Před oslavou

Moravské müsli

„Tento fígl zná každý Moravák. Pánové, dopřejte si před pijatykou »moravské müsli« v podobě dozlatova vypečených škvarků nebo křupavý chléb se sádlem jako předkrm,“ radí Láďa. A lehčí varianta? Dostatek olivového oleje na nějakém salátu. „Tuk zamastí stěny žaludku a alkohol se hůře vstřebává do krve. Alkoholovou opičku tak oddálíte nebo úplně zaženete,“ vysvětluje.

Vejce a banány

Ani jedno nepatří na typickou silvestrovskou tabuli, obojí však funguje! „Slepičí vajíčka obsahují aminokyselinu cystein, která odbourává toxické produkty z alkoholu na skoro neškodnou kyselinu octovou. Banány zase do těla pošlou zpátky draslík, který při popíjení alkoholu utíká rychle pryč. Právě jeho nedostatek způsobuje opileckou malátnost,“ vysvětluje Láďa.

Co pomáhá při kocovině?

Třetinka piva

Spravte se po ránu pivem! „Doplní ztracené tekutiny a tělu dodá potřebné ionty na zmátožení vaší alkoholem zmordované tělesné schránky,“ říká Láďa. Pokud nemůžete alkohol ani vidět, je tu druhá možnost.

„Vypijte babičkami prověřený lektvar jménem okurkový lák. Tato supertekutina v sobě ukrývá vitaminy a minerální látky jako vápník, hořčík nebo draslík, a tak je skvělým energetickým životabudičem. Zklidní podrážděný žaludek nebo zažene pálení žáhy,“ dodává.

Frťánek jablečného octa

Ideální je už preventivně před oslavou a hned po ní panáček jablečného octa. „Pokud není vašim chuťovým pohárkům po chuti, tak si octového frťánka nalijte do sklenky s vlažnou vodou. Očistí játra a žlučník a navíc podporuje i hubnutí,“ radí mistr vychytávek.

Pytlík ledu a zombie drink

Pokud se ráno pobudíte s kocovinou, na bolesti pomáhá pytlík s ledem nebo studený mokrý ručník. „Dejte vaší hlavě studený šok a pak skočte šipku rovnou do postele a »opičku« rychle zaspěte,“ radí Láďa.

A je tu i další možnost. Zní krutě, ale má svou logiku. „Po ránu s hlavou jako střep vypijte kefír nebo jiný mléčný kysaný nápoj s náloží tělu prospěšných bifido bakterií. Ty šmahem zneutralizují alkoholem překyselený žaludek. Stejný účinek má i šťáva z kysaného zelí,“ vysvětluje.

Osvěžovač za babku

Se silvestrovským veselím s námi všechny slasti i strasti prožívají chtě nechtě i toalety. Zapomněli jste před párty zakoupit osvěžovač nebo stromeček oblíbené vůně na zpříjemnění chvilek na »onom místě?« Žádné strachy, Láďa má pro vás vychytávku za všechny prachy!

Vůně na toaletu za babku

Potřebujeme: 1 nízkou zavařovací sklenici s víčkem, 1 sáček jedlé sody, oblíbený esenciální olejíček.

Postup: Do víčka od skleničky si hřebíkem udělejte dírky třeba ve tvaru srdíčka nebo hvězdičky. Dovnitř sklenice nasypejte celý sáček jedlé sody a přidejte několik kapek esenciálního oleje. Sklenici zavíčkujte a nechte se unášet vůní levandule, šeříku nebo citrusů. „Soda má mimo jiné takovou praktickou supervlastnost – pochycuje pachy a zároveň rychle natáhne i vůni olejíčku, kterou postupně uvolňuje do okolí vaší koupelny nebo toalety,“ prozrazuje Láďa.

Zázračný vyprošťovák: Dech mrtvé milenky!

Je rychlý, levný a účinný, nahradí silný vývar, který na kocovinu také funguje. Potřebujeme: vodu dle počtu porcí,  tolik stroužků česneku, na kolik se cítíme, sůl, pepř, 1 lžičku olivového oleje, 1 kolečko zrajícího syrečku na 1 talíř polévky.

Postup: Česnek utřeme se solí a trochou oleje, zalijeme horkou vodou a opepříme. Nakonec do talíře s teplou »turbo« česnečkou vložíme jedno kolečko syrečku a necháme rozpustit. „Sýr nemá kalorie, je plný bílkovin a rychle vás vrátí »zpátky do hry«,“ prozrazuje Láďa.

Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let.

Video
Video se připravuje ...

Adiktolog Michal Miovský v Epicentru: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let Andrea Ulagová, Blesk