Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Boj o křeslo pražského primátora: „Budu kandidovat,“ oznámil Jan Čižinský

Autor: ČTK, jza - 
14. prosince 2021
12:36

Bývalý poslanec, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě) chce v příštím roce na podzim v komunálních volbách opět vést jako lídr Prahu Sobě (PS) a ucházet se o post primátora hlavního města. V pondělí to řekl Čižinský na neformálním setkání s novináři. Praha Sobě je tzv. občanskou kandidátkou, která musí sesbírat podpisy minimálně sedmi procent obyvatel daného města, aby se mohla ucházet o hlasy voličů. Praha Sobě nyní vládne v metropoli spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Chci kandidovat na primátora. Výběr budeme ale ještě řešit s našimi lidmi v městských částech, kdy se bude jednat o formu primárek,“ řekl Čižinský.

Připomněl, že Praha Sobě se na cestu na magistrát vydala skoro přesně před čtyřmi lety, kdy ohlásil záměr kandidovat jako spolek nezávislých kandidátů a dal si za cíl sebrat dostatek podpisů. "Kdybych se mě ohlédnout za ty čtyři řoky tak si myslím, že ta největší změna, která nastala je, že se skutečně snažíme pomoci každému Pražanovi," uvedl Čižinský. 

Do koalice se určitě nechce dát s hnutím ANO a velké výhrady má i k ODS. „Za nás má velmi slabý koaliční potenciál, v mnoha tématech se neshodneme,“ řekl Čižinský. Zmínil, že se těžko dohodnou například ve věcech týkajících se životního prostředí nebo regulace hazardu. ANO i ODS jsou aktuálně na magistrátu v opozici a kritikou vládnoucí koalice rozhodně nešetří.

Podpisy

Nyní má PS zastupitele na magistrátu a v Praze 1 a 7. Do budoucna chce kandidovat v další asi desítce městských částí. Pro podání kandidátky musí sesbírat zmíněné množství podpisů. „Máme už 20 000 podpisů a sběr jde lépe než před minule,“ řekl Čižinský. Celkem musí PS získat do začátku srpna příštího roku asi 95 000 podpisů.  Podpisy sbírají na Praze 1,2,3,5,6,7,8,9,11,12,14. Letos ji kritizovaly opoziční i koaliční zastupitelé za to, že podpisy sbírala ve stáncích před volebními místnostmi při říjnových volbách do Sněmovny. Čižinský kritiku odmítal.

Pražská koalice PS, Pirátů a Spojených sil má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.  Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Video  Jan Čižinský (Praha Sobě) 17. listopadu 2019 na Národní třídě.  - David Zima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa