Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministryně Hubáčková končí nečekaně ve vládě kvůli zdraví a míří na operaci! Adeptem Hladík

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. října 2022
17:20
Autor: jko, simao, ČTK - 
3. října 2022
16:38

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka v pondělí na tiskovce lidovců v Paláci Charitas oznámil, že ministryně životního prostřední Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) končí ve vládě. Rozhodla se ze zdravotních důvodů rezignovat, ve středu rezignaci předala premiérovi Petru Fialovi (ODS). Jurečka již uvedl i jméno možného nástupce - je jím náměstek brněnské primátorky a lídr KDU-ČSL a STAN v nedávných komunálních volbách Petr Hladík.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Jako jejího nástupce nominovalo širší vedení strany místopředsedu Petra Hladíka, o němž už se mluvilo jako o kandidátovi minulý tok. O změně informoval po jednání lidovců předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka.

„Paní ministryně životního prostředí se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na pozici ministryně životního prostředí. My jsme tuto informaci vzali na vědomí a já teď musím v tento okamžik poděkovat paní ministryni za práci, kterou odváděla na resortu ministerstva životního prostředí. Prošla několika těžkými momenty, ať už to bylo jednání o dole Turów, nebo vyjednávání těsně před prázdninami např. o problematice emisních povolenek, finančních prostředků pro ČR,“ uvedl na tiskovce Jurečka.

Hladík je vedle postu místopředsedy strany rovněž první náměstek brněnské primátorky a lídr koalice KDU-ČSL a STAN v komunálních volbách v Brně.

Jurečka: O potížích jsem věděl několik týdnů

„V okamžiku, kdy zdraví je přednější, než politika, tak respektujeme její rozhodnutí, kdy se rozhodla podat rezignaci,“ poznamenal Jurečka. 

„O zdravotních problémech paní ministryně jsem věděl už několik týdnů. Hledali jsme nejlepší společné řešení i s ohledem na probíhající předsednictví. Zvažovali jsme, zda paní ministryně může ve své funkci setrvat do konce roku a do konce předsednictví Radě EU. Situace rychle eskalovala, zdravotní důvody jí pokračovat nakonec bohužel neumožňují. Stěžejní ministerstvo životního prostředí nesmí zůstat bez ministra, proto jsme museli jednat rychle,” uvedl Jurečka v následné tiskové zprávě.

Jednání o Turówu: Česká ministryně Anna Hubáčková a polská Anna Moskwová Jednání o Turówu: Česká ministryně Anna Hubáčková a polská Anna Moskwová | Twitter - Anna Moskwa

Jurečka o nominaci Hladíka už hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS). V úterý chce Jurečka telefonicky informovat prezidenta Miloše Zemana, přeje si, aby se s nominantem setkal. Uvedl, že by to bylo možné zvládnout v příštím týdnu.

Hubáčková půjde na operaci

Hubáčková na tiskové konferenci uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence. Poděkovala zat o, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. Prezident Zeman zmínil Hubáčkovou nedávno mezi šesti ministry, které by na místě Fialy vyměnil.

„Odstupuji ze zdravotních důvodů a za svého nejlepšího nástupce vidím Petra Hladíka, kterého jsem pro tuto pozici oslovila po konzultaci s předsedou strany Marianem Jurečkou. Bohužel mě čeká zdravotní zákrok s několikaměsíční rekonvalescencí. To omezí mou schopnost cestovat, což je během předsednictví Radě EU velmi problematické,” poznamenala Hubáčková.

Hladík: S rodinou jsme to hodně řešili

„Petr Hladík spolu se mnou určoval směr agendy životního prostředí a vždy se mnou páci konzultoval. V oblasti se orientuje jako málokdo,” podotkla Hubáčková směrem ke svém pravděpodobnému nástupci.

„Pro mě osobně to není jednoduché, s rodinou jsme to hodně řešili. Volala mi přímo paní ministryně, zda bych byl ochoten nastoupit,” popsal své pocity Petr Hladík. Na novou roli se však zároveň těší. „Téma životního prostředí je jedním z pilířů křesťansko-demokratické politiky na celém světě a já osobně se několik posledních let životnímu prostředí věnuji opravdu intenzivně,” dodal.

Fiala přeje brzké udzravení, Hladíka zná z Brna

„Je mi velice líto, že paní ministryně Hubáčková musí ze zdravotních důvodů ukončit své působení ve vládě na resortu životního prostředí. Její rozhodnutí ale plně chápu a přeji jí brzké uzdravení,“ uvedl v reakci na informace lidovců premiér Petr Fiala (ODS).

„Petr Hladík se věnuje životnímu prostředí dlouhodobě, jeho práci znám i z jeho působení v Brně. Jeho nominaci ze strany KDU-ČSL respektuji a podle toho budu dále postupovat,“ poznamenal k Hladíkovi a možnému posílení „brněnské kliky“ ve vládě Fiala.

Lidovecké volební úspěchy

Lidovce naopak může těšit, že si i v těchto komunálních volbách zachovali v pořadí dle sněmovních stran pozici lídra s 3092 mandáty z pohledu stranických navrhovatelů. 402 z nich je pak ve věku do 35 let.

Celkem sedm lidoveckých kandidátů do Senátu pak uspělo v senátních volbách, přičemž rovnou z 1. kola se prosadil Petr Fiala, ve 2. kole pak šestice Miluše Horská, Jaromíra Vítková a Lumír Kantor (svá křesla v Senátu obhájili), a dál Ivana Váňová, Eva Rajchmanová a Bohuslav Procházka, kteří jsou senátními nováčky.

„Náš senátorský klub si udržel silný hlas v horní komoře Parlamentu,” radoval se předseda lidovců Jurečka, který však nebyl spokojen s tím, že se ani do 2. kola neprobojovala místopředsedkyně KDU-ČSL a někdejší první dáma lidovců Šárka Jelínková.

Otázkou je pak lidovecký postoj k prezidentskému kandidátovi. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL  se hovoří o senátorovi a třetím muži poslední přímé prezidentské volby Pavlovi Fischerovi. Koalice Spolu chce však i za účasti premiéra Petra Fialy (ODS) a také Jurečky a senátora Tomáše Czernina (TOP 09) ohlásit svůj postup pro prezidentské volby v úterý 4. října ve 12:00.

Video  Jurečka (KDU-ČSL) při příchodu do štábu Spolu: Vládní pomoc v energetické krizi opravdu přichází včas  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 5. října 2022 19:23 )

Hlavní důvod je, že je třeba "odstranit z cesty" v Brně Hladíka.
Hladík je kontraverzní blb, který činí primátorce Vaňkové velké potíže.
Ministr Blažek našel řešení.

bizon_pepa ( 4. října 2022 02:40 )

Hubuš to byla doba.

roxin ( 3. října 2022 21:49 )

A co ty, ty jsi výjimka?

prochaskanamoste ( 3. října 2022 21:29 )

Tituly dneska nic neznamenají, chybí jim obsah. Dřív otitulovaní měli v hlavě rozum, odbornost.

prochaskanamoste ( 3. října 2022 21:28 )

Ten se bude držet! Čím by omračoval Janu doma? Babiš může Monice koupit, co si přeje, ale tento ze sborovny, učitelský, potřebuje sosánkovat ze státního.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa