Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka (†6) vypadla z adrenalinové atrakce a zabila se: Seděla si na bezpečnostních pásech!

Autor: ran, rc - 
30. září 2021
12:57

V americkém Coloradu zemřela malá holčička (†6) na oblíbené atrakci, při níž se padá střemhlav do tmavé šachty. Šokující je, že podle designéra, který atrakci navrhoval, zdejší sedačky vůbec nejsou vybaveny ramenními zarážkami, prý kvůli většímu napětí! Ředitel společnosti, které patří 150 podobných atrakcí po celém světě, mu ale oponuje a hájí jejich bezpečnost. 

Wongel Estifanosová (†6) v neděli 5. září vypadla z hrůzu nahánějící atrakce v zábavním parku v coloradském Glenwood Springs, kde byla na výletě se svojí početnou rodinou. Atrakce spočívá v tom, že návštěvník, usazen a zajištěn v sedačce, padá do hloubky 35 metrů. Pád trvá 2,5 vteřiny.

Společnost, která za atrakci odpovídá, postavila a provozuje po celém světě na 150 podobných atrakcí. Jsou to většinou věže, z jejichž vrcholku se návštěvník řítí volným pádem k zemi. Colorado je jediná výjimka. Tam se od roku 2017, kdy byla atrakce zpřístupněna, nepadá z věže, nýbrž tmavou šachtou přímo pod zem do nitra hory, přičemž se návštěvníkům pouštějí strašidelné příběhy o havířích.

Zaměstnanci se pokoušeli děvčátku poskytnout první pomoc, ale ani záchranáři už mu nedokázali pomoci. Dívka na místě zemřela. Park podle CNN zůstal po nehodě dočasně zavřený, přímo na atrakci se ale lidé nebudou pouštět minimálně do ukončení právě probíhajícího vyšetřování celé nešťastné záležitosti. Trvalo to několik týdnů, ale nakonec coloradské úřady zveřejnily své závěry.

Nebyla řádně připoutána

Vyšetřovatelé zjistili, že provozovatelé jízdy si nevšimli, že dívka nebyla připoutána. Šestiletá holčička místo toho, aby si zapnula pásy, na nich po celou dobu jízdu seděla! V závěru zprávy se podle informací zpravodajského webu New York Post píše, že při předchozí jízdě byly zjevně bezpečnostní pásy zapnuty. Ovšem v tu dobu bylo sedadlo prázdné.

Když nasedla dívka, pásy si nepřipnula, ale pouze si na ně sedla! Bezpečnostní systém sice měl operátory upozornit na problém, nicméně ti měli provést řadu nesprávných kroků a jízdu spustili. Zjištěno bylo rovněž, že se nedrželi správných provozních postupů a operátoři nebyli správně poučeni, jak chyby řešit.

Provozovatelé se brání

Designér Stan Checketts se podle vlastních slov na každé atrakci, kterou se svým týmem navrhuje, vždy sveze jako první. Po zpřístupnění té coloradské v roce 2017 ale přiznal, že tentokrát to bylo jinak – na té prý ještě neseděl. A co dodal, zní ještě hrozivěji. Pro zvýšení napětí návštěvníků prý zdejší sedačky nevybavili žádnými ramenními zarážkami!

To ale podle informací Daily Mail popírá Josh Hays, obchodní a marketingový ředitel společnosti, která atrakce provozuje. Podle něj jsou návštěvníci ve všech sedačkách vždy zajištěni ramenními zádržnými systémy. Dále Hays uvedl, že řádné připnutí všech bezpečnostních prvků hlídá elektronika i personál osobně.

Daily Mail cituje některé dřívější návštěvníky, kteří si měli stěžovat na příliš volně upevněné popruhy. Měli prý pocit, že každou chvíli ze sedačky vypadnou. Báli se o život. Na druhé straně britský list uvádí i návštěvníky, kteří byli s připoutáním a jeho kontrolou zcela spokojeni. Spodní výškový limit pro návštěvníky na coloradské atrakci činí 116 centimetrů. Jak vysoká byla mrtvá dívka, ovšem není jasné. 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání