Uskupení, které vede starosta Prahy 7 Jan Čižinský, v roce 2018 ve volbách na magistrát kandidovalo jako sdružení nezávislých kandidátů. Aby se mohlo zúčastnit voleb, muselo sehnat podpisy alespoň sedmi procent obyvatel hlavního města. Tehdy sehnali přes 96 tisíc podpisů. O příštím vedení Prahy voliči rozhodnou již příští rok a Praha Sobě již teď začala se sběrem podpisů.

Rozhodla se využít toho, že se konají volby do Sněmovny a petiční stánky se objevily u volebních místností po celé Praze. Na sociálních sítích i mezi politiky se hned objevila kritika od politiků i lidí, kteří na ně narazili. 

Obcházení zákona?

Podle radní Hany Marvanové z klubu Spojených sil pro Prahu, který spolu s Piráty a Prahou sobě v Praze vládne, se jedná minimálně o obcházení volebního zákona. Ten zakazuje volební agitaci v bezprostředním okolí volebních místností. „Praha Sobě je politicky působící hnutí a využívá minimálně v rozporu s dobrými mravy dobu ukončené volební agitace, kdy jiné politické subjekty tak nemohou činit, pro svou kampaň do blížících se komunálních voleb. Považuji to nejen za neetické, ale zároveň to může ovlivnit názor voličů i v těchto volbách,“ uvedla pro Blesk.

Jen se ptáme, jestli smíme kandidovat

Lídr Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský tvrdí, že se jedná pouze o sběr podpisů pro jejich občanskou kandidátku. „Ptáme se Pražanů, jestli smíme ode dneška za rok kandidovat. To je vše. Vážení politici, nechtějte prosím lidem zakazovat to, na co mají v demokracii a podle zákona právo,“ reagoval na kritiku. Upozornil na to, že zákon po nich vyžaduje sto tisíc podpisů a nijak nezakazuje sbírat je i v den voleb. „Zákon po nás vyžaduje povinnost sbírat podpisy a současně nám k tomu dává jasně definované svobody. Svobody zcela nezpochybnitelné, a to i v den konání sněmovních voleb před volebními místnostmi,“ napsal na facebooku.

Stánků Prahy Sobě si všimli i někteří opoziční politici z pražského magistrátu. Předseda pražské ODS a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík to vidí jako zneužití situace a jde jednoduše o propagaci. „Praha Sobě tvrdí, že dělá petici. Ve skutečnosti rozdává komunální agitku a pomlouvá konkurenční subjekty a vymlouvá se tím, že v těchto volbách nekandiduje. To ale není relevantní,“ napsal na twitter. 

„Měli byste se stydět!“

S kritikou na adresu Jana Čižinského se přidala i místostarostka Prahy 2 a zastupitelka na pražském magistrátu Alexandra Udženija (ODS). „Jseš opravdu politický neznaboh a měli byste se stydět. Tohle se prostě nedělá!“ vzkázala na twitteru. 

Dno politické kultury

Petiční stánky komentoval také lídr pražské kandidátky a zastupitel na magistrátu za hnutí ANO Patrik Nacher. Podle něj sice tvrdí, že se jedná o petiční stánek, takže podle zákona by to mělo být v pořádku, ale ve skutečnosti se s lidmi baví o komunálních volbách v roce 2022. „Kdyby to nebyla Praha Sobě, bylo by to také ok?“ ptal se na twitteru. Aktivita Prahy Sobě se nelíbí i jeho kolegovi z pražského magistrátu Ondřeji Prokopovi (ANO). „Čižinský opět posunul politickou kulturu více ke dnů. A to tvrdil, že už to víc nejde,“ napsal na twitteru. 

Příznivci Prahy Sobě na facebooku hlásí, kolik sehnali podpisů. Například na Praze 5, kde vznikla i místní Praha 5 Sobě, jich nasbírali za první den voleb přes 2 tisíce. Dobrovolníci sbírali podpisy na 125 místech. 

Stánky prověřovala i policie

Petiční stánky kvůli několika oznámením prověřovali i policisté. Podle mluvčí pražské policie Violety Siřišťové nedošlo sběrem podpisů k žádnému porušení volebního zákona. 

Fotogalerie
11 fotografií