Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lídr lidovců Svoboda: O parazitech, Havlovi, sirotcích i Česku jako popelnici EU

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. května 2019
05:20

Česko je popelnicí Evropy, upozorňoval Pavel Svoboda (KDU-ČSL) už před pěti lety, jenže tento stav přetrvává. Dvojí kvalita potravin je proto opět horkým předvolebním tématem. V pořadu Epicentrum na Blesk.cz přišla řeč ale i na přijetí sirotků z uprchlicíckých táborů - což byl návrh Svobodovy kolegyně z Bruselu - či na parazity, kteří obírají autory o jejich práci. Zpovídaný europoslanec při tom vytáhl paralelu se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem, který musel za komunistů „přikulovat“.

Česko má 21 křesel v Evropském parlamentu. O jejich novém obsazení rozhodneme 24. a 25. května a výsledky se dozvíme 26. května ve 23:00 po uzavření všech volebních místností v EU. Blesk.cz přinesl v posledních týdnech rozhovory s lídry kandidátek stran, hnutí a uskupení, které dosáhly v průzkumu agentury Phoenix Research čtyři a více procent hlasů voličů.

Těsně se tak do studia Blesku kvalifikovali i lidovci, které do voleb vede právník a současný europoslanec Pavel Svoboda. Věří přitom, že KDU-ČSL má na to, aby obhájila stávající tři mandáty. „Osobně považuji obhajobu těchto tří míst za úspěch, samozřejmě bychom byli rádi za víc, ale ten politický boj se mi zdá trochu komplikovanější, než byl před pěti lety. Tak proto bych považoval tři místa ze velmi dobrý výsledek,“ řekl v Epicentrumu.

„Perverzní“ doplácení

Jedním z hlavních předvolebních témat je přitom v Česku dvojí kvalita potravin. Na to, že je Česko „popelnicí Evropy“, upozorňoval Svoboda v kampani už pěti lety. A neutěšená situace přetrvává. Udělali lidovci dost pro to, aby se na tom něco změnilo?

„Ano, samozřejmě, já už jsem v té kampani dělal srovnávací ochutnávku pro novináře a veřejnost k tomuto fenoménu a v průběhu těch pěti let my jsme na tom pracovali, výsledkem je ta legislativa, která je už je na stole. A také svůj velký díl si odpracoval náš bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka,“ podotkl Svoboda.

Před pěti lety Svoboda označil za „perverzní“, že východní spotřebitel dotuje západního. To však podle něj platí i dnes. „I když bychom si mohli představovat, že ty horší potraviny jsou u nás zpravidla prodávány za nižší cenu, levněji, tak ona to není pravda. Ony ty ceny jsou plus minus stejné,“ upozorňuje nyní europoslanec.

Svoboda: Hysterická kampaň Pirátů

Lidovci se v Evropském parlamentu ocitli v osamocení. A to při hlasování o směrnici k autorským právům - copyrightu, která přinesla do Bruselu a Štrasburku plamenné diskuze. Kritici se obávali cenzury na internetu, zastánci varovali před vykořisťováním autorům - spisovatelů, skladatelů, hudebníků, filmařů, novinářů, vydavatelů aj.

Směrnice nakonec prošla, Svoboda ale přiznává, že ho hlasování zbylých českých europoslanců překvapilo. Směrnici podpořil jen on a jeho kolegyně z KDU-ČSL Michaela Šojdrová. „Podlehli pirátské hysterické kampani, přitom důvody, proč hlasovat pro tu směrnici, byly poměrně evidentní. Šlo o český zájem. A šlo o oficiální český postoj k této směrnici, který zněl na podporu. Z tohoto pohledu je velmi zajímavé, že europoslanci z vládních stran nehlasovali pro tuto směrnici,“ říká Svoboda.

Pirátům, kteří se postavili proti směrnici, vytýká i další věc: „Piráti z toho dělají otázku svobody, ale právě to, co chtějí oni, by zavedlo cenzuru na internetu, protože by to nedovolilo talentovaným tvůrcům se živit svým talentem. Bylo by to jako poslat Václava Havla koulet sudy po pivovaru, a ať si po směně píše, co chce.“

Za parazity označuje platformy jako Ulož.to, které dle něj za jediný svůj obchodní model a cíl mají usnadňování přístupu k dílům, ke kterým nemají práva. „Tvůrci jsou obírání o svou obživu,“ míní. Dle něj již některé platformy jako YouTube pochopily, že se nechovají „mravně a legálně“.

Chybět nemohlo ani téma migrační krize, která neutichá a ve Středozemním moři se nadále topí lidé ve snaze dostat do Evropy. Svobodova lidovecká kolegyně Šojdrová navrhovala přijetí 50 sirotků z uprchlických táborů v Řecku.

Odmítání uprchlíků nám kazí pověst, míní lídr lidovců

Svoboda upozornil, že neštěstím české diskuze na toto téma bylo nedostatečné rozlišení mezi pojmy uprchlík - ekonomický migrant. „Je potřeba nezapomenout na ty skutečné uprchlíky a já chápu, že Michaela Šojdrová, zejména pokud jde o děti, skutečné děti, chce dát najevo, že český přístup ′nevezmeme ani jednoho′ není v případě uprchlíků, vůči kterým máme jak právní, tak určité lidské závazky, úplně udržitelný, ostatně nám to také kazí pověst, takže chápu snahu kolegyně Šojdrové,“ reagoval ve studiu Svoboda.

Připomněl, že Afrika vysychá a co se počtu obyvatel týče, každým rokem roste o jednu Velkou Británii. „Je evidentní, že ti lidé jsou puzeni pryč. Pokud se do toho zapojí ještě pašeráci lidí, je tragédie dokonána a potom vidíme ty nešťastné obrázky ze Středozemního moře, které bychom samozřejmě rádi neviděli,“ dodal s tím, že oceňuje snahu EU začít směřovat rozptýleně poskytovanou rozvojovou spolupráci na země, které jsou zdrojem migračních tlaků.

Podívejte se, co Svoboda řekl i o dalších tématech jako zrušení střídání času, zavedení eura či Andreji Babišovi a problému s eurodotacemi:

josefostravak ( 1. června 2019 21:34 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

hejhej ( 17. května 2019 14:27 )

KDUČSL je strana, kam vítr, tam plášť. A to, co předvedla Šojdrová s těma nenalezenýma sirotkama v Řecku dokazuje, že tato strana je nevolitelná.

escaperoom1 ( 17. května 2019 11:36 )

Volejte záchranku pro anonym01.
ZBLÁZNILA SE

borka30 ( 17. května 2019 11:27 )

Také ty dva nemusím. Je to odporný slizoun a s vírou nemá celá KDU nic společného.

Taurus70 ( 17. května 2019 11:17 )

Anonym01 hajit svine z Top09 muze jen stejna svine a jak dedecek rika na kazdou svini se vari voda a podle jejich obliby mezi lidmi zabijacka probehne pristi tyden😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa