Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Praze chtějí vládu složit Piráti, Čižinský a Pospíšil. Bude primátorem Hřib?

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. října 2018
20:10

Jako nejpravděpodobnější variantu vidí předseda TOP 09 a lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil spolupráci s Piráty a Prahou Sobě Jana Čižinského. Řekl to novinářům na tiskové konferenci. Z vyjádření zástupců Spojených sil ale vyplývá, že ze hry zcela není ani velká koalice s ODS. Naopak do opozice zamíří téměř jistě ANO, které po čtyřleté vládě Adriany Krnáčové obsadilo až páté místo, i když s minimálním odstupem. Piráti, Praha Sobě a koalice TOP 09 a STAN začnou společně vyjednávat o programu možné budoucí koalice v metropoli. Poprvé se strany sejdou ve středu.

Praha pod vedením Zdeňka Hřiba, Jana Čižinského nebo Jiřího Pospíšila. To je podle Spojených sil pro Prahu nejpravděpodobnější scénář nové koalice pro Prahu na další čtyři roky. V nejbližších dnech se mezi stranami budou hledat sporné body a jejich řešení. Zcela ze stolu ale není ani varianta široké spolupráce včetně ODS, která v Praze vyhrála. To by ale zřejmě vyloučilo ze hry Piráty a problémy by s tím mohl mít i Jan Čižinský.

„Jako nejrealističtější vidíme trojkoalici s Piráty a hnutím pana Čižinského Praha Sobě. Vedle dohody o personáliích ale považujeme za nejdůležitější dohodnout se na podrobném koaličním programu. Pracovně tomu říkáme krizový plán. Pověřili jsme paní doktorku Marvanovou, že začne vyjednávat,“ oznámil Pospíšil s tím, že sám se stal předsedou zastupitelského klubu. Jeho zástupkyní bude dvojka kandidátky Hana Marvanová.

Pospíšil: Nezkušenost Hřiba by dopadla i na nás

„Pro nás je důležité, abychom se shodli na klíčových věcech, které jsme slíbili voličům. Neohrozíme koalici kvůli personálním otázkám. Na druhou stranu budeme tvrdě vyjednávat,“ řekl také předseda TOP 09 s tím, že nelpí na funkci primátora. To ale neznamená, že se ji nadále nebude snažit získat.

Lídra Pirátů Zdeňka Hřiba varoval příkladem Adriany Krnáčové. „Říkám to s odkazem na paní Krnáčovou, pokud se pan Hřib projeví nezkušeně, tak ze to poneseme zodpovědnost i my,“ vzkázal Pirátům, kteří požadují primátorský post s ohledem na absolutní počet získaných hlasů.

Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že je EU pro nás důležitá,“ zlobí se Pospíšil.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zatímco počet zastupitelů je pro všechny tři možné partnery stejný, pro Piráty hlasovalo nejvíce lidí. Druhá na pásce byla z této trojice Praha Sobě (celkově třetí).

Array

Ze hry ale podle všeho není zcela ani široká spolupráce s ODS, i když není příliš pravděpodobná. Jako vítěz voleb by totiž měla největší nárok na primátorské křeslo a plánovaná trojkoalice se bez jejích hlasů obejde. Na druhé straně Spojené síly ústy Hany Marvanové a Jiřího Pospíšila deklarovaly, že na klíčových záležitostech, jako je například dostavba Pražského okruhu, se budou chtít dohodnout se všemi.

Co bude se šéfem TOP 09?

Jiří Pospíšil se musí připravit na variantu, že primátorem nebude, i když k tomuto cíli směřoval veškeré své „komunální“ snažení. Že by dělal radního „pod“ někým ze svých kolegů, je krajně nepravděpodobné vzhledem k jeho funkci předsedy parlamentní strany. Jako europoslanci mu navíc v květnu skončí mandát v Bruselu.

Populární politik zatím nechce své plány komentovat s odkazem na probíhající pražská vyjednávání. Pravděpodobné ale je, že bude chtít svůj mandát v europarlamentu prodloužit v případě, že by se stal „jen“ řadovým pražským zastupitelem.

Doporučujeme
gralik ( 9. října 2018 14:32 )

forum24.cz/nedotknutelny-pr-mag-ano-prchal-ma-problem-stuchlik-je-i-jeho-prohrou/

salto ( 9. října 2018 14:16 )

Proč by ten Pirát nemohl být primátorem, když jimi mohli být např. Kořán, Koukal, Kondr, Kasl, Němec, Bém ... Jen ať si pražáci užijou

horor ( 9. října 2018 13:47 )

https://www.lidovky.cz/foto/TTR510db3__09.jpg

bigscrotum ( 9. října 2018 11:46 )

„Svobodu slova nemáme proto, abychom se bavili o počasí. Svobodu slova máme proto, aby lidi mohli říkat velmi kontroverzní věci. Pokud v tom nejsme konzistentní, tak neobhajujeme svobodu doopravdy.“

bigscrotum ( 9. října 2018 11:39 )

..demokratický právní stát nesmí žádné názorové proudy stíhat a zakazovat. Natož jejich nositele zavírat do vězení, jak se v Německu i v České republice děje... HAVLOVA DEMOKRACIE ČI TOTALITA V MODRÉM???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa