Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opozice v hlavním městě volá po mimořádném zastupitelstvu. Důvodem je krize kvůli Ukrajině

Autor: ČTK - 
22. března 2022
10:47

Opoziční kluby ODS a ANO požádaly pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o svolání mimořádného zastupitelstva k řešení humanitární krize na území Prahy v souvislosti s válkou na Ukrajině. ČTK o tom informovali předsedové klubů Zdeněk Zajíček (ODS) a Ondřej Prokop (ANO). Jednání by se podle jejich návrhu mělo konat ve čtvrtek v době, na kdy je svolána řádná schůze zastupitelů, která by poté pokračovala. Vyjádření primátora ČTK shání.

Ke svolání mimořádného jednání jsou potřeba podpisy třetiny zastupitelů. Potřebné podpisy podle přiloženého dokumentu opozice odeslala primátorovi v pondělí spolu s návrhem, aby se schůze konala ve čtvrtek v 08:45. Řádná schůze, která začíná v 8:30, by v takovém případě byla přerušena a pokračovala by po skončení té mimořádné.

Příspěvky

Jednání by mělo jeden bod programu, a to „Řešení humanitární krize na území hlavního města Prahy v souvislosti s válkou na Ukrajině“. ODS a ANO dříve kritizovaly vedení magistrátu kvůli podle nich nedostatečné komunikaci ohledně řešení uprchlické vlny ve vztahu k městským částem. Strany také požadují, aby magistrát radnicím přispěl. „Jednotlivé městské části potřebují citelné posílení svých rozpočtů a potřebují, aby se výrazně zlepšila komunikace magistrátu směrem k nim,“ shrnul Prokop.

Opozice chce také prověřit všechny možnosti využití majetku Prahy, zejména v souvislosti s byty a školami, a specifikovat případné požadavky, které by Praha mohla uplatnit vůči státnímu rozpočtu či vůči rozpočtu Evropské unie. „Jsme také přesvědčeni, že svolání mimořádného zastupitelstva bude jasným signálem jak pro Pražany, tak pro lidi zasažené válkou na Ukrajině, že máme vůli jednat rychle, odpovědně a s jasnou vizí pro naši společnou budoucnost,“ dodal Zajíček.

Příliv uprchlíků

Do Prahy a Středočeského kraje proudí nejvíce ukrajinských uprchlíků. Podle dat ministerstva vnitra k dnešnímu dni se jich v metropoli od začátku války registrovalo asi 52 000, z toho 23 000 tvoří ženy a 21.000 děti. V Praze již byly vyčerpány ubytovací kapacity, běženci bez střechy nad hlavou jsou převáženi i do jiných krajů a magistrát pro nouzové přespávání využívá tělocvičny a jiné provizorní prostory. Ubytovací prostory zřizují také městské části, které řeší i kapacity v základních a mateřských školách.

Video  Blesk Podcast: Putin je v nespravedlivé válce, myslí si etik  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa