Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úmorné čekání na primátora Prahy: Další jednání Spolu, Pirátů a STAN přineslo jen minimální posun

Autor: ses - 
18. listopadu 2022
16:08

Zástupci vyjednávacích týmů Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v pátek dopoledne opět po několika předchozích neúspěšných pokusech zasedli ke společnému jednacímu stolu, aby pokročili ve vyjednáváních o novém vedení pražského magistrátu. Ustavující zastupitelstvo bude pokračovat 24. listopadu, kdo příští čtyři roky povede Prahu, přitom stále není jasné. Praha na nového primátora čeká nejdéle ve své historii.

Vyjednávání o novém pražském vedení stále nebere konce, zástupci vyjednávacích týmů Spolu, Aliance pro stabilitu a STAN se v pátek dopoledne sešli ke společným rozhovorům o jeho možné podobě. Zdeněk Zajíček (ODS), Daniel Mazur (Piráti) a Kateřina Arnotová (STAN) v pátek na tiskové konferenci po společném jednání sdělili, že vyjednávání o novém vedení se nikam neposunulo, našli však alespoň společnou shodu na zařazení několika bodů na program jednání příštího zastupitelstva.

„Jednání jsme dnes (v pátek, pozn. red.) věnovali především příštímu týdnu a zastupitelstvu, které proběhne 24. listopadu. Shodli jsme se na tom, že na začátku příštího týdne už chceme mít poměrně jasno. Dnes jsme se bavili o tom, jak by to jednání mohlo proběhnout. Zároveň jsme si potvrdili, že v jednání nejsme tak daleko, abychom si předložili návrh na ustanovení nové rady. V každém případě zastupitelstvo proběhne a určitě jsou body, které bychom rádi zařadili a projednali,“ řekl po jednání novinářům Zdeněk Zajíček.

Těmi nejdůležitějšími body, na kterých panuje shoda, jsou podle Zajíčka návrh rozpočtu na příští rok a výsledky auditu dopravního podniku. Podle pátečního vyjádření zástupců stran však ke zvolení nové rady a primátora na příštím zastupitelstvu nedojde. 

„My stále nabízíme vládní půdorys, snažíme se kolegům předložit nějaké varianty toho budoucího uspořádání, pravda je ale taková, že je to složité jednání, protože já vyjednávám za Spolu, paní Arnotová za STAN, ale kolega Mazur reprezentuje celou Alianci. Takže ve většině případů si vyslechne naše návrhy, které dáváme pro uspořádání koalice na vládním půdorysu, ale nemá mandát na to reagovat,“ sdělil k jednání o budoucím vedení města Zdeněk Zajíček.

Bez výsledku

Z pohledu Pirátů se jednání nikam neposunulo. „Koalice Spolu zatím nepředložila jakýkoliv náznak, že by jednala s Aliancí jako se sdružením Pirátů a Prahy Sobě o koalici na širším než striktně vládním půdorysu. V tomto smyslu se jednání nikam neposunulo,“ vysvětlil novinářům Daniel Mazur. Že by Piráti odstoupili od aliance s Prahou Sobě, podle něj není na stole. Posun by mohl nastat, kdyby koalice Spolu ustoupila ze své představy, ať už by jejich ústupek vypadal jakkoliv, z jejich pohledu ale zatím nepadla žádná nabídka, která by Prahu Sobě zahrnovala. „Je to na nás i na koalici Spolu, víme, že kolegové od Starostů jsou ochotni se účastnit obou variant, v tom problém vůbec není,“ dodal Mazur.

Kateřina Arnotová za STAN potvrdila, že jejich hnutí je ochotné účastnit se obou variant: „V této situaci podporujeme koalici na vládní úrovni, samozřejmě pokud by došlo k dohodě v rámci všech partnerů, nebudeme tomu bránit, ale aktuálně jednáme o té vládní variantě.“

Změna?

Spolu stále trvá na tom, že koalice s Piráty a STAN je dostatečná a k přizvání Prahy Sobě nevidí důvod. „Změna by měla nastat, voliči se pro změnu ve volbách vyslovili a v případě, že by pokračovalo původní uspořádání, které by obohatilo pouze Spolu, bychom nemohli realizovat změny, které od nás voliči očekávají,“ vysvětlil Zajíček. Zároveň potvrdil, že ze strany hnutí ANO padla nabídka podpory a že se zástupci ANO se Spolu také budou scházet. Tématem jejich schůzky má být ale pouze předjednání bodů před dalším zastupitelstvem. Podle Mazura by přizvání Prahy Sobě nepředstavovalo významné oslabení změny, pro kterou se voliči ve volbách vyslovili.

Další jednání těchto subjektů se odehraje začátkem příštího týdne. Zajíček na tiskové konferenci sdělil, že jeho velkým přáním je mít v Praze novou vládu do konce letošního roku, ačkoliv je podle svých slov ochoten pro její sestavení udělat maximum, slíbit to nemůže. Existuje tak stále naděje, že nového primátora se pražané dočkají dříve než Ježíška a jeho jméno se dozví na zastupitelstvu, které by se mělo sejít 15. prosince.

Video  Vzkazy lídrů v předvolební debatě Blesku: Boj o Prahu!  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 18. listopadu 2022 16:14 )

"Vítěz" voleb ODS se svými 9 křesly.... Svoboda je psychopat ještě větší než Hřib

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa