Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi nechtějí být popelnicí Evropy. A „vysavač“ Babiš vrátil ANO na trůn

Autor: Jakub Herzán - 
18. května 2019
06:15

Hlavní úkol pro nové europoslance z pohledu českých voličů? Dvojí kvalita potravin. Za nejdůležitější téma pro volby, které se uskuteční už příští víkend, ji považuje 31 procent lidí. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy. Podle něj by volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše s 15,6 procenty hlasů. Babišovi právě to, že „zvednul“ téma nekvalitních potravin v Česku, zajišťuje stoupající podporu, řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček. Polepšila si i ODS, naopak ztrácí favorit eurovoleb, Piráti. Jako raketa vylétly v posledních týdnech preference TOP 09 a STAN, které se z březnových 5,4 dostaly na 11,2 procenta hlasů.

Předvolební preference hnutí ANO Andreje Babiše stouply oproti výsledkům minulého průzkumu z března ze 14,2 na 15,6 procenta. „Je to především vedením kampaně, objevila se kšiltovka, objevily se první volební tiskoviny a jádro podporovatelů ANO se začalo upevňovat. Navíc se premiéru Babišovi podařilo ‚ukrást‘ témata, jako je dvojí kvalita potravin, ostatním stranám. ANO ale i tak bude muset ještě více zmobilizovat každého možného voliče,“ řekl pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček.

Piráti ztrácí, ODS těží z disciplinovaných voličů

Podle Kubáčkova mínění mají Piráti díky voličům potenciál, informace čerpají z on-line médií, zajímají se o eurovolby a v účasti jsou angažovanější. Voliči jsou ale velmi citliví na jakoukoli negativní publicitu Pirátů, a právě kvůli kauzám, které se objevují v posledních týdnech v médiích, voliči znejistili a volební preference Pirátů klesly z 16,5 na 14,5 procenta. ODS pak stoupla z 12 na 13,5 procenta, podle Kubáčka hlavně díky vymezování se vůči premiérovi Babišovi a odeznění „kocoviny“ z odchodu Václava Klause mladšího. „Navíc ODS má v eurovolbách disciplinované voliče,“ upozorňuje Kubáček.

Vývoj volebních preferencí před eurovolbami podle průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy Vývoj volebních preferencí před eurovolbami podle průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy | Blesk

Skok STAN a TOP 09, ČSSD „vyluxoval“ Babiš

Oproti březnovému průzkumu si víc než dvojnásobně polešily STAN a TOP 09, jejichž společnou kandidátku vede současný europoslanec Jiří Pospíšil. Během pár týdnů si polepšily z 5,4 na 11,2 procenta hlasů. Kubáček to přičítá kampani v malých městech a obcích, která je provázaná s oblíbenými starosty.  Za stoupající podporu může i návrat části voličů Pirátů a spokojenost se starosty ve městech a obcích, domnívá se politolog.

Naopak preference ČSSD klesly z 6,8 na 6,3 procenta. Na vině je podle politologa málo viditelná kampaň a převzetí dlouhodobých témat Andrejem Babišem, typickou ukázkou je právě dvojí kvalita potravin. Svou roli může podle Kubáčka hrát i nerozhodnost v kauze ministra kultury Staňka. „Dominantní problém sociální demokracie je Andrej Babiš jako vysavač, vysávající její témata i voliče,“ řekl Kubáček.

Komunisté na hraně, lidovci a SPD před dveřmi

KSČM v průzkumu klesla z 5,2 na 5,1 procent, straně a levici obecně se nedaří získat a udržet své voliče v eurovolbách. Zůstává tak jen pevné jádro disciplinovaných voličů a ty nestabilní odlákává ANO a SPD. „Preference KDU-ČSL sice stouply o díky své kampani z 4,1 na 4,5 procent, ale jsou pod pětiprocentní hranicí zajišťující vstup do Evropy. Stejně je na tom SPD, která si díky akcím v hlavním městě také polepšila z 3,1 na 4,8 procenta, ale ani to by na případný vstup do Evropského parlamentu nestačilo,“ řekl politolog Jan Kubáček Blesk Zprávám.

Eurovolby Čechy netáhnou

Předvolebního průzkumu agentury Phoenix Research se na přelomu dubna a května zúčastnilo 1065 respondentů z celé České republiky. Průzkum potvrdil, že eurovolby Čechy zkrátka nezajímají. K urnám chce příští víkend přijít jen necelá pětina dotázaných, konkrétně 19,5 procenta. Například v Itálii, Dánsku a Irsku přišla k urnám polovina lidí.

Nejdůležitější témata voličů před volbami do Evropského parlamentu Nejdůležitější témata voličů před volbami do Evropského parlamentu | Blesk

Výraznou změnou prošla i témata, která Čechy nejvíc pálí. Zatímco ještě před pár měsíci chtěli v Bruselu řešit hlavně nelegální migraci, teď je pro ně nejpalčivějším problémem dvojí kvalita potravin. Řešit ji chce 31 procent dotázaných. Migrace trápí o polovinu respondentů méně.

Přečtěte si, jaké jsou pravomoce Evropského parlamentu

josefostravak ( 1. června 2019 21:32 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

iFender ( 23. května 2019 08:46 )

"Jeste koblihy jsou zdrave"

zdenekksamohonka ( 19. května 2019 08:05 )

Mohl bych dělat něco užitečného, třeba kalit vodu nebo šmirglovat koleje, ale já tady milí Burešprdi a Zemanoprdi budu strašit zase dlouho do noci, protože jsem sám a nikdo na mě nečeká.

muriQ ( 18. května 2019 22:15 )

vezmi se vegeto s dingoušem za ruce a jděte konečně ven. Blbci.

muriQ ( 18. května 2019 21:52 )

Dingouši ty máš zase sobotu na houno, že nejdeš ven.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa