Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vysílali jsme: Boj o Prahu! Deset kandidátů na primátora v jednom studiu

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
1. října 2018
19:45

Deset papírově nejúspěšnějších kandidátů na post primátora hlavního města Prahy se utkalo v pondělí večer živě v debatě Blesku s názvem Boj o Prahu. Diskutovat přišli lékař Zdeněk Hřib z Pirátů, gynekolog Bohuslav Svoboda z ODS, podnikatel Petr Stuchlík za ANO, bývalý poslanec i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za Spojené síly pro Prahu, poslanec Jan Čižinský z iniciativy Praha sobě, lídr hnutí Starostové pro Prahu Karel Fischer, advokát a politolog Jakub Landovský z ČSSD, pedagožka Marta Semelová z KSČM, podnikatel a lídr obnovené ODA Pavel Sehnal a přírodovědec Ondřej Mirovský ze Strany Zelených.

Pirát Zdeněk Hřib (37), lékař a ředitel obecně prospěšné společnosti je lídrem kandidátky strany do zastupitelstva hlavního města Prahy. O křeslo se neúspěšně snažil už v minulých volbách jako nestraník. Studoval medicínu, ale podílel se jako vedoucí sekce IT i na projektu elektronického receptu.

Kandidát Pirátů na primátora Prahy Zdeněk Hřib Kandidát Pirátů na primátora Prahy Zdeněk Hřib | ČTK

Bohuslav Svoboda (74, ODS) je profesí lékař v oboru gynekologie a porodnictví. V minulosti byl děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, přednostou gynekologicko-porodnické kliniky vinohradské nemocnice nebo prvním prezidentem České lékařské komory. Stál také jedno volební období v čele pražského magistrátu, ale před čtyřmi lety primátorský mandát neobhájil. 

Mandátový a imunitní výbor řešil vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS) Mandátový a imunitní výbor řešil vydání poslance Bohuslava Svobody (ODS) | ČTK

Podnikatel Petr Stuchlík (41, za ANO) vystudoval ekonomiku, management a marketing. Spoluzaložil finančně poradenské společnosti Fincentrum, měl také podíl ve společnosti Fair Credit, která poskytuje kontroverzní krátkodobé půjčky s vysokým úrokem, vlastnil dvě rozhlasové stanice. Do zastupitelstva hlavního města Prahy kandiduje jako nestraník na první pozici kandidátky hnutí ANO.

Petr Stuchlík Petr Stuchlík | Facebook Petra Stuchlíka

Jiří Pospíšil (42, Spojené síly pro Prahu) bývalý místopředseda ODS a bývalý poslanec Jiří Pospíšil je v současné době poslancem Evropského parlamentu za TOP 09, od roku 2017 členem této strany a také jejím předsedou. Původně byl však členem ODA. V minulosti byl dvakrát ministrem spravedlnosti, nejdříve v Topolánkově a pak i v Nečasově vládě. 

Jiří Pospíšil, předseda TOP09 Jiří Pospíšil, předseda TOP09 | ČTK

Jan Čižinský (40, Praha sobě) je od loňska poslanec, od roku 2014 zastupitel hlavního města Prahy a starosta Prahy 7. Na primátora Prahy kandiduje jako lídr iniciativy Praha sobě a Praha 7 sobě. Do letoška byl členem KDU-ČSL. Pracoval jako učitel na základní a střední škole, i na Karlově univerzitě.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský s izraelským artefaktem v ruce. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský s izraelským artefaktem v ruce. | Daniel Vitouš

Karel Fischer (51, Starostové pro Prahu) je profesí advokát. Věnuje se právu developerských projektů, veřejných zakázek a obchodních soutěží, dále na vztahy mezi veřejnou správou a soukromým sektorem. yl zastupitelem hlavního města Prahy i Prahy 1. Lídr hnutí se v politice specializuje na fungování zastupitelské demokracie, na správu věcí veřejných a fungování územních samosprávních celků. 

boj o prahu karel fischer boj o prahu karel fischer | archiv Blesku

Jakub Landovský (42, ČSSD) je advokát, politolog a vysokoškolský pedagog, od března 2015 náměstek ministra obrany ČR a také syn herce Pavla Landovského. O post prvního muže Prahy usiluje jako člen ČSSD. Je vystudovaný právník.

Lídr pražské ČSSD Jakub Landovský Lídr pražské ČSSD Jakub Landovský | ČTK

Marta Semelová (58, KSČM) je bývalá členka KSČ, nynější členka KSČM, předsedkyně klubu strany v pražském zastupitelstvu a dlouholetá předsedkyně Pražské rady KSČM. Osm let byla poslankyní za stranu, ve které patří ke stalinistickému křídlu. Veřejně obhajovala Klementa Gottwalda, vystoupila proti zákonu o protikomunistickém odboji. Také zpochybnila vynucené přiznání Milady Horákové ve zinscenovaném procesu a invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 označila za internacionální pomoc.

Marta Semelová po vyhlášení rozsudku Marta Semelová po vyhlášení rozsudku | Foto Blesk - Jan Brunclík

Pavel Sehnal (54, ODA) je miliardář, politik a od roku 2016 předseda znovuobnovené Občanské demokratické aliance. V minulosti byl předsedou představenstva Podnikatelské banky. Podílel se na vzniku zakladatelských listin Pražské burzy cenných papírů, založil Českou podnikatelskou pojišťovnu. Je zastáncem prosazení eura a evropské integrace. Ve volbách do Poslanecké sněmovny loni kandidoval jako lídr ODA v Praze, ale neuspěl.

Pavel Sehnal Pavel Sehnal | Facebook Pavla Sehnala

Ondřej Mirovský (39, SZ) je přírodovědec a specialista na družicové systémy pro pozorování Země a národní expert pro rámcové programy pro vědu a výzkum Horizont 2020. Byl vůdčí osobností kampaně Zachraňme Letnou. Je také známý svým bojem proti hazardu a hernám v Praze. Člen Strany Zelených sedí v zastupitelstvu hlavního města Prahy a je i zastupitelem Městské části Praha 7.

Ondřej Mirovský Ondřej Mirovský | Facebook Ondřeje Mirovského

Doporučujeme
willi48 ( 2. října 2018 08:10 )

Zlatej Zuska !. A snad i ta pitomá Krnda byla lepší než tento spolek namachrovanejch chytrolínů.

renataren ( 1. října 2018 21:11 )

Testosteroní převaha kandidátů, kde mne nepřesvědčil ani jeden. Namyšlenost, sebestřednost a prolhanost, s hrabivostí v popředí... Šílená konstelace...

panamira ( 1. října 2018 20:57 )

Stuchlík, tři v jednom, architekt, tlučhuba a bankéř chudých.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa