"Domluvili jsme se, že vyzveme Spolu ke společnému setkání v tom formátu Praha Sobě, Piráti, STAN a Spolu. Na tom jsme se domluvili jednomyslně. Vzešlo to ze společné diskuse," řekl Čižinský.

Pro Prahu Sobě je podle Čižinského důležité, aby pokračovala pomoc Pražanům v energetické krizi, podpora veřejné dopravy nebo výstavba nájemního bydlení. "Personální otázky jsme neřešili. Pouze jsme vyzvali všechny strany k tomu společnému širokému jednání," řekl Čižinský.

STAN podle Laciny vstoupil do jednání bez jakýchkoli personálních i gesčních požadavků. "To, co říkáme od začátku, je koalice na bázi té vládní doplněná o Prahu Sobě. Je to relativně široký a bezpečný způsob, jak řídit město," řekl Lacina. "Snažíme se obrušovat hrany a vysvětlovat zúčastněným, že když si budou dávat apriorní podmínky, tak k dohodě dojdeme velmi těžko. Poměrně neradi bychom došli k tomu, aby v Praze vládlo hnutí ANO," dodal Lacina.

Piráti stále trvají na tom, že nechtějí, aby v koalici byli obžalovaní a lidé spojení s kauzou Dozimetr. Naráželi tím na některé kandidáty Spolu. "Vyzvali jsme pana Zdeňka Zajíčka (ODS) k jednání na půdorysu širší koalice demokratických stran bez populistů. Požádali jsme Spolu o termín schůzky," řekla pražská zastupitelka a členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková. Prioritou pro Piráty podle ní zůstávají programové průniky.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu pro Prahu, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

Fotogalerie
18 fotografií