Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž (†80) se probudil s netopýrem na krku: Zvíře ho kouslo! Stařík pak zemřel na vzteklinu

Stařečka kousl netopýr do krku: Muž posléze zemřel na vzteklinu! - ilustrace
Stařečka kousl netopýr do krku: Muž posléze zemřel na vzteklinu! - ilustrace  (Autor: Pro Blesk: Petr Šrámek / Blesk)
Autor: rix - 
30. září 2021
15:01

Tragédií skončilo překvapivé kousnutí od netopýra. Amerického důchodce kousl po probuzení přímo do krku! A aby byla situace ještě horší, zvíře mělo vzteklinu. Stařec zamítl rychlou léčbu a na následky nebezpečné nemoci zemřel. Jde o první případ vztekliny u člověka v americkém státě Illinois po 70 letech. 

Ne zrovna ideální probuzení prožil Američan z Illinois. Nejen, že mu vlétl netopýr do ložnice, ale dokonce se mu zakousl do krku. Jak uvedl deník New York Post, osmdesátiletý senior měl obrovskou smůlu. Když se podařilo netopýra odchytit, přišli odborníci na to, že má vzteklinu. Ačkoli doktoři nešťastníkovi doporučili urychlenou léčbu, stařík odmítl. 

To byla osudná chyba. Měsíc po kousnutí se dostavily problémy. Muž trpěl bolestí krku, hlavy, ztrácel cit v prstech a začal mít trable s mluvou a kontrolou svých končetin. Na následky vztekliny nebohý stařec zemřel. 

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se jedná o první lidský případ vztekliny v regionu od roku 1954. Experti na divokou zvěř později našli v mužově domě celou kolonii těchto zvířat. A právě savci jsou v Illinois nejčastějšími zdroji vztekliny.

„Tento případ bohužel podtrhuje důležitost zvyšování povědomí veřejnosti o riziku vztekliny ve Spojených státech,“ řekl výkonný ředitel odboru zdravotnictví Lake County Mark Pfister.

„Vzteklina je u lidí v USA velmi vzácná, jakmile se však objeví příznaky, nemoc je téměř vždy smrtelná,“ vysvětlil Pfister s tím, že právě proto je důležité, aby lidé neváhali s okamžitou léčbou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání