Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kontroverzní starosta opět v křesle: Pavel Novotný povede Řeporyje spolu se sestrou Lenkou

Autor: ČTK, inf - 
8. listopadu 2022
13:26

Zastupitelé pražských Řeporyjí v pondělí podruhé zvolili starostou městské části Pavla Novotného (ODS). Městská část o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Koalici na řeporyjské radnici vytvořily ODS a TOP 09, v zastupitelstvu má těsnou většinu šesti hlasů z jedenácti. Řeporyje se nacházejí na jihozápadě metropole a mají asi 4700 obyvatel.

Prvním místostarostou se stal David Roznětinský (TOP 09) a druhou místostarostkou zastupitelé zvolili sestru starosty Lenku Fialovou (ODS).

Fialová není pro funkci uvolněná a nebude tak pobírat odměnu odpovídající plnému úvazku. Novotný byl zvolen zastupitelem počtvrté v řadě, jeho sestra podruhé. „Jsme prvními sourozenci v dějinách metropole, který jsou spolu ve vedení městské části,“ napsal Novotný na sociálních sítích.

Občanští demokraté získali v Řeporyjích 37,1 procenta hlasů a v 11členném zastupitelstvu mají pět mandátů, což je o jeden mandát více než druhé sdružení Nezávislí pro Řeporyje. TOP 09 získala jeden mandát a do zastupitelstva se dostal rovněž jeden zástupce z uskupení Občané za lepší Řeporyje.

Array

Rozložení sil

V roce 2018 vyhrála volby ODS, která získala tři mandáty. Starostou se stal Novotný. Občanští demokraté se na spolupráci domluvili s koalicí Zelených a Pirátů, kteří získali rovněž tři mandáty. Stejný počet křesel v zastupitelstvu obsadilo SNK Řeporyje. Jednoho svého zástupce měly v zastupitelstvu KDU-ČSL a hnutí ANO. Koalice ODS, Zelených a Pirátů vládla v městské části do roku 2021, poté se rozpadla. Piráti se začátkem letošního roku neúspěšně pokusili starostu odvolat.

Bývalý moderátor, herec a novinář Novotný vešel z pozice starosty do veřejného povědomí například umístěním památníku věnovaného protisovětským vlasovcům, za což se stal terčem kritiky zejména ze strany Ruska, nebo svérázným řešením problematiky autovraků.

Městská část Praha - Řeporyje se nachází se na jihozápadním okraji Prahy. Skládá se z katastrálního území Řeporyje, Zadní Kopanina a částí katastru Stodůlky a Třebonice.

Video  Novotný hájil vlasovce: Pro Stalina zrádci, pro Hitlera podlidi. Řeporyjím pomohli, pomník si padlí vojáci zaslouží. 11.12.2019  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hohenegr ( 9. listopadu 2022 06:28 )

Ještě, že tam nebydlím.

romanwitt ( 9. listopadu 2022 02:09 )

Jenom srab se stydí za své příj­mení­.B612,­vrsrvr­sr,nes­poko­jeny.

nespokojeny ( 8. listopadu 2022 20:19 )

Sám ze sebe a dobrovolně vytvořil sprostého blba.
Starosty, ale jistě zvládá dobře, ne-li výborně. Jinak by nebyl opakovaně zvolen, to je jasná rovnice!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa