Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Hřib vs. Benda v duelu Blesku: Kdo převezme vládu nad Prahou a proč trvá koalice tak dlouho?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. října 2022
15:40
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
20. října 2022
14:00

Měsíc po volbách a Praha stále ještě nemá jasno kdo a s kým ji povede. Koaliční jednání se protahují a naráží na podmínky, které jedna strana považuje za „umělé a falešné“ a druhá z nich nehodlá ustoupit. Kde to vázne, proč se už čtyři týdny koalice SPOLU nemůže s nikým dohodnout? Obětují Piráti místo ve vedení metropole kvůli jednomu člověku? Dnešní pořad Epicentrum na Blesk.cz přinesl řadu střetů, ale i přání, jak by to v Praze mělo nakonec dopadnout.

V řadě měst to jednání běží dlouho. Je lepší mít dobrou dohodu do zastupitelstva, než ji mít velmi rychle,“ uvedl ke koaličnímu jednání šéf pražské ODS Marek Benda.

Současný primátor Prahy Zdeněk Hřib však jeho názor nesdílí. „V Praze je hlavní problém ten, že to trvá už moc dlouho a nemá to žádný hmatatelný důsledek. To co lidé čekají je, že se nějakým způsobem domluvíme, že vytvoříme stabilní koalice, která tady bude vládnout čtyři roky. Protože když to tak nebude, tak to má několik nepříznivých efektů,“ míní Hřib. Mimo jiné by podle něj v Praze mohlo dojít i ke ztrátě důvěry voličů.

Oba politici se podle svých slov nemohou shodnout na principech tvorby koalice. „Vy jste vytáhli všechny ty principy. Vy jste vytáhli, a byl jste to vy osobně pane primátore, který zopakoval – v radě nesmí sedět nikdo, kdo je trestně stíhaný, nikdo, kdo kumuluje funkce, nikdo, kdo není kompetentní a nikdo, kdo není čestný,“ uvedl Benda. Podle jeho slov nebylo některé z principů ani třeba zmiňovat.

Kauzu okolo Jana Wolfa (KDU-ČSL), která se stala hlavním jádrem sporů, Benda považuje za umělou. Podle slov Hřiba i Bendy dosud není jisté, zda od požadavku na jeho jmenování či nejmenování jedna ze stran rozepře ustoupí. 

„Myslím, že my nemáme žádné umělé podmínky, my vlastně nemáme vyloženě podmínky. Jenom říkáme, že je nutné ctít nějaký princip zdravé a slušné politiky, a to je o tom, že trestně stíhaný nepatří do rady. A tenhle princip donedávna vyznávali i čelní představitelé koalice SPOLU,“ přiblížil své stanovisko primátor Hřib.

„Já jsem týden před volbami dal rozhovor, ve kterém jsem řekl, že preferuji koalici na bázi vládní koalice před jakýmkoliv spojováním s ANO a s Prahou sobě. A v pondělí po tomto rozhovoru vydal pan primátor ten svůj slavný tweet, jak z deseti čelních kandidátů koalice SPOLU je šest pro něj z nějakého důvodu nepřijatelných. Já jsem to pokládal v té době ještě za předvolební kolorit, ale měl jsem pocit, že po volbách s tím tak trochu skončíme a vážně se dostaneme k jednání o tom, co je zájmem Pražanů,“ reagoval Benda, přičemž zmínil, že pirátský étos protikorupční a transparentní strany respektuje.

„Pokud jsou třetí na pásce, tak je férové říct, že jsou připraveni ze svých fundamentálních podmínek ustoupit nebo že jdou do opozice,“ uvedl k požadavkům Pirátů Benda. Piráti však podle Hřiba dokážou být i konstruktivní a funkční opozicí.

To jsme ostatně byli v letech 2014 až 2018, kvůli tomu jsme dosáhli toho výsledku třeba v roce 2017 v parlamentních volbách nebo v roce 2018 v komunálních volbách. Takže Piráti nepochybně dokážou fungovat v opozici,“ reagoval. Usilují však stále o pozici ve vedení města, na postu primátora však netrvají. „Samozřejmě tady jsou nějaké principy, které my vyznáváme, ať už je to princip, že naši lidé si nemohou sednout do rady s trestně stíhanými,“ dodal.

Jaryn19 ( 21. října 2022 07:40 )

Svoboda má názory na metropoli jako z devadesátek nebo z Balkánu, je již mimo realitu. Také "skvěle" obhájil svůj pád v preferencích na 5. místo ve volbách, je to mimoň

coki ( 20. října 2022 22:01 )

coki ( 20. října 2022 22:00 )

coki ( 20. října 2022 21:59 )

http­s://ce­lebwi­ki.bl­esk.cz­/osob­nost/5­420/ma­rek-benda/, to snad mluví za vše. Proč ho pořád trpíme ve vládě? Jenom ten názor Brněnského děkana Zlatušky, že by si zasloužil zpátky do základní školy. Proč takovéto parazity trpíme? Je mi z toho smutno a nemohu nic dělat.

defakto ( 20. října 2022 16:42 )

... protože Hřib a všichni piráti jsou zkorumpovaní zmetci !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa