Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gazdíka kauza Dozimetr nepotopila: Exministra znovu zvolili do zastupitelstva v Suché Lozi

Autor: ČTK, amb - 
24. září 2022
19:18

Přes průšvih v kauze Dozimetr voliči ze Suché Lozi ve Zlínském kraji na bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN) nezanevřeli. Opět ho vyslali do zastupitelstva Suché Lozi na Uherskohradišťsku. Měl 3. nejvyšší počet preferenčních hlasů. Dříve Gazdík v obci působil jako starosta nebo učitel. 

Bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který stál u zrodu hnutí STAN, voliči opět vyslali do zastupitelstva Suché Lozi. Ta se nachází 10 minut cesty od Uherského Hradiště a kousek od slovenských hranic. Dříve se Gazdík v pouhých 28 letech stal starostou obce. A popularitu v obci neztratil ani po prasknutí korupční kauzy Dozimetr.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Osmačtyřicetiletý politik figuroval na třetí pozici kandidátky Starostů a nezávislých, kteří volby v obci se ziskem 35,16 procenta hlasů vyhráli. Díky 210 preferenčním hlasům se však posunul na druhou příčku. V zastupitelstvu Suché Lozi je Gazdík už 20 let, mezi lety 2002 a 2010 byl starostou, v posledních letech je místostarostou. Dříve tam také působil jako učitel. 

Více preferenčních hlasů než Gazdík získal v letošních komunálních volbách v obci pouze lídr kandidátky Starostů a nezávislých, starosta Václav Bujáček (STAN). Voliči mu jich dali 345. Úspěšnější než Gazdík byl ještě Zdeněk Mahdal v čele kandidátky Sucholozští nezávislí, který obdržel 217 preferenčních hlasů.

S výsledkem voleb v Suché Lozi je Gazdík spokojený. Zmínil, že voliči tentokrát vybírali ze čtyř kandidátek, což bylo o jednu více než při minulých volbách.

„Výběr osobností byl skutečně velký. Myslím, že nové zastupitelstvo je velmi kvalitní. Myslím, že občané ocenili, jakým způsobem už 20 let vedeme obec. Jsme připraveni ji rozvíjet dále, tak aby se našim občanům spokojeně žilo,“ řekl dnes ČTK Gazdík.

Letos v červnu Gazdík opustil funkci ministra školství, vzdal se také pozice celostátního místopředsedy STAN. Důvodem byly kontakty se zlínským podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupční kauze pražského dopravního podniku Dozimetr.

Od konce srpna už Gazdík není ani předsedou krajského výboru STAN ve Zlínském kraji. Zůstává však nadále poslancem.

O post ve vedení obce už usilovat nehodlá. „Po 20 letech ve funkci starosty nebo místostarosty se chci věnovat plně školství. Jsem připraven pomáhat jako zastupitel svými zkušenostmi, ale už nechci kandidovat na místostarostu,“ uvedl Gazdík.

V devítičlenném zastupitelstvu obce zasednou z kandidátky STAN tři lidé. Po dvou zastupitelích budou mít Sucholozští nezávislí, kteří v obci získali 22,05 procenta hlasů, dále Sdružení občanů pro občany se ziskem 21,56 procenta hlasů a také KDU-ČSL s podporou nezávislých, pro kterou hlasovalo 21,23 procenta voličů.

V Suché Lozi mohlo v komunálních volbách odevzdávat hlasy 881 lidí, volební účast dosáhla 57,89 procenta.

Před čtyřmi lety v Suché Lozi zvítězilo SNK Suchá Loz se ziskem 46,25 procenta hlasů a čtyř mandátů. Tehdy byl Gazdík na druhém místě této kandidátky a získal 293 preferenčních hlasů, více jich měl pouze Bujáček.

Druhé místo ve volbách v roce 2018 obsadili Sucholozští nezávislí s 30,94 procenta hlasů a třemi mandáty, třetí KDU-ČSL s 22,81 procenta hlasů a dvěma mandáty. Volební účast tehdy činila 59,10 procenta.

Array

Video  Rakušan v superdebatě Blesku: V těžkých dobách budeme potřebovat praktická řešení  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Ferenc ( 25. září 2022 14:38 )

Tam už ten trouba nemá co zkazit a snad časem zavře i tu svo hubu.

prochaskanamoste ( 24. září 2022 23:26 )

Jinak to nemůže být, protože mi stačí na něj pohled a nikdy, ne, ne, ne, to bych radši nevolila, protože to by bylo lepčejší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa