Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sedm zraněných po řádění tornáda! Německem se prohnala větrná smršť

Autor: rix, ČTK - 
29. září 2021
21:45

Krušný den mají za sebou obyvatelé německého Kielu. Podle všeho tam řádilo tornádo! Silný vítr decimoval vše, co mu stálo v cestě. Vír strhl do vody několik nebohých lidí na přímořské promenádě. Sedm z nich museli záchranáři převézt do nemocnice. 

Stav tří lidí po řádění tornáda v Kielu je vážný. Mluvčí hasičů řekl, že je tornádo vyzdvihlo do vzduchu a někteří z nich pak popadali do vody v místním veslařském klubu. Jiné udeřily do hlavy předměty létající kolem.

Že se severoněmeckým městem prohnalo tornádo, potvrdil Michael Baudizt z německé meteorologické služby (DWD). „Na základě fotografií a videozáznamu předpokládáme, že se jednalo o tornádo,“ uvedl. 

„Najednou byl pár metrů před námi obrovský oblak, vítr bičoval vodu, převrhl loď veslařů, vyvrátil strom a najednou zmizel,“ popsal apokalyptickou scénu dvaapadesátiletý pracovník. 

Děsivou zkušenost s divokým vírem popsal i řidič kamionu, ten se ukryl ve svém autě. „Něco takového jsem nikdy nezažil, to člověk vidí jen v televizi,“ vysvětlil deníku Kieler Nachrichten.

Jak uvedl server novinky.cz, své o řádění tornáda už vědí obyvatelé ve Východním Frýsku. Tam vír řádil v polovině srpna a zanechal po sobě rozsáhlé škody. V Česku se koncem června přehnalo nad Břeclavskem a Hodonínskem a poničilo kolem 1200 domů, asi 200 z nich muselo být zbouráno. Šest lidí zemřelo. Bouře způsobila škody za miliardy korun.

Video  Tornádo na Hodonínsku. (24.6.2021)  - Pro Blesk: Martin Bilík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání