Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlom ve vyjednávání v Praze: Spolu nabídne Pirátům a STAN většinu v radě. Pospíšil radním pro kulturu?

Autor: ČTK - 
16. ledna 2023
14:27

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nabídne Pirátům a STAN dohromady šest míst v jedenáctičlenné radě hlavního města. Spolu by podle nabídky připadlo pět míst včetně primátorského postu pro Bohuslava Svobodu (ODS), Piráti by měli čtyři místa a STAN dvě, uvedla mluvčí pražského Spolu Lenka Mottlová. Nová vláda by podle koalice mohla vzniknout do měsíce. Piráti nabídku přivítali a označil ji za posun správným směrem, uvedl na twitteru dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle STAN jde o variantu, o které má smysl jednat.

Jednání o nové koalici trvají v metropoli od voleb koncem loňského září. Koalice Spolu se v nové nabídce vzdala kromě většiny také návrhu na vznik investičního náměstka, který by připadl ODS a měl by na starosti všechny větší investice napříč gescemi. „Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se většiny v radě, pozice investičního náměstka a našim koaličním partnerům jsme nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat,“ uvedl Svoboda.

Spolu by mělo radního pro finance a fondy, radního pro bydlení, sociální věci a zdravotnictví, radního pro infrastrukturu a městské služby a radního pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči, výstavnictví a animal welfare. Tím by se měl podle informací Blesku stát Jiří Pospíšil. 

Piráti by pak měli podle návrhu Spolu prvního náměstka pro dopravu, radního pro majetek, radního pro životní prostředí a radního pro legislativu, ICT, Smart City a inovace. STAN by pak zaujali pozici radního pro územní rozvoj a radního pro školství a sport. Primátor Svoboda pak má mít na starosti vnější vztahy, bezpečnost a energetickou a kybernetickou bezpečnost.

Podle předsedy zastupitelského klubu Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS) je nabídka vůči možným koaličním partnerům maximálně vstřícná. Spolu podle něj ustoupila od gescí, o které měla velký zájem. „U těchto gescí, například v dopravě, očekáváme, že v případě, že koaliční partneři akceptují naši nabídku, dojde následně k jednání programových týmů. Ty budou mít za úkol nalezení kompromisu, aby byly naplněné programové priority jednotlivých stran,“ uvedl.

Co na to Hřib?

„Oceňujeme zaslanou nabídku Spolu, která čtvrtý měsíc od voleb konečně představuje posun správným směrem. Nicméně bude nutná podrobná diskuse nad detaily návrhu. Například v případě jejich záměru na zřízení funkce radního pro městské služby a infrastrukturu nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhovaného investičního gubernátora, kterého Piráti i STAN jednoznačně odmítli už v prosinci,“ uvedl Hřib. Nabídka podle něj také nezohledňuje, že Piráti jsou stále součástí Aliance stability. „O tom všem se budeme se Spolu bavit na zítřejším (úterním) jednání,“ dodal Hřib. Alianci stability vytvořili Piráti spolu s Prahou Sobě a trvali na její účasti v koalici.

„Je to verze, o které má smysl jednat, a v úterý bude koaliční jednání, kde, věřím, že projednáme základ budoucího uspořádání,“ uvedl primátorův náměstek a lídr STAN Petr Hlaváček.

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá skoro čtyři měsíce, a je tak nejdelší od vzniku Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.

Video  Bohuslav Svoboda  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 17. ledna 2023 10:12 )

konečně!! prachy,koryta rozdělený všichni spokojeni.

aa Antlová ( 17. ledna 2023 08:21 )

Tak tomu teda už opravdu nerozumím. Proč se utrácí za volby a mrhá časem. K čemu nás ty politici vlastně potřebují?????? Projdou volby, lidé si někoho zvolí, věnují tomu čas a nakonec co? Nakonec to je úplně jinak - oni se dohodnou. Tak zrušíme volby a ať si to pořeší a pak neříkají - vy jste si to zvolili

gabreta ( 16. ledna 2023 17:28 )

Jestli Piráti dohodu přivítali, tak je pro SPOLU hodně špatná!! Ale je mi to úplně fuk, ať se v Praze třeba sežerou, protože jsem nevzdělanej, mimopražskej vidlák!!

nespokojeny ( 16. ledna 2023 14:50 )

Primátor Bohuslav Svoboda. Nechápu ODS, to nemá nikoho jiného, schopnějšího, mladšího???? Vždyť je mu téměř 80. roků!!!! Je to panu doktorovi a ODS zapotřebí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa