Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Průšvihy pražské koalice: Dozimetr, doprava i předražený kávovar. Bude to mít vliv na volby?

  • Autor: veef - 
    24. 9. 2022
    05:00

    Pražské vládní koalici (Piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě) v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) nezbývá do konce mandátu mnoho dní. Ani oni se nevyhnuli větším či menším skandálům. Tím největším je bezesporu korupční kauza Dozimetr, do které byl zapleten primátorův náměstek ze STANu Petr Hlubuček, objevily se i další kauzy více či méně spojené s Dozimetrem, ale také hodně diskutované zavření Smetanova nábřeží, předražený Portál občana nebo zbytečně drahý kávovar v kanceláři primátora.

    Array

  • 1.Dozimetr

    Petra Hlubučka v poutech vedou k soudu. (17. června 2022) Petra Hlubučka v poutech vedou k soudu. (17. června 2022) | ČTK / Říhová Michaela

    Policisté v rámci korupční kauzy Dozimetr rozkryli organizovanou skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří podle vyšetřovatelů ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Peníze si pak měli dělit mezi sebou.

     

    Kauza zatřásla nejen pražskou koalicí, ale skončilo také hned několik lidí ze současné vlády. Kromě obviněného primátorova exnáměstka Petra Hlubučka kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl Nemrah. Hlubuček, stejně tak jako hlavní postava celé kauzy Michal Redl či podnikatel Zakaría Nemrah jsou v současné době stíháni na svobodě.

    VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V PRAZE NAJDETE ZDE >>>

  • 2.Pozemky v Lysolajích

    V pražských Lysolajích vyroste nová zástavba. Zahrnovat bude školku, komunitní centrum i rodinné domky. V pražských Lysolajích vyroste nová zástavba. Zahrnovat bude školku, komunitní centrum i rodinné domky. | ÚMČ Praha-Lysolaje

    Stíhaný bývalý starosta Lysolají a zároveň primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) v roce 2017 prodal městské pozemky v Lysolajích o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních developerovi za 100 milionů korun. Cenu tehdy odhadl odborný posudek, byla prý ale silně podhodnocena, oponentní expertizy totiž hovoří o tom, že původní posudky mají závažné vady a reálná cena pozemků by mohla být až 200 milionů.

     

    Pražský magistrát se proto rozhodl podat trestní oznámení. Radní města Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že město si nechalo zpracovat nové posudky od Vysoké školy ekonomické (VŠE) a Znalecké kanceláře Dušek, které cenu v místě a čase obvyklou stanovily vyšší, než za kolik se parcely v Lysolajích prodaly. Posudek VŠE cenu stanovila zhruba na 131 milionů, druhý posudek na 140 milionů. „Nabízí se otázka, jakým způsobem dospěla kancelář, která zpracovávala ten původní posudek, k jinému výsledku,“ řekl radní.

  • 3.Sponzorské dary

    Praha Sobě získala sponzorský dar od developerské společnosti zapojené v kauze Dozimetr Praha Sobě získala sponzorský dar od developerské společnosti zapojené v kauze Dozimetr | Blesk

    V rámci předvolebního boje o křeslo pražského primátora politické uskupení SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) upozornilo na to, že starosta Prahy 7 Jan Čižinský „umožnil“ prodej městských pozemků v Lysolajích a navíc jeho strana Praha Sobě od developera získala sponzorský dar. Čižinský, stejně tak jako celá strana, jakékoli pochybení odmítá a naopak upozorňuje na podivné sponzorské dary SPOLU. 

    „Za zmínku bezpochyby stojí i okolnosti samotného prodeje, kdy MČ Lysolaje nevypsala žádné výběrové řízení a pozemky prodala společnosti Dalavrien. Znalci privatizací této náhodě říkají „kouzlo exkluzivity“ – tedy, že se nekoná soutěž, ale rozhodnutí o prodeji musí být zdůvodněno. V tomto případě byl důvodem fakt, že společnost Dalavrien už vlastní sousední pozemek. Nutno dodat, že tento pozemek získala krátce před transakcí od AG development, která má stejného majitele jako firma BPD partners. Přitom BPD partners, její podřízené firmy a její manažeři jako fyzické osoby sponzorují hnutí STAN a Prahu Sobě,“ uvádí SPOLU v tiskové zprávě.

     

    Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský ale jakékoli nařčení ze střetu zájmů odmítá. „Pozemky skončily u společnosti Landia, která je sponzorem TOP09.  Fakt, že nás podpořila skupina BPD, je všeobecně známý, údaj je na transparentním účtu, takže SPOLU právě objevilo Ameriku. Všechny dárce transparentně uvádíme právě proto, aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti.”

    VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V JEDNOTLIVÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTECH NAJDETE ZDE >>>

  • 4.Otevřený dopis prezidenta Miloše Zemana primátorovi Hřibovi kvůli dopravním uzavírkám

    Oprava propadlé vozovky z důvodu prasklého vodovodu na komunikaci Jana Želivského (11. května 2022) Oprava propadlé vozovky z důvodu prasklého vodovodu na komunikaci Jana Želivského (11. května 2022) | Jan Dařílek

    V září loňského roku zkritizoval prezident Miloš Zeman pražského primátora kvůli nekoordinovaným uzavírkám ve městě. Ty měly za následek zhoršení dopravní situace a vzniku kolon. „Důsledkem naprosto amatérského přístupu k plánování a dohledu nad opravami pražských silnic, či dokonce zcela záměrného diletantství směřovaného vůči pražským i mimopražským řidičům, je hlavní město naprosto dopravně paralyzované, což již zdaleka není jen tématem pražským, ale vzhledem k významu metropole i tématem celonárodním,“ napsal Zeman v dopise a vyzval primátora k omluvě, okamžité nápravě situace a také ke zvážení rezignace.

     

    Primátor ale jakékoli pochybení odmítl. „Stejně tak bych mohl i já v duchu tohoto folklóru vyzvat pana prezidenta ke zvážení jeho rezignace. Třeba kvůli hájení zájmů jiných mocností namísto České republiky v kauze ruských agentů a výbuchu ve Vrběticích, jeho neustálé snaze rozeštvávat společnost nebo kvůli neschopnosti dodat národu sílu v době koronavirové krize,“ uvedl primátor v oficiálním vyjádření a doplnil, že Praha převzala po předchozím pražském vedení komunikace v žalostném stavu a jen napravuje předchozí chyby.

  • 5.Uzavření Smetanova nábřeží

    Smetanovo nábřeží vedení města na čas provizorně uzavřelo Smetanovo nábřeží vedení města na čas provizorně uzavřelo | Blesk:Daniel Černovský

    Na jaře roku 2020 rozhodl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) o uzavření části Smetanova nábřeží, stometrový úsek směrem ke Karlovu mostu tak řidiči museli objíždět. Šlo částečně o reakci na koronavirovou krizi. Na uzavřené části vznikly zahrádky okolních restaurací a sem tam se tu objevila i nějaká venkovní výstava.

    „Jedná se o stometrový pruh jednoho jízdního pruhu. Tento úsek je nejméně využívaným na Smetanově nábřeží," zdůvodnil výběr místa náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Postup kritizovala opozice i vedení Prahy 1 s tím, že auta musela jezdit přes nedaleké rezidenční oblasti. I mezi Pražany uzavírka rozpoutala rozporuplné reakce.

     

    V současné době je Smetanovo nábřeží opravené, vznikl tu mnohem širší chodník, vysázeno bylo 17 nových stromů a vybudován byl i cyklopruh. Doprava je pak svedena na tramvajový pás.

  • 6.Předražený kávovar

    Primátor Zdeněk Hřib sklízí kritiku za to, že si jeho kancelář v době koronavirové krize koupila kávovar za 100 tisíc. Primátor Zdeněk Hřib sklízí kritiku za to, že si jeho kancelář v době koronavirové krize koupila kávovar za 100 tisíc. | Koláž Blesk.cz

    V listopadu roku 2020, tedy během koronavirové pandemie a také během prvního utahování opasků, se dostala na veřejnost informace, že si primátor Zdeněk Hřib (Piráti) koupil do kanceláře kávovar za sto tisíc korun. To nadzvedlo především opozici, ale i některé koaliční partnery.

     

    Samoživitelé, senioři, podnikatelé a umělci... Ti všichni tohle musejí vnímat jako naprostý výsměch!“ řekl tehdy Blesku zastupitel Tomáš Portlík (42, ODS). Výdaj nadzvedl i koaličního partnera Jiřího Pospíšila (44, Spojené síly pro Prahu). „Budeme se na něj primátora ptát. V době, kdy chybí miliardy v městském rozpočtu, mi to připadá nehorázné. Má to silnou symboliku, která ukazuje, že papaláši pijí víno a po ostatních chtějí, aby pili vodu a ještě šetřili,“ řekl Blesku.

     

    Hřib ale tehdy řekl, že on si rozhodně takto drahý kávovar neobjednal.  „Děkuji za upozornění, podnět byl předán ředitelce úřadu a očekávám, že budou vyvozeny personální důsledky,“ odpověděl Hřib s tím, že nákupy v těchto částkách schvalují samostatně ředitelé příslušných odborů.

    Video  CELÝ ZÁZNAM: Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos či kauzu Dozimetr v debatě Blesku  - Blesk
    Video se připravuje ...

milan59 ( 24. září 2022 08:43 )

Ale no tak,kauza Dozimetr se ještě ŘEŠÍ vždyť to nikde nenapsala média už hodně dlouho !! Pořád jen Babiš a Čapí hnízdo,ale Dozimetr NE NE NE !!Hmm ono se to asi začne prošetřovat taky až po té co to cca za 10let někdo NAPRÁŠÍ EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa