spravedlivý proces. Respektoval bych princip presumpce neviny. Ale u každého jednotlivého případu bych navíc posuzoval míru závažnosti činu a případně i nutnost obhájit se před nezávislým soudem bez zbytečného odkladu.

    V. Kulhánek: Přímo obviněného člověka ne. Ale konkrétní případ je potřeba zkoumat na základě znalostí všech detailů. Takže odpovědět ano nebo ne na hypotetickou situaci, která by v budoucnu možná mohla nastat, předem nelze.

    M. Hilšer: Prezident musí být strážcem politické kultury. Nechci, aby se Česká republika stala banánovou republikou. Prezident nemůže riskovat, že by se premiérem stal podvodník. Z těchto důvodů bych nikoho, kdo je vážně podezřelý z trestného činu, na vysokou státní funkci nejmenoval.

    P. Hannig: Pověřil bych toho, kdo získal důvěru voličů bez ohledu na cokoliv jiného. Vůle lidu vyjádřená ve volbách je tím, co by mělo v demokratickém státě rozhodovat.

    J. Hynek: Ctím presumpci neviny, ale zároveň chci, aby naše země byla ve světě dobře vnímána. Proto bych vítěznou stranu požádal, aby na post předsedy vlády navrhla někoho jiného než trestně stíhaného člověka.

  • 2.Uprchlíci

    M. Zeman: První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč. Měli bychom usilovat o potlačení teroristických režimů, zejména Islámského státu a tím odpadne základní příčina odchodu.

    J. Drahoš: Pomozme lidem v životní nouzi, ale pouze tak, abychom neohrozili vlastní kulturu. Řešením je zastavit toky migrantů na vnější hranici EU. Zároveň se musíme bránit riziku příchodu teroristů posílením tajných služeb a navýšením kapacity pro identifikaci přicházejících. Tam, odkud lidé utíkají kvůli válce, podporovat mír. Tam, odkud lidé utíkají kvůli chudobě, zlepšovat životní úroveň.

    M. Horáček: Hlasuji pro to, abychom zjistili, kdo skutečně takovým žadatelem (válečným uprchlíkem) je a je-li naděje na to, že se stane naším spoluobčanem k prospěchu jeho i našemu. Zatím si nemyslím, že zájem o to usadit se v ČR je značný - tím spíš bychom měli krotit svůj strach a jednat racionálněji.

    M. Topolánek: Odmítám uprchlické kvóty. Pokud by Unie nebyla schopna bránit své schengenské hranice a připustí další migrační vlny, bude muset Česko ochránit své hranice samo.

    P. Fischer: Migranti by měli být podrobeni přísným kritériím příjmu, nejlépe mimo Evropu. Některé parametry migrantské vlny vypadaly jako zlatá horečka, musíme být velmi přísní. Kvóty nejsou řešením.

    V. Kulhánek: Česko může okamžitě přijmout pět až deset tisíc uprchlíků. Musí jít ale o opravdové uprchlíky.

    M. Hilšer: Nejsme cílovou zemí muslimské migrace. Nemáme se proto čeho bát. I ti, kdo přišli, ihned odešli. Ostražitost je vždy na místě, ale manipulativní zneužívání obav lidí pro osobní politické cíle považuji za cynickou politickou nízkost. V prezidentském přístupu je třeba pevně dbát na naše bezpečí, ale nesmí se zneužívat strach.

    P. Hannig: Migranti jsou pro nás největším nebezpečím. Prostě jsem proti migraci nám vnucované Evropskou unií.

    J. Hynek: Migranti, to nejsou žádní uprchlíci, to je invaze. Kdybych utíkal před válkou, zastavím v první bezpečné zemi a nebudu mít za cíl zemi, která má nejvyšší dávky. Budujme kvalitní uprchlické tábory v prvních bezpečných zemích, odkud ti reální uprchlíci utíkají. Určitě jsou mezi nimi takoví, kteří potřebují pomoc. Pomáhejme jim tak, abychom sami svoji bezpečnost neohrozili.

    Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Skandály a přešlapy

    M. Zeman: Sprostá slova v rozhlase. Nedělá kampaň, přesto billboardy propagují jeho kandidaturu a lidem chodí agitace také do poštovních schránek. Odešla mu cukrovka. Hradní kancléř Mynář bez prověrky. Do Číny se odjel učit, jak zvýšit hospodářský růst a stabilizovat společnost. Státní vyznamenání pro své příznivce. Kauza Peroutka.

    J. Drahoš: Odmítl účast v duelu Blesku proti Mirku Topolánkovi a Michalu Horáčkovi. Jeho tým opsal část příspěvku na Facebooku, který se týkal udělování amnestie.

    M. Horáček: V roce 2009 se objevil na filmovém festivalu v Karlových Varech jako velký růžový králík. Představoval tehdy svou novou hudební show Kudykam. Kritici mu vyčítají, že zbohatl na hazardu.

    M. Topolánek: S jeho vládou je spojeno vyšetřování armádní zakázky na transportéry Pandur, v souvislosti s ní skončil ve vězení Topolánkův poradce a přítel Marek Dalík. Kritici o jeho vládě mluví jako o nástupu klientelismu a kmotrů. Toskánská aféra: Krátce po schválení kontroverzního zákona o emisních povolenkách výhodného pro ČEZ se Topolánek a další politici setkali v Toskánsku se šéfem ČEZ Martinem Romanem.

    P. Fischer: Homosexuála by ústavním soudcem nejmenoval, řekl na debatě s občany v Blansku. Za svá slova se následně omluvil a upozornil, že byla vytržena z kontextu. Mluvil o tom v souvislosti s adopcí dětí. Homosexuální soudce by byl v těchto otázkách podle něj zaujatý, protože tato „vlivová skupina usiluje o úpravu právních poměrů“.

    V. Kulhánek: Podle kritiků je cestovatelem po vrcholných funkcích. Šéfoval dceřiné společnosti Bosche, českému hokeji, Škodě Auto, vedl také bazar AAA Auto.

    M. Hilšer: Polonahý protestoval na Úřadu vlády přímo v atriu určeném pro novináře proti ruské agresi na Ukrajině. Dostal se tam údajně jako přispěvatel studentského časopisu.

    P. Hannig: Spojenectví s extremistou Adamem B. Bartošem, který je na webu uváděn jako jeho poradce pro Evropskou unii. Baroš je souzen za antisemitismus.

    J. Hynek: Na Hradě by nenechal vlát vlajku EU, ponechal by jen vlajku ČR.

    Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Rámy na Pražském hradě

    M. Zeman: Důležité je, aby Hrad, který přežil 1000 let, nedostal nějakým bombovým útokem takové trhliny, že je pak budeme dalších 1000 let opravovat.

    J. Drahoš: Otevření Hradu při nezbytném zabezpečení nejužšího sídla prezidenta republiky je věc, k níž bych určitě přistoupil. Mohu jen spekulovat, ale domnívám se, že současné uzavření hradního areálu má svůj původ v trenýrkách nad Hradem.

    M. Horáček: Zrušení kontrolních rámů na Hradě bude mým prvním krokem. Hrad v 21. století nemá sloužit k tomu, aby se v něm někdo opevňoval. Navíc pokud něco skutečně přitahuje teroristy, jsou to fronty.

    M. Topolánek: Odstranil bych je.

    P. Fischer: Pražský hrad znovu otevřu všem.

    V. Kulhánek: Mám velmi kritický vztah k vstupním kontrolám do areálu. Jsem částečně z titanu, tak tam raději nechodím, abych tam necinkal.

    M. Hilšer: Bezpečnostní rámy na Pražském hradě bych zrušil okamžitě. Lidé stojící v dlouhých frontách jsou mnohem zranitelnější, než když jsou rozptýleni v prostoru. Současná opatření jsou velmi nebezpečný politický alibismus.

    P. Hannig: Zachoval bych dosavadní praxi.

    J. Hynek: Odstranil bych je.

    Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Sankce proti Rusku

    M. Zeman: Sankce jsou strategií, při níž prohrávají obě strany. Nehovořím o jejich oprávněnosti, ale o jejich funkčnosti.

    J. Drahoš: Nevidím důvod pro zrušení protiruských sankcí, protože nepominula hlavní příčina jejich zavedení: narušení územní integrity Ukrajiny. Sankce může zrušit, kdo je zavedl, a Česká republika je nezavedla sama.

    M. Horáček: Rozhodně nebudeme iniciovat zrušení protiruských sankcí. Rusko je velký stát, mocný, je vybaven jadernými zbraněmi a udělal něco, co od konce 2. světové války, je bezprecedentní, obsadilo území cizích států, nejen Ukrajiny. My se musíme jako Evropané proti tomu postavit, ale bojovat přece nebudeme. Sankce v té symbolické rovině ukazují, že držíme spolu.

    M. Topolánek: Jsme členy nějakého společenství a protiruské sankce, i když mám pochybnost o jejich účinnosti, jsou nezbytné.

    P. Fischer: Odpověď za pomoci hospodářských sankcí je pro mě politickou odpovědí a ta musí zůstat tvrdá, dokud se Rusko nestáhne do svých hranic. To není jenom případ Ukrajiny, ale například i Gruzie.

    V. Kulhánek: Dovedu si velmi dobře představit jinou formu. Různými blokádami a omezeními nikdy žádný režim ještě nepadl. Severní Korea je klasický příklad. Měla by se najít jiná cesta – samozřejmě politická embarga všeho druhu. Napadá mě takový bonbonek. Obrovský politický dosah by mělo třeba přesunutí mistrovství světa ve fotbale z Ruska do jiné země.

    M. Hilšer: Rusko by mělo splnit Minské dohody a v ten moment by se mohly protiruské sankce zrušit. Dokud Rusko bude toto ignorovat, tak my nemůžeme mhouřit oči nad tím, co se na východní Ukrajině děje.

    P. Hannig: Myslím, že sankce jsou k ničemu, obchodovat se má.

    J. Hynek: stojím za protiruskými politickými sankcemi, ale přiznávám se, že nejsem pro hospodářské sankce. Ty jsou pouze gestem neschopných politiků. A ve skutečnosti ty sankce, které jsme jako EU vůči Rusku uvalili, vedly k posílení pozice Putina a ekonomicky neměly vůbec žádný dopad.

  • 6.Vystoupení z EU a/nebo NATO

    M. Zeman: Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO. V obou případech bych hlasoval proti.

    J. Drahoš: Nikdy se nám nežilo tak dobře a bezpečně jako teď v EU. Stojím i za členstvím Česka v NATO.

    M. Horáček: Členství v EU a NATO garantuje Česku nezávislost a suverenitu. O otázkách, jako je například vystoupení z EU a NATO, by se muselo rozhodovat v referendu svolaném zvláštním ústavním zákonem.

    M. Topolánek: Jeden z národních zájmů České republiky je setrvat v Evropské unii. ČR nyní nemá žádnou geopolitickou alternativu vůči členství v EU. To neznamená, že souhlasím se vším, co se v Evropské unii děje. Jsem velkým přítelem NATO.

    P. Fischer: Česká republika se musí opírat o spolupráci se sousedními zeměmi, EU i NATO. Prezident by měl odchodu z EU nebo NATO bránit.

    V. Kulhánek: Bojím se vyhlášení referenda o vystoupení z EU. Lidé jsou snadno zmanipulovatelní. Kdybychom vystoupili, tak bychom toho velice hořce litovali.

    M. Hilšer: Nevidím důvod, proč bychom měli vystupovat z Evropské unie.

    P. Hannig: Uspořádal bych referendum o vystoupení země z EU. NATO zklamalo, odmítlo cokoliv dělat s migrační krizí. Pokud v NATO, tak rovnoprávným členem, a ne, že musíme někde v Afghánistánu...

    J. Hynek: Referendum o vystoupení z EU bych podpořil, hlasoval by ale pro setrvání.

  • 7.Přijetí eura

    M. Zeman: Pro přijetí eura bych byl až po vystoupení Řecka, aby Češi nemuseli platit řecké dluhy.

    J. Drahoš: Jestli chceme hrát první ligu v rámci rozhodovacího procesu Evropy, měli bychom zahájit proces přijetí eura ve volebním období příští vlády. Já bych takovou diskusi určitě inicioval.

    M. Horáček: Jako prezident bych uspořádal konferenci na té nejvyšší úrovni. A kromě našich odborníků na ekonomiku a politiku bych pozval ty, kteří nám toho o euru mohou říct nejvíce – tedy Slováky, kteří přijetím již prošli. Příští vláda by měla stanovit datum přijetí eura.

    M. Topolánek: Euro je nesmyslný projekt, který není důvod přijímat v situaci, kdy je koruna dlouhodobě stabilní.

    P. Fischer: Přijetí eura je odpovědností vlády.

    V. Kulhánek: Přijetí eura bych nebránil, nicméně nejbližší možný horizont je za pět let. Uvidíme, co se do těch pěti let bude s eurem dít.

    M. Hilšer: Když koruna zůstane „zranitelnou měnou v moři eura“ a hrozily by ekonomické potíže kvůli nepřijetí nové měny, proti zavedení eura nebude vystupovat.

    P. Hannig: Nikdy bych euro nepřijal.

    J. Hynek: S přijetím nesouhlasím.

    Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby | Blesk - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

  • 8.Zdravotní stav

    M. Zeman: Odešla mi cukrovka, netrpím dnou, trpím neuropatií dolních končetin. Zpráva o rakovině je zcela vymyšlená.

    J. Drahoš: Jsem fyzicky fit, každé ráno cvičím, už řadu let. Snažím se chodit, kdysi jsem běhával. Denně nachodím takových pět kilometrů. Nevydržím sedět. Nemám žádné problémy. Řekl jsem věcně, že jediný lék, který beru, je na mírně zvýšený krevní tlak.

    M. Horáček: Kouřím 20 cigaret denně, mám problémy s cholesterolem (léky) a mám nadváhu. Nezhoubný útvar zaznamenali lékaři na mé prostatě, za dva roky se zvětšil o jeden milimetr. Nejzávažnějším úrazem byly vysklené brýle při tenise, které mi v roce 2002 ošklivě pořezaly levé oko. Občas beru prášky na spaní. Otec trpěl maniodepresivní psychózou.

    M. Topolánek: Trpím cukrovkou. Na rozdíl od Miloše Zemana si ale nemyslím, že odejde.

    P. Fischer: Jsem skutečně zdráv a jediné, co beru pravidelně, jsou vitaminy každé ráno.

    V. Kulhánek: Jsem odporně zdráv a vesel. Jsem částečně z titanu, vesměs od pasu dolů, mozek je původní.

    M. Hilšer: Nevím o žádné nemoci, je mi 41 let, bez problémů vyběhnu na Sněžku.

    P. Hannig: Cítím se zdráv.

    J. Hynek: Vidíte mě tady, vypadám fyzicky i zdravotně svěže, aspoň si to myslím. Opravdu nemám vůbec žádné potíže.

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    Průzkumy a preference k volbě prezidenta 2018 najdete zde

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
sesta-k-dobru ( 31. prosince 2017 11:05 )

Banda darebáků a zlodějů se dere na hrad a jejich kampaň je založena na pomlouvání a hanobení prezidenta. S vámi bychom to vyhráli, vy komedianti, republika plná alibabů a ohnutý hřbet pod diktátem eurohujerů. Nakonec by jste ukradli nebo prošustrovali i ty korunovační klenoty! To si těch pražských ku.rev ještě užijeme do volby prezidenta. Co jméno to grázl a zloděj.Ty nejlepší kusy: 1// Topolánek-podvodník,člověk se diví,že má vůbec odvahu vylézt na veřejnost. S tím hovadem se vztyčeným ču.rá.kem by jsme byli pro celý svět národ kreténů.Gauner 2// Drahoš-za komoušů studoval v Hanoveru i se stipendiem za naše. Kromě estebáků se tam nikdo nedostal ,jen pedofilové jako Darmoš. 3// Horáčk,vexlák a estebák -krycí jméno sázkař.detaily níže. Tito grázli musí žít v nějakém vakuu,že si toto vůbec dovolí,nebo mají celý národ za stádo tupých bůvolů. Tak kavárna měla akci na právnické fakultě?? A vexlák a estebák Horáček prohlásil že hrad je potřeba vydenzifikovat? Já nevím co to je za grázla. Buď si myslí ,že celý národ oblbne,nebo mu hrabe. To si Horáčku fakt myslíš,že lidé neví co jsi zač?? Tak se prosím podívejte na toto: https://www.michalhoracek.cz/download/MH-Spis_StB.pdf

dobry-clovek ( 31. prosince 2017 11:02 )

Ještě že máma vynikajicího Zemana,Ovčáčka,Babiše a ne hovada pražské kavárny!!

hnnn ( 30. prosince 2017 16:34 )

Je to z*rd a parchant!

Deneček ( 30. prosince 2017 11:06 )

Topolánku,vyznamenal si vraha,měl by si za to okamžitě odstoupit.

moiaza ( 30. prosince 2017 09:19 )

Nevím jaké mají zdraví, ale žaludky musí mít opravdu dobré. Jinak by netoužili po moci. Každý, kdo se hrne do politiky, musí mít velmi silný žaludek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa