Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hádky Hřiba a Bendy v Blesku: Mizerná známka pro dosluhujícího primátora i slova o neúctě k voličům

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. října 2022
05:00

Koalice SPOLU a Piráti v Praze hledají společnou řeč jen velmi složitě. Šéf pražské ODS Marek Benda a současný primátor Zdeněk Hřib se na mnohém neshodli ani ve studiu Blesku v pořadu Epicentrum. Společně ale potvrdili, že hnutí ANO ani pro jednoho z nich není vhodným partnerem do koalice, a shodli se i na jménu nového primátora. Marek Benda dal dosluhujícímu Hřibovi velmi přísné hodnocení a Hřib zase poukázal na údajný dvojí metr ODS vůči trestně stíhaným politikům.

Novým primátorem bude podle obou politiků Bohuslav Svoboda, na čem se ale neshodují, je složení koalice v čele metropole.

Já si přeji, aby koalice byla my, Piráti a hnutí STAN. Ale jestli to tak dopadne, tím si nejsem stoprocentně jistý,“ svěřil se se svým přáním i pochybnostmi Benda.

My usilujeme o koalici na širokém vládním půdorysu, ale také tedy dohromady s Prahou Sobě. Respektujeme skutečnost, že koalice SPOLU vyhrála volby, takže jsme otevřeni jednání, že koalice SPOLU má primátora,“ shrnul Hřib.

Neúcta k voličům?

Trnem v oku Pirátů je i nadále kumulace funkcí Bohuslava Svobody, který, ač se vzdal své lékařské praxe, svou poslaneckou funkci a šéfování Praze plánuje kombinovat.

„Myslím si, že prostě říct, že tomu nedám ani těch 8 hodin denně, jako podle v uvozovkách zákoníku práce, je takové zvláštní. Skoro mi to přijde trochu jako neúcta k voličům,“ reagoval Zdeněk Hřib s tím, že do budoucna budou chtít Piráti od pražské ODS a jejich lídra vysvětlení, jak si to přesně představují.

Nová kariéra i „dostatečná“ pro Hřiba

Řeč přišla také na zhodnocení čtyř let Zdeňka Hřiba ve vedení Prahy. „Já si myslím, že pan primátor, a říkal jsem to několikrát v průběhu volebního období, byl svého času skvělým stínovým ministrem zahraničních věcí. V době Babišovy vlády toho šílenství, co se tady odehrávalo, vedl jakoby poměrně silnou výraznou komunikaci směrem k Číně a Taiwanu, vypověděl Vand, přivezl luskouny. Tohle se mi líbilo a myslím, že jste se dokonce našel,“ říkal Benda.

„Možná, že by mohl zkusit vyrazit na nějakou tu diplomatickou dráhu, ale že bych měl pocit, že zrovna za pirátování se Praha nějak jako zvlášť rozběhla, (…) právě proto taky strana, která obsazuje čtyři roky primátorský post a pak udělá o čtvrt procenta víc, než měla v těch minulých volbách, a tváří se jako vítěz, že to jakoby úplně vítězství teda není,“ pokračoval Benda.

Podle šéfa pražské ODS by si Zdeněk Hřib za své primátorování zasloužil spíše dostatečnou.

„Já jsem doufal, že když jsme skončili třetí v těch volbách, tak to bude aspoň na trojku, ale teď vážně. Co se týče zahraniční politiky, no tak já jsem přemýšlel, kdo tady o mně šíří, že se chystám odejít do diplomatických služeb, tak teď už to konečně vím,“ s úsměvem popichoval Hřib Marka Bendu, který se bránil, že on nic rozhodně nerozšiřuje.

Hřib zdůraznil, že za jeho volebního období zaznamenala Praha rekordní rozvoj ve výstavbě bytů, i co se dopravních staveb týče.

Ekoboz Podhola ( 22. října 2022 13:09 )

Stará a mladší Praha, ale ani jedna není přínosem!

hukrates ( 21. října 2022 10:39 )

Tak pane Maxere, Vaše vyjadřovací schopnosti hovoří za své. Myslím, že už vůbec nic dodávat nemusíte a každý so domyslí, že Vám po tom gauči a vepřovce stýská Žijte blaze, soudruhu!

defakto ( 21. října 2022 10:37 )

...

coki ( 21. října 2022 10:34 )

a to si ještě Benda létá o víkendech helikotérou na chalupu na Šumavu, no neberte to za to nicnedělání

coki ( 21. října 2022 10:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa