Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kriminalisté a hasiči v Mynářově shořelé chatě marně hledali trezor: Před požárem byl někdo uvnitř?

Autor: VaB - 
4. dubna 2022
16:15

Kriminalisté společně s hasiči hledali ve shořelé chatě vedoucího Kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře trezor a jeho obsah. Nic se jim ale nepodařilo najít. Policisté požár chaty stále vyšetřují, počítají se třemi vyšetřovacími verzemi – nedbalost, technická závada nebo úmysl.

Hospoda Na Srubu v Osvětimanech vlastněná firmou Vratislava Mynáře začala hořet 29. března pozdě v noci. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, v jejich příjezdu byla v plamenech celá střecha budovy.

Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Požár dostali pod kontrolu zhruba po hodině. „Po lokalizaci jsme prováděli měření teploty konstrukcí, rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska hoření,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Škoda způsobená požárem je okolo dvaceti milionů korun.

Pátrali po trezoru

Radiožurnál přišel v pondělí s informací, že kriminalisté společně s dobrovolnými hasiči hledali na místě požáru trezor a jeho obsah. „My jsme ho při tom prvotním zásahu nenašli. Vědělo se, že tam je, já jsem pak ten den ráno odjížděl do práce, kolegové tam zůstali celý den a asistovali kriminálce při hledání,“ řekl serveru jeden z hasičů, který chtěl zůstat v anonymitě.

Podle něj se trezor nepodařilo vypátrat ani jeho kolegům. „Něco se tam hledalo a nenašlo,“ doplnil tajemně starosta Osvětiman Aleš Pfeffer. Kriminalisté se případem stále intenzivně zabývají, nové informace ale s ohledem na vyšetřování neuvedli.

Někdo byl uvnitř?

Hasiče o tom, že ve srubu hoří, informovala bezpečnostní agentura. Ta původně vyjížděla kvůli pohybu v budově, které zaznamenalo čidlo. „Systém spustil alarm ve chvíli, kdy došlo uvnitř budovy k pohybu,“ sdělila mluvčí společnosti Synot Magda Pekařová. Podle ní to mohlo ale souviset i s padajícími trosky srubu.

Hasiči se domnívají, že začalo hořet ve třípokojovém podkrovním bytě, ve kterém trávil Mynář s rodinou víkendy. „Je pravděpodobné, že to šlo odsud. Protože právě v těchto místech to bylo nejvíc zničené. Když jsme přijeli na místo, třeba v přízemí kolem vstupu byla dvě okna a ta porušená nebyla a sklo začalo praskat žárem, až když jsme začali hasit,“ řekl Radiožurnálu další hasič.

Server iRozhlas citoval člověka blízkého Mynářovi, který si myslí, že mohla být budova zapálena úmyslně. „Jsem přesvědčen, že jiný závěr vyšetřování mít nebude,“ uvedl s tím, že v bytě nebylo nic, co by samo od sebe začalo hořet. 

ivalen ( 4. dubna 2022 21:33 )

Zajímavé... hoří v jeho bytě, zmizel trezor, náhodou tam nebyl kvůli nemoci syna (pův. se tam chystali), věděl hned, že je to žhářství.
Neví toho nějak moc ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání