Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Škatulata ve vedení pražského ANO: Novým předsedou je Ondřej Prokop

Ondřej Prokop (ANO)
Ondřej Prokop (ANO)  (Autor: David Malík, Piráti, web CreditKasa, archiv)
Aktualizováno -
11. ledna 2022
17:58
Autor: ČTK, jza - 
11. ledna 2022
11:50

Novým předsedou pražského ANO se v pondělí večer na krajském sněmu stal pražský zastupitel a předseda zastupitelů ANO na magistrátu Ondřej Prokop. Ve funkci nahradil Miroslava Nauče, který hnutí v Praze vedl od loňského srpna. Sněm zvolil také místopředsedy hnutí v Praze. Podle Prokopa bude nové vedení mimo jiné hledat kandidáta na primátora do podzimních komunálních voleb, o konkrétních jménech se ale zatím nemluvilo. 

Prvním místopředsedou se stal Vojtěch Ryvola a řadovými místopředsedy Martin Benkovič, Tomáš Mysliveček a Zdeněk Kučera. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil Prokop. V letech 2014 až 2018 ANO v Praze vládlo spolu s ČSSD a Trojkoalicí a primátorkou byla Adriana Krnáčová (ANO).

Věřím, že pokud jako organizace budeme táhnout za jeden provaz a tvrdě to odpracujeme, uděláme v hlavním městě skvělý výsledek. Od roku 2014 jsme odvedli spoustu práce, rozjeli spoustu projektů a změn, na které můžeme dál navazovat. Rozhodně se máme čím pochlubit, vždy pracujeme pro lidi, ale často už naši práci neumíme lidem ukázat,“ uvedl v tiskové zprávě Prokop.

O lídrovi se ještě nerozhodlo 

Jako předseda krajské organizace se chce zaměřit na zvýšení sebevědomí členské základny pak zejména na podzimní komunální volby, které považuje za velkou výzvu. O tom, kdo by měl být kandidátem na primátora, se zatím v hnutí nediskutovalo. „Vzhledem k tomu, že pražské volby jsou těmi nejvýznamnějšími, které nás letos čekají, chci, aby diskuse o lídrovi probíhala i se zapojením celostátního vedení,“ doplnil pro Blesk.cz nový předseda. 

Zkritizoval magistrátní koalici

Na sněmu ve svém proslovu kritizoval současné vedení Prahy, zejména pak Piráty. Ti vládnou spolu s Prahou Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Piráti měli celé volební období šanci ukázat, že jejich soustavná opoziční kritika předchozího vedení magistrátu nebyla jen prázdná slova. Potvrdilo se ale to, čeho jsme se obávali. Praha stagnuje, neinvestuje a jede v podstatě jen ze setrvačnosti. Existující velké projekty se nepodařilo téměř posunout a žádné nové se nepřipravují,“ uvedl.

Piráti mu jeho kritiku vrací. Prokop byl nedávno odvolán funkce místostarosty Prahy 11, což navrhli právě Piráti, kteří zde vládnou v koalici spolu s ODS, TOP 09 a hnutím STAN. Podle Pirátů dlouhodobé nezvládal svojí gesci majetku a kritizovali například to, že radu neinformoval o zatékání do ubytovny Sandra. „Ukazuje se, že pro Andreje Babiše není vůbec podstatné, jak kvalitní a pracovití lidé v jeho hnutí figurují. Měřítkem úspěchu je počet kbelíků hnoje, které jsou schopni vylévat na všechny okolo sebe,“ reagoval na Prokopu kritiku pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Koho nahradil?

Prokop ve funkci nahradil zastupitele Prahy 15 Miroslava Nauče, který převzal vedení ANO v metropoli poté, kdy loni v srpnu skončil v čele Jan Říčař, který se rozhodl odejít z politiky. Říčař nahradil v roce 2017 velvyslance a bývalého ministra obrany Martina Stropnického.

Komunální volby v roce 2018 v Praze vyhrála ODS, která má v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly. ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má většinu 39 mandátů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa