Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fiala: SPOLU podporuje Fischera, Nerudovou a Pavla. Vlastního kandidáta na Hrad nepostavíme

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. října 2022
16:19
Autor: simao, ČTK - 
3. října 2022
21:53

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý na tiskovce vyjádřil k tomu, koho koalice SPOLU považuje za svého favorita v boji o Hrad. Koalice vnímá tři výrazné kandidáty a podporuje je všechny - Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Vlastního kandidáta nepostaví, konkrétní doporučení, koho z nich volit, před 1. kolem nevydá. Ať si lidé vyberou sami, vzkázal z Brna Fiala.

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) dnes v Brně představila strategii před volbou prezidenta. Do hlasování, ve kterém Češi vyberou, kdo nahradí na Hradě Miloše Zemana, zbývají tři měsíce.

Hlavním cílem zůstává zabránit nástupu „populistických a extremistických sil do klíčových státních funkcí, tedy i do funkce prezidenta republiky,“ uvedl v úterý v Brně Fiala.

Spolu podporuje trojici kandidátů

Fiala uvedl, že trojicí kandidátů, kterou Spolu bude svorně podporovat, jsou v abecedním pořadí Pavel Fischer, Danuše Nerudová a Petr Pavel. „Jsme přesvědčeni, že každý z těchto tří lidí může vykonávat funkci prezidenta republiky v souladu se základními hodnotami, které zastávají naše tři politické strany,“ podotkl.

„Koalice Spolu vlastního prezidentského kandidáta nominovat nebude a v první kole nebudeme dávat ani konkrétní doporučení na jednu osobu. nechceme být ale v prezidentské volbě pasivní, proto povedeme informační kampaň, jejímž cílem bude prosazovat právě ty hodnoty, jež jsou v souvislosti s volbou prezidenta republiky důležité a také chceme poukazovat na to, který z relevantních kandidátů tyto hodnoty naplňuje, nebo naopak nenaplňuje a jde proti nim.,“ vzkázal Fiala.

Ať si lidé vyberou...

„Věříme, že toto naše rozhodnutí je konstruktivní, státotvorné a je v nejlepším zájmu našich občanů,“ dodal Fiala a podotkl: „My necháme občany, ať si vyberou.“

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Jurečka: Tři výrazní, silní občanští kandidáti

„Jak za Spolu, tak i KDU-ČSL vnímáme, že opravdu teď tady jde o hodně pro ČR,“ uvedl vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka.

„Vnímáme tady opravdu tři výrazné, silné občanské kandidáty, osobnosti, které jsou blízké i pohledu straníků, sympatizantů a voličů KDU-ČSL a koalice Spolu a proto si myslím,e že není smysluplné a vhodné, abychom tady štěpili síly a posílali do tohoto prezidentského volebního klání dalšího kandidáta, nebo kandidátku,“ poznamenal Jurečka.

Rýpnutí do Zemana

„Mně za pár dnů končí první senátorský mandát a já mohu konstatovat, že za těch 6 let v Senátu jsem pana prezidenta neviděl, on do Senátu nepřišel ani jednou. Já věřím, že teď máme naději, že na začátku příštího roku si zvolíme prezidenta, který bude skutečně komunikovat jak s Vládou ČR, tak s oběma komorami parlamentu,“ uvedl na tiskovce Tomáš Czernin (TOP 09),

Fischer, Nerudová i Pavel děkují

„Oceňuji rozhodnutí koalice SPOLU nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám. Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách,“ uvedl pro Blesk Zprávy generál Petr Pavel.

„Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů,“ reagovala na twitteru bývalá rektorka Nerudová.

„Oceňuji důvěru, kterou mi koalice Spolu vyjádřila,“ sdělil stručně ČTK Fischer.

Politologové: Očekávané rozhodnutí

Podle politologů se rozhodnutí koalice nepostavit vlastního kandidáta dalo očekávat. Energetická krize, vysoká inflace a pokles životní úrovně ovlivňují důvěru k vládě, poznamenal politolog Lubomír Kopeček, který působí na Masarykově univerzitě a v Národním institutu SYRI. „Ve stávající situaci by jeden oficiální kandidát Spolu neměl velkou šanci na úspěch. Naopak by mohl změnit volby v hlasování proti vládě a nahrát úspěchu případné kandidatury Andreje Babiše. Reálně by tak vládní kandidát paradoxně spíše zvýšil šance na zvolení Andreje Babiše. V tomto ohledu tak jde o racionální postup,“ uvedl Kopeček.

Také podle Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha zvolila koalice Spolu již déle naznačované řešení. „Ani výběr jmen, které koalice Spolu podpořila, není překvapivý vzhledem ke stanoveným kritériím, jako jsou jasně prozápadní kurz a dodržování ústavy,“ uvedl. V rozhodnutí nespatřuje nutně personální nouzi či neúspěšné hledání kandidáta. „Viděl bych za tím spíše snahu nestigmatizovat jednoho konkrétního kandidáta 'vládním cejchem',“ uvedl. Dotyčný by se stal terčem veškerých protivládních sil. „Podpora kandidátů formálně nezávislých na vládní koalici i na koalici Spolu může toto stigma částečně otupit,“ míní.

Babiš nabízel: Doporučte mě

Před tiskovkou si do Spolu rýpl Andrej Babiš (ANO). Vzkázal Fialovi, ať doporučí coby příštího prezidenta jeho. „Pane premiére, prosím vás, řekněte těm svým dvěma poradcům, tomu Františkovi a Milošovi, že když se chtějí zbavit Babiše, tak vám doporučuju, aby pětikoalice doporučila Babiše na Hrad, jinak se mě nezbavíte,“ vzkázal Babiš v pondělním Čau lidi a dodal: „A čím déle budete do mě kopat, tím déle budu v politice. Už jsem chtěl odejít, no ale vypadá to, že zůstávám.“

Před tiskovkou se spekulovalo, co u Spolu změnila situace kolem senátora Pavla Fischera, třetího muže v pořadí za Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem z posledních prezidentských voleb, který se rozhodl opět vytáhnout do boje.

Fischer úmysl ucházet se o účast v prezidentských volbách oznámil v pondělí, uvedl, že pro svou kandidaturu už má dostatek podpisů svých kolegů senátorů.

Dle průzkumů jsou aktuálně horkými hradními adepty právě generál Petr Pavel či bývalá rektorka Danuše Nerudová. A čeká se, s kým se nakonec vytasí hnutí ANO. Bude to sám Babiš? Případně třeba Alena Schillerová (ANO)?

Bureš: Babiš nebude riskovat osobní prohru

A co Babišovy možné ambice? Jeho podpora podle politologa Jana Bureše klesá. A sám Babiš patrně tuší, že by nemusel prezidentské klání vůbec vyhrát.

„Ukazuje se v průzkumech, že se ještě zvyšuje náskok generála Pavla. Babiš se dostává na úroveň druhého či třetího místa s paní Nerudovou. Myslím, že nebude riskovat osobní prohru. Byl by to jeho osobní neúspěch, který by ho poškodil v jeho další politické budoucnosti,“ uvedl nyní pro novinky.cz politolog.

„Probíhající soud mu nepomáhá. Spousta lidí si neumí představit, že by v čele státu stál člověk, který má takové problémy a musí čelit soudnímu procesu,“ dodal Bureš.

Video  Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 8. října 2022 18:30 )

Vybírá dobře,každý ke svému.Znáte to,vrána k vráně sedá,rovný rovného si hledá.

LuCo ( 5. října 2022 15:23 )

Trojka, která nemá šanci! Ale proti Babišovi by SPOLU volila ve druhém kole třeba i vola ze ZOO.

Jirik-ta ( 5. října 2022 09:50 )

PhDr. Josef Skála, CSc. na HRAD KSČM

ANOrozkradanidotaci ( 5. října 2022 08:07 )

My zloději chceme prezidentem našeho soudruha, osvědčeného zloděje ze Slovenska!
Čest práci!

dr.x.crement ( 5. října 2022 06:22 )

Už nehul !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa