Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horáček kývl u Soukupa na duel s Ovčáčkem. Drahoš odmítl a mluvčí zuří

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. prosince 2017
11:45

Pohodový konec roku pro prezidentské kandidáty příliš neplatí. Jejich den D se rychle blíží a s ním i finálové prezidentské debaty a duely. Už 2. ledna čeká hradní adepty od 14 hodin Superdebata na Blesk.cz, kam přijdou všichni kromě prezidenta Miloše Zemana. Své duely organizuje i mediální magnát a moderátor v jedné osobě Jaromír Soukup. A protože Zeman debaty s rivaly odmítl, nasadí mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zatímco bývalý šéf akademiků Jiří Drahoš s ním debatovat odmítl, textař Michal Horáček „jde do toho“.

„Nechodím pouze tam, kde je to pro mě příjemné. Kandidát na prezidenta musí za své postoje, zásady a vize bojovat všude. Uvítal bych, kdyby se Miloš Zeman se mnou utkal osobně. Chápu však, že už toho není schopen. A že místo sebe vysílá svého ‚viceprezidenta‘,“ vysvětluje na svém oficiálním facebookovém profilu Michal Horáček, proč do duelu s prezidentovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem půjde.

Volební kalkulačka 2018 – Volba prezidenta >>>

Byl to právě Horáček, co moderátorovi TV Barrandov Jaromírovi Soukupovi nedávno v jeho Aréně poněkud „pocuchal“ nástěnku. Nyní přiznává, že nad svou účastí váhal.

„Mnozí z vás mi po mé předchozí účasti v Aréně Jaromíra Soukupa říkali, že je to ‚žumpa‘, že publikum vesměs tvoří ‚placený komparz‘ a že se na to ‚slušní lidé nedívají‘. Já však na princip nálepkování, a to z jakékoli strany, přistupovat nebudu. Pro mě je každý člověk stejně cenný. Ať se mnou souhlasí, nebo ne,“ dodal Horáček.

V duelech Blesk Zpráv se Horáček utká s bývalým velvyslancem ve Francii Pavlem Fischerem a expremiérem Mirkem Topolánkem, Jiří Drahoš svou účast po měsíci váhání odmítl. A je to právě Drahoš, kdo na rozdíl od Horáčka odmítl jít také do duelu se Zemanovým mluvčím Ovčáčkem.

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Drahoš nabídl proti Ovčáčkovi svého mluvčího

„Účast na takové diskusi považuji za zbytečnou; před zákonem jsme si v kampani rovni,“ uvedl na svém profilu Jiří Drahoš. A zveřejnil reakci, kterou Soukupově televizi odeslal jeho tým.

„Jiří Drahoš je připraven diskutovat se všemi prezidentskými kandidáty, včetně kandidáta Miloše Zemana. Diskuse s panem Ovčáčkem se ale nezúčastní, neboť pan Ovčáček na prezidenta nekandiduje. Pokud Vaše televize na účasti pana Ovčáčka trvá, je Jiří Drahoš ochoten vyslat do diskuse svého mluvčího, stejně jako Miloš Zeman,“ vzkázali od Drahoše Soukupovi.

Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ovčáček: Je zbabělý a pohrdá lidmi

Zemanův mluvčí Ovčáček se přitom pustil do Drahoše na Twitteru zostra. Tvrdí přitom, že se „tady někdo hodně moc bojí debaty s Ovčáčkem“ a k Soukupovi „nebyl pozván pan prezident, ale rovnou Ovčáček“, tudíž prý nejde o žádný záskok. „Horáčka se bojí, Topolánka se bojí. A teď se bojí i mírumilovného Ovčáčka! Pročpak asi takový strach?“ táže se mluvčí.

„Jiří Drahoš se bojí debatovat, je prostě zbabělý a pohrdá lidmi. Nejde jen o mne. Diskutovat už odmítl jak s Mirkem Topolánkem, tak s Michalem Horáčkem. Právě Michal Horáček přitom evidentně ví, že kdo se bojí, nesmí do lesa,“ uvedl pro Blesk Zprávy Jiří Ovčáček. 

Další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer se však opřel právě do Ovčáčka. „Je zajímavé, že pro nižšího státního úředníka se v debatě místo najde, ale pro některé kandidáty už ne. Pan Ovčáček by se měl raději věnovat hledání Peroutkova článku, už na to moc času nemá,“ vzkázal Hilšer. 

Hilšer tak připomněl kauzu, která se rozhořela v lednu 2015 poté, co Miloš Zeman v Praze mluvil na konferenci u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“ a o tom, že měl uznávaný novinář Ferdinand Peroutka publikovat v časopise Přítomnost článek „Hitler je gentleman“. Dodnes se článek nenašel a vleče se i soudní pře, do které se s prezidentskou kanceláří pustila Peroutkova vnučka Terezie Kaslová.

Kalousek: Štítivé odmítnutí je na místě

Na dotaz, zda považuje Jiří Ovčáček debatu mluvčí prezidenta vs. kandidát za standardní, uvádí: „Co je standardní, je většinou nudné. Od televize je to odvážný plán. Líbí se mi. Oživil předvolební dobu a odhalil skutečné charaktery kandidátů.

Drahošovi se však při jeho odmítnutí debatovat s Ovčáčkem nediví ani někteří politici. „Štítivé odmítnutí je v tomto případě zcela na místě,“ podpořil Drahoše Zemanův častý kritik Miroslav Kalousek (TOP 09), jemuž prezident vytýká program „Antizeman“.

Ovčáček v reakci na to uveřejnil mj. i snímek, na kterém si Drahoš připíjí právě s Kalouskem. Podporou Jiřího Drahoše se však netají ani další politici. Například Starostové a nezávislí.

Fischer: Jak to Zeman vykáže? Kdo to Ovčáčkovi zaplatí?

Prezidentský kandidát Pavel Fischer na možnou debatu s Jiřím Ovčáčkem Blesk Zprávám uvedl: „Já jsem řekl, že žádné takové pozvání nepřijímám, nebo že bych ho nepřijal.“ V ruce písemnou pozvánku nemá. Coby bývalý poradce Václava Havla však již dříve Fischer v otevřeném dopise vyzval Miloše Zemana, aby vstoupil do kampaně. Nyní se pozastavil nad tím, že došlo na moment, kdy místo Zemana do debaty skutečně vyráží jeho mluvčí.  

„Mně se to zdá nedobré, protože pro mě je pan Ovčáček úředník. Příště zřejmě pošle za sebe zahradníka nebo garážmistra, to není správné. Z hlediska nákladů na kampaň by mě velmi zajímalo, jestli vystoupení pana Ovčáčka platí ze soukromých peněz pan Miloš Zeman a jestli se to objeví v účtech za kampaň. Protože jako nefinanční plnění každé takové vystoupení, které má politický, kampaňovitý motiv, musí být zaneseno do účtů z kampaně,“ podotkl Fischer.

„Předpokládám, že Úřad pro dohled nad financováním by si měl vyžádat, kolik pan Ovčáček za hodinu vystoupení u pana Soukupa vlastně bere peněz a někdo to musí hradit. To nemůže platit stát, to nemůže platit daňový poplatník. To nedává smysl,“ dodal bývalý velvyslanec ve Francii.

Ovčáček na jeho slova reagoval stručně: „Větší nesmysl jsem už dlouho nečetl. Nejde o předvolební mítink, ale o otevřenou a svobodnou debatu před televizními kamerami za účasti publika.“

Zeman svou neúčast v debatách ohlásil 10. března

Že do debat s ostatními kandidáty Zeman nepůjde, prezident oficiálně vyhlásil společně se svou druhou kandidaturou letos 10. března při tiskovce na Pražském hradě. Slíbil také „při další kandidatuře nevést žádnou osobní prezidentskou kampaň“. Za tu však jeho kritici považují Zemanovy výjezdy do krajů.

„Budu až do poslední chvíle plnit všechny své prezidentské povinnosti, ale nebudu se setkávat s představou, jak mám prezidentskou funkci vykonávat. Proč? Všichni ostatní kandidáti zcela logicky tuto svoji představu formulují. Já bych si připadal jako blázen, kdybych říkal, jakou já mám představu o výkonu prezidentské funkce. To jsem říkal před čtyřmi lety, a snažil jsem se od té doby tuto představu naplnit. Voliči tedy budou porovnávat představu jednotlivých kandidátů s reálným výkonem prezidentské funkce, a rozhodnou se, jak se rozhodnou,“ říkal ve svém kandidátském projevu Zeman. 

Video  Prezident Miloš Zeman: Proč kandiduje podruhé? Rozhodly tyto dva důvody.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman tehdy slíbil, že do žádných debat či duelů nepůjde, za což schytal od ostatních kandidátů kritiku. „Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit z důvodu, který jsem teď právě uvedl, žádných rozhlasových ani televizních diskusí,“ uvedl Zeman.

Na Hradě by s ním rád pokračoval i Jiří Ovčáček. Netají se tím dlouhodobě, avizoval to již s předstihem i v květnu 2016 ve studiu Blesku. „Pokud pan prezident bude mít nadále zájem o mé služby, tak samozřejmě moje odpověď bude znít: Jednoznačné ano,“ uvedl mluvčí.

Video  Studio s Ovčáčkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
milan59 ( 31. prosince 2017 09:39 )

Hmm taky sem to už několikrát psal že Ovčáček byl pozvanej,ale jak je vidět lidi si si stejně budou mlejt to svý a nikdo druhý nesmí mít pravdu.

milan59 ( 31. prosince 2017 09:37 )

To sice je pravda,ale jen poloviční on totiž generální ředitel Tv Barrandov Ovčáčka pozval takže tam má co dělat.

milan59 ( 31. prosince 2017 09:34 )

Tak na ten Barrandov nekoukej,nojo to bys vlastně neměl o čem psát žejoo

milan59 ( 31. prosince 2017 09:31 )

Hmm četl jste Horáčkovo prvních 100dní jestliže bude zvolený ?Naparuje se tím že v prvních sto dnech bude dělat všechno pro těl.postižené,bude jezdit na debaty s občany,nechá prozkoumat Klausovu amnestii atd.,ale nějak zapomněl že se napřed bude muset seznámit s prezidentským úřadem,s lidma kteří mu budou nápomocni s ostatníma politikama atd. takže kde na to vezme čas aby to stihnul když den má jenom 24hod.???Podle mě je to jenom sebestředný egoista který se povyšuje na českého spasitele,ale i ten má hranici takže Horáček

milan59 ( 31. prosince 2017 09:23 )

Cituju:Předpokládám, že Úřad pro dohled nad financováním by si měl vyžádat, kolik pan Ovčáček za hodinu vystoupení u pana Soukupa vlastně bere peněz a někdo to musí hradit. To nemůže platit stát, to nemůže platit daňový poplatník. To nedává smysl,“ dodal bývalý velvyslanec ve Francii. Ojojojj tak to by si měl pan Fischer zjistit než vypustí blábol,protože pozvání do Tv platí ten kdo návštěvníky zve což je Tv Barrandov.Takže nemusí mít o nás občany obavu že to zaplatíme my,protože Tv Barrandov je soukromá.Horší bude až se zvolí nový prezident a zjistí se že i on "čerpá korunky" z našich daní jojj to bude mela

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa