Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hradní kancléř Mynář znovu ovládl Osvětimany. Víc hlasů v obci získal jen starosta

Autor: ČTK - 
24. září 2022
17:52

Hradního kancléře Vratislava Mynáře (SPOZ) voliči znovu vyslali do zastupitelstva Osvětiman na Uherskohradišťsku. Pětapadesátiletý Mynář figuroval na druhé pozici vítězné kandidátky nazvané Osvětimany, která v městysu získala 27,06 procenta hlasů. Od voličů Mynář dostal 189 preferenčních hlasů. Více jich získal pouze starosta Aleš Pfeffer (BEZPP), který byl lídrem kandidátky Osvětimany, a to 205. V zastupitelstvu Osvětiman je Mynář od roku 2006.

Array

S volebním výsledkem byl Mynář spokojený. „Znamená to, oproti předpokladům téměř všech novinářů, primárně pražských novinářů, že to asi zase neděláme tak špatně a že nám lidé věří. Jsem za to samozřejmě rád. Pokud budu požádán, tak se určitě stanu členem zastupitelstva, neodmítnu mandát, a budu se dál snažit pomáhat ve prospěch Osvětiman,“ řekl dnes Mynář.

Na dotaz ČTK, zda hodlá usilovat o post starosty nebo místostarosty, uvedl, že v žádném případě. „My máme šikovného pana starostu, kterému já věřím a dělá to dobře,“ uvedl Mynář.

V jedenáctičlenném zastupitelstvu zasednou z kandidátky pojmenované Osvětimany tři lidé. Stejný počet zastupitelů bude mít Nový Názor, který v městysu získal 21,68 procenta hlasů. Dvě křesla získali Nezávislí, dostali 20,32 procenta hlasů, další dvě křesla zástupci uskupení Vzdělání, kultura a sport, pro které hlasovalo 18,24 procenta voličů. Jeden mandát budu mít lidovci za 12,68 procenta hlasů. V Osvětimanech mohlo v komunálních volbách odevzdávat hlasy 709 lidí, volební účast dosáhla 62,62 procenta.

Před čtyřmi lety vybírali voliči v Osvětimanech z devíti kandidátek. Zvítězila tehdy SPOZ se ziskem 18,02 procenta hlasů a tří mandátů. Tehdy byl Mynář jejím lídrem a získal 199 preferenčních hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. Druhé místo ve volbách v roce 2018 obsadil Nový Názor s 16,20 procenta hlasů a dvěma mandáty, třetí Nezávislí s 15,64 procenta hlasů a taktéž dvěma mandáty. Volební účast tehdy činila 67,50 procenta.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

 

Video  Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

jdi-se-bodnout ( 24. září 2022 22:45 )

My zloději v těchto volbách triumfujeme.

klara23_ ( 24. září 2022 18:56 )

a ted mi reknete, nemela by být voličská práva podmíněna minimálním inteligenčním testem a trestní bezúhonností?? Občané Osvětiman vykazují evidentně hluboký deficit jednoho či druhého...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa