Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečná nemoc připravila lesníka o pejska: Warta (†10) zabila pseudovzteklina

Autor: Slávka Červená - 
23. ledna 2022
05:00

Zákeřný virus z divočáka ho jako jednoho z prvních u nás připravil o pejska. Lesník Jiří Lukeštík (49) z Buchlovic na Uherskohradišťsku přišel o věrného společníka, dlouhosrstého jezevčíka Warta (†10).

Smrt pejska má na svědomí Aujeszkyho choroba neboli pseudovzteklina. „Měli jsme v prosinci v našem Lesním družstvu Osvětimany lov na černou zvěř za účelem snižování stavů. Ulovili jsme 13 kusů. Čtvrtý den poté se začaly u Warta projevovat příznaky,“ popsal Blesku lesník.

Padala mu hlava

Zpočátku je u psů napadená nervová soustava. „Nakláněl se zleva doprava a hlava mu padala směrem dolů. Následovalo velké svědění a nekontrolované škrábání až do krve. Začal jsem tušit, o co jde. Jsem informovaný, že něco takového existuje. Ale konkrétně jsem se s tím setkal až nyní,“ řekl Jiří Lukeštík.

Museli ho utratit

Při těchto prvních příznacích odjel pan Jiří s pejskem do Uherského Hradiště na veterinu. Psík tam zůstal. „Začal velmi slinit. Sliny bylo nutné odsávat, jinak by se udusil. Následující den jsme se dohodli, že zdravotní stav je nezvratný a nenecháme ho dále trápit. Tak odešel do psího nebe,“ řekl smutně lesník. Předpokládaná diagnóza byla následně potvrzena při pitvě ve Veterinárním ústavu v Olomouci.

Dejte si pozor!

Přenašeči pseudovztekliny jsou dospělá prasata. Nákaza je přenosná i na skot, ovce, kočky, kozy či králíky. Pro člověka nebezpečná není. „Při procházkách by si lidé měli nechat pejsky na vodítku a být opatrní v místech, kde se divočáci vyskytují a je vidět rozrytá půda. V případě nálezu uhynulého prasete zásadně nenechte psíka zvíře očichávat,“ doporučuje Jiří Lukeštík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi