Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj o magistrát v Praze a Brně: „Arogantní“ Hřib, nevyzpytatelná Vaňková a jednání mezi rivaly

Autor: vja - 
12. října 2022
05:00

Lídři koalice SPOLU pro Prahu by stále nejraději upřednostnili koalici na vládním půdorysu. Vyslovili se tak během pondělního jednání svého zastupitelského klubu. Zdá se však, že problémy jim momentálně činí především jednání s Piráty, kteří podle SPOLU jednají povýšeně. Otevírá se snad cesta k pražské koalici SPOLU a ANO? Spolupráce ODS, TOP 09 a ANO se přitom tváří reálně i v Brně, kde podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) bude ohledně koalice, která opanuje moravskou metropoli, jasno již v pátek. Možné směřování vítězných subjektů v Brně i v Praze pro Blesk Zprávy okomentoval politolog Lukáš Jelínek. K situaci v hlavním městě se pak svěřil lídr pražské ANO Patrik Nacher.

Možnost vzniku koalice SPOLU a ANO v Praze je podle politologa Lukáše Jelínka stejně reálná jako jakékoliv jiné. Podobně to vypadá i v případě Brna s ODS ve spojení s TOP 09 a ANO. „Skutečně ty šance na vznik těchto koalic jsou poměrně vyrovnané, protože se ukazuje, že hnutí ANO je pro ODS vcelku spolehlivým partnerem k jednání. Vítězové voleb mohou vidět ve vyjednávání s ANO i příslib jakési stability, kdyby se udělala v obou těch městech velká koalice. Skoro si myslím, že zatím to tímto směrem v Praze i v Brně asi směřuje. Jenom je otázka, zda s vědomím tohoto faktu nebudou vstřícnější ve vyjednávání v Praze Piráti a v Brně lidovci,“ předpokládá.

Video  Povolební vyjednávání v Praze drhne: Spolu a Piráti v Praze budou dál jednat  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Praha: „Arogantní“ Hřib a krycí tah ANO

Mezi Piráty a SPOLU to přitom evidentně v Praze poněkud skřípe. „Míra povýšenectví Zdeňka Hřiba a klubu zastupitelů Pirátské strany je hlavním problémem, který brání vytvoření koalice na vládním půdorysu. Členové SPOLU vnímají pirátské požadavky pouze jako zakrývací manévr před dalšími nároky, které budou následovat – a to jak post primátora, tak dalších resortů,“ nechali se v pondělí večer slyšet zastupitelé SPOLU. Piráti momentálně mají asi největší problém s tím, aby pozici radního zastupoval Jan Wolf (KDU-ČSL), jenž byl v létě obžalován v kauze sportovních dotací na magistrátu.

Koalici SPOLU údajně Piráti jasně řekli, že hodlají jednat o variantě se zastupitelem Bohuslavem Svobodou (ODS) jako primátorem, tedy bez Zdeňka Hřiba na této pozici. K personálním otázkám hodlají přistoupit jako ke všem dohromady na některém z dalších společných jednání. „Nijak nezpochybňujeme roli vítězné koalice ve vyjednávání budoucí pražské koalice. Piráti si nekladou žádné podmínky. Oproti tomu SPOLU klade zásadní podmínku na Piráty, aby umožnili, že v radě hlavního města bude sedět trestně stíhaná osoba. To zcela popírá principy zdravé a slušné politiky, které na západě zcela běžně fungují a v uplynulém volebním období fungovaly i v Praze,“ vyjádřil se k předmětu sporů současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Piráti se chytili trochu do pasti toho, že zveřejňují svou povolební strategii už před volbami. Oni teď nemohou couvnout z toho, co deklarovali. Z toho, že v radě nemá být trestně stíhaná osoba nebo nemůžou couvnout z toho požadavku, aby nenastávala kumulace funkcí. Kdyby k tomu došlo, ztratili by tvář před svými vlastními voliči. Jejich partneři to však mohou považovat za přehnané požadavky a nemusejí tuto pirátskou mentalitu chápat,“ vysvětlil složitou situaci pražských Pirátů pro Blesk Zprávy Jelínek.

Koalice mezi SPOLU a Piráty by prý v Praze pravděpodobně příliš stabilní nebyla. „Byl by to problém po celé volební období, kdyby vznikla koalice mezi SPOLU a Piráty. Tam by se střetávaly různé mentality, různé přístupy k politice,“ myslí si Jelínek.

Zároveň se však zdá, že pochyby o velké koalici má i pražské ANO. To skrze svého lídra Patrika Nachera vyzvalo Piráty a STAN k povolebnímu vyjednávání o programových prioritách. Dojednat by se údajně mělo řešení nejpalčivějších problémů hlavního města.

„Hnutí ANO chce předvést, že se neorientuje čistě jenom na ODS, protože i jemu by ta velká koalice mohla částečně uškodit, protože někteří voliči by to mohli nést špatně, když by se v jedné městské radě setkaly dva týmy, které na celostátní úrovni proti sobě vytrvale útočí. Podle mne je to spíš takový zástupný tah. Nikdo k sobě nemá dál než Praha Sobě a hnutí ANO. A mezi Piráty a Patrikem Nacherem to taky skřípalo vlastně celé to předchozí volební období. Nemyslím si, že by to bylo myšleno příliš vážně nebo že by to byla nějaká perspektivní alternativa,“ odhaduje politolog.

Vznikne v Brně širší koalice? Vaňková si nenechá moc koukat pod ruce

Možnost spolupráce ANO a ODS s TOP 09 není vyloučena ani v Brně, kde primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že další jednání nebudou vedena pouze se Zelenými a Žít Brno. Předmětem sporu zde byla především diskuze o vedení horkovodu z Dukovan, za kterým si především tamní ODS stojí. Jasno ohledně brněnské koalice by podle Vaňkové mohlo být již tento pátek.

Já mám takový pocit, že ona by sice upřednostňovala pokračování té dosavadní koalice včetně lidovců, ale že asi tam existuje nějaký nejspíš programový problém mezi ODS a lidovci. Čeká, jak se k současné pozici ODS lidovci postaví. Kdyby se tu koalici znovu dohromady dát nepodařilo, tak mám takový pocit, že už má v záloze tu variantu předjednanou s hnutím ANO. To znamená, že v Brně jsou již přinejmenším dvě varianty primátorkou Vaňkovou nachystané, a protože dává přednost lidovcům, tak čeká ještě, jak oni se budou chovat v těch příštích dnech. Ale také jsem už zaslechl, že by třeba mohla být v Brně tendence sestavit úplně širokou koalici. Tam se v tuto chvíli velmi těžko odhaduje,“ uvedl k situaci v Brně Jelínek s tím, že Markéta Vaňková (ODS) si nenechá příliš koukat pod ruce.

Ani v jednom z měst se podle Jelínka předseda ODS a premiér Petr Fiala nebude snažit do vzniku jakékoliv koalice zasahovat. „Já si myslím, že on ví, jak je to vyjednávání o koalicích ve velkých městech obtížné. Asi nemůže podezřívat své kolegy, že by se nesnažili dojednat ten preferovaný vládní půdorys. Někdy je prostě potřeba v zájmu stability toho města a programových průniků udělat tu koalici třeba širší a nebo dokonce i velkou s lidmi z toho protějšího tábora. Tohle budou respektovat všichni ti straničtí lídři, protože jsou na to už zvyklí z jiných volebních období,“ míní Jelínek.

Nacher: Nikam se nevnucujeme, zdravá koalice funguje na obsahové shodě

Zdá se, že pražské SPOLU se, co se týče koaličních jednání, příliš nepohodlo s Piráty. Myslíte si, že se otevírají dveře k možné spolupráci SPOLU a ANO?

Za mne ta situace je stále totožná. My jsme říkali před volbami i po volbách, že naší snahou je hledat silnou koalici, která bude programově blízká a bude mít nějaký stejný směr, stejné priority, stejné vize. Nebude to koalice, která buď bude vůči někomu naschvál, aby někoho vyřadila, nebo koalice která by si navzájem zbyla, protože všechny ostatní varianty už neexistují. To je to kritérium, protože všechny takové koalice, které by naplňovaly to, co jsem já tady řekl, tak by znamenaly, že ta Praha bude přešlapovat na místě. Takhle zdravá koalice nefunguje.

A na jakém základě funguje zdravá koalice?

Ta funguje na nějaký obsahový shodě, obsahovém překryvu a jasném směřování. Proto jsme vyzvali všechny ostatní kluby - nebo já jsem dostal mandát, vyjednávací tým dostal mandát od našeho klubu oslovit všechny kluby. Já jsem tak učinil ve vztahu k Pirátům a STAN v pátek.

A za jakým účelem jste je oslovil?

Abychom debatovali o programových shodách zejména z hlediska aktuálního vývoje, co se týká cen energií, co by se dalo udělat. Příprava rozpočtu, jaké jsou priority města. Je potřeba také připravit rozpočty městských částí. To znamená jestli jsme schopni se shodnout nějakých programových prioritách, nikoli na koalici. Doposud čekáme na reakci, tak uvidíme, jak to dopadne.

Nehodláte jít tedy vyloženě proti nikomu a všichni jsou pro vás rovnocenní partneři, chápu to správně?

Pro mne ty varující koalice jakoby dva typy. Koalice, jak někoho vyřadit, což splňuje kritérium koalice na vládním půdorysu, protože vládní půdorys a komunální politika spolu absolutně nesouvisí, takže já tam tu programovou shodu nevidím. Ale vidím, že je to snaha někoho jiného vyřadit a nebavit se o tom programu, kdo má k sobě programově a personálně blízko. Tam si ti lidé musí sednout, musí se znát, musí mít k sobě důvěru a tak dále. To je jedno kritérium a druhé kritérium je to ,že nebude fungovat koalice, kde si ti partneři navzájem k sobě zbudou. Že se vyčerpají nějaké varianty, zbudou si a padnou kolem ramen. I tohle si myslím, že není úplně zdravá koalice.

Jaký je tedy váš další plán, když jste tu vyjmenoval ta konkrétní kritéria?

My respektujeme vítěze voleb, ten vede nějaká jednání. My chceme řešit ty obsahové věci, nikam se nevnucujeme, nic ve vztahu k tvoření koalic neiniciujeme. Jsme trpěliví, protože si myslíme, že pevná koalice potřebuje svůj čas. Je lepší tomu věnovat víc času, aby to bylo pevné, jasné a dlouhodobé, než aby to bylo narychlo zplichtěné. To pak hrozí, že by to mělo jepičí život.

sorgedoktor ( 14. října 2022 14:25 )

TZo je divna predstava. Jak dr Hrib tak doc Svoboda maji vysokou skolu....

Jaryn19 ( 12. října 2022 18:30 )

nojo, podstatně mladší manželka ho žene k pracovnímu vytížení 7+7 hodin denně, proč asi?

Jaryn19 ( 12. října 2022 18:25 )

Praha sobě dělá něco pro občany žijícím v Praze, proto tolik získali na Praze 7, Piráti zvládají řídit Prahu docela slušně, oprava Barrandovského mostu probíhá docela normálně, ODS z toho dělalo tragédii. Kdyby v Praze jezdili trochu normálnější řidiči, byla by i ta doprava lepší, zip se ještě stále mnoho řidičů nenaučilo. Také stále vjíždí do křižovatky, když nemohou pokračovat v jízdě a blokují křižovatku, dnešní zkušenost...

Jaryn19 ( 12. října 2022 18:20 )

Svoboda vzal tak 15% voličů "Spolu" a poslal je ANO, Praha sobě i Pirátům, to byl mistrovský kousek Svobody a Udženije, gratuluji k prohře ODS v Praze. Ze 40% udělat necelých 25%, to je opravdu kumšt

denisz ( 12. října 2022 17:58 )

Piráti se snaží ve "své" Praze prosadit za každou cenu. Voliči jim to totiž spočítali a skončili až za ANO. Kdyby zde nebyly ideologické předsudky a lidé přestali věřit pirátským nepravdivým dehonestacím, po praktické odborné stránce by byla nejlepší kombinace Spolu + ANO s lídrem nestraníkem Nacherem. Byla by to pro Prahu užitečnější koalice, než ta předchozí. Pražaci, příznivci vládní koalic, s tím ovšem mají problém a jejich politici se bojí, že Spolu by už nevolili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa