Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman narazil v Senátu: Nominace Poledníka na ústavního soudce mu asi neprojde

Aktualizováno -
6. dubna 2022
11:13
Autor: ČTK - 
6. dubna 2022
10:40

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl dnes její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Nechci to vydávat za definitivní stanovisko klubu, ale zatím to vypadá tak, že pana Poledníka nepodpoříme,“ uvedl Nytra. Vycházel z informací o Poledníkovi, které „nejsou moc příznivé“.

Podobně senátoři za Starosty k odmítavému postoji vůči Poledníkovi dospěli podle předsedy Petra Holečka na základě různých informací. Jednou z nich bylo to, že Poledník nerespektoval při exekučních řízeních rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonných exekucích, uvedl Holeček.

Prezident ke jmenování ústavního soudce potřebuje získat souhlas Senátu. Horní komora o tom bude rozhodovat v tajných volbách. Nominaci Poledníka bude schvalovat zřejmě ještě během jara.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyjádřil politování nad tím, že Zeman na volné místo nenavrhl ženu. Rychetský to v pondělí řekl ČTK s tím, že Poledníka osobně nezná a neví, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost.

Místopředsedou České advokátní komory byl Poledník v letech 2005 až 2021. Působí mimo jiné u rozhodčích soudů při Hospodářské a Agrární komoře a Slovenské obchodní a průmyslové komoře. Je také členem rozkladové komise antimonopolního úřadu pro veřejné zakázky, uvádí se v žádosti.

Sedmdesátiletý Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory. „Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti Zeman.

sarina ( 6. dubna 2022 12:42 )

hezkaholka Měl by navrhnout parlament rozpuštění senátu a peníze co zůstanou dát lidem na drahou elektřinu, udělal by líp než by měl senát navrhnout prezidentovi abdikaci!!! Kdyby navrhl senát tenkrát abdikaci Havlovi za milost Odložilovi, bylo by to mnohem férovější.

hezkaholka ( 6. dubna 2022 12:19 )

Senát bych rozpustila a vypustila. Jen to dělá problémy panu prezidentovi.

hezkaholka ( 6. dubna 2022 12:15 )

Je legrační, že se k tomu vyjadřuje někdo jako starý komunista Richetský.

panda82 ( 6. dubna 2022 11:07 )

No oni tam potřebuji svoje lidi navržené od slepenců, typu Drahoše, Němcové, Rychtárové , už čeká v šuplíku, tak prezidente jim v tom nedělejte guláš, tajvanec neschválí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa