Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Měsíc od voleb a vedení Prahy stále v nedohlednu. Spolu navrhuje přerušení zastupitelstva, než bude jasno

Aktualizováno -
2. listopadu 2022
17:09
Autor: ČTK, lig - 
2. listopadu 2022
16:39

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude na čtvrtečním ustavujícím jednání zastupitelů navrhovat, aby bylo jednání přerušeno do 24. listopadu a strany tak získaly čas na vyjednání koalice, která město povede. Zastupitelé by podle Spolu měli schválit jen několik neodkladných materiálů a zvolit předsedy magistrátních výborů, které musí město ze zákona ustanovit. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Volby v Praze vyhrálo Spolu před ANO a třetími Piráty.

Dosud neúspěšná koaliční jednání začala hned po zářijových volbách. „Považujeme za nezbytné ustavující zastupitelstvo přerušit a vytvořit tak časový prostor pro další jednání mezi politickými kluby zvolenými do zastupitelstva a pokusit se najít dobré řešení pro hlavní město Prahu, které bude respektovat výsledky voleb i programové priority a průniky jednotlivých stran a hnutí zastoupených v zastupitelstvu,“ uvedl předseda zastupitelů Spolu a vyjednavač Zdeněk Zajíček (ODS).

Jen případy nouze

Spolu navrhuje na ustavujícím zasedání zařadit na program jednání pouze několik bodů. Jedním z nich by byla volba členů výborů – finančního, kontrolního a pro školství. Počet členů ve výborech by byl stanoven poměrně podle volebních výsledků. Ustaveni by pak měli být rovněž tzv. pověřenci výborů z řad zastupitelů a schváleni zástupci Prahy pro městskou policii, územní plán a výkon akcionářských práv v městských firmách.

„Ostatní personální otázky, zejména volby primátora, náměstků a dalších členů rady a také členů a funkcionářů dalších výborů, by byly projednávány až na pokračování ustavujícího zastupitelstva,“ uvedl Zajíček.

Zastupitelé by pak podle návrhu také projednali několik materiálů, které nesnesou odkladu. Dosluhující koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) již navrhla schválit dokumenty týkající se evropských dotací pro městské části a mezinárodního veletrhu Mipim, které nesnesou odkladu.

K výše zmíněným materiálům chce Spolu připojit ještě návrh rozpočtu města pro rok 2023, který by zastupitelé projednali až na jednání 24. listopadu, pak zadání auditů firem souvisejících s kauzou Dozimetr anakonec uložit dosluhující radě, aby rozhodovala pouze o neodkladných záležitostech, nikoliv o koncepčních materiálech.

ANO opět v opozici?

Spolu například také navrhuje, aby předsedou kontrolního výboru byl člen nominovaný za ANO. Tento post býval zpravidla obsazen někým z opozice, což zavdává domněnku k tomu, že Spolu neplánuje uskutečnit koalici s ANO. V rámci předvolebních a povolebních vyjádření přitom zástupci Pirátů obviňují Spolu z toho, že dojednává koalici právě s hnutím ANO.

„Rádi bychom navolili 3 výbory. Kontrolní výbor tradičně přísluší opozici, proto do jeho čela navrhujeme člena z hnutí ANO,” vyjádřil se lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda. „Na návrhu rozpočtu by měli co nejdříve začít pracovat nově zvolení zastupitelé, kteří dostali mandát od voličů, proto je dalším výborem, který bychom chtěli navolit výbor finanční. Poslední školský výbor je též daný zákonem. Konkrétní návrhy na členy výboru za koalici SPOLU oznámíme předsedům ostatních klubů písemně.

Video  Politolog o napjatých vztazích v Praze: Bude muset Fiala překousnout další koalici s ANO?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa