Nikdo by před lety asi netipoval, že bude mít takový úspěch. Prozradil už přes tisíc vychytávek a zlepšováků nejen svých, ale i ze zahrad, dílen a kuchyní svých diváků. A jen tím potvrzuje, že české ručičky jsou vážně zlaté. Dokážeme vymyslet a dát dohromady kdeco a jako málokdo…

Prozraďte, je nějaká vychytávka, která vám osobně usnadnila život?

Jistě. Hned několik, třeba lisování česneku bez loupání. Stačí stroužku seříznout prdelku a i se slupkou ho projet lisem na česnek. Vyndáte celou slupku a odpadne práce i s čištěním lisu. Nebo když potřete olejem struhadlo, půjde vám strouhat tvrdý sýr na špagety jako po másle. Nebo sáčky s kořením stačí pojistit nahoře kolíčkem na prádlo a už se vám nic nevysype, když budete hledat to správné koření. A ještě jedna: Aby se vám lépe manipulovalo s pečicím papírem třeba ve formě na koláč, stačí ho zmačkat pod tekoucí vodou, opatrně vyždímat a rozbalit. Ale mohl bych toho vyjmenovat mnohem víc.

Takže jen potvrzujete, že našinec pořád rád kutí?

Kutilství je vedle zahrádkaření a chalupaření asi nejčastější české hobby. Vlastně ony se tyto záliby prolínají a jejich vyznavače bych obecně nazval jako „hobíky”, snad se nikdo neurazí.

VIDEO: Kapří biftečky podle Ládi Hrušky

Video
Video se připravuje ...

Kapří biftečky podle Ládi Hrušky Vychytávky Ládi Hrušky, TV Prima

Nepodléháme ale už více moderním strojům a mašinkám, které za nás dokážou udělat kdeco?

Jasně. Nese to doba, a proč bychom si neměli práci a námahu usnadňovat moderními vymoženostmi. Bylo to tak vždy. Ale pak člověk rád uteče ze spárů moderny třeba na tu chalupu a chce si vychutnat všechny vychytávky a zlepšováky našich předků a užít si ty „samo domo“ udírny, pergoly a pochlubit se třeba sousedům tím, co si sám udělal. To pak hřeje u srdce.

Původně jste učitel chemie a biologie. Je něco, co nemáte rád právě kvůli chemii?

Chemie je pestrobarevná věda, umí pomáhat, ale i škodit. Nemám moc rád chemii v potravinách a všude tam, kde by být nemusela. I na zahrádce se snažím třeba mšice likvidovat postřikem z vody, octa a tekutého mýdla, než sáhnout po škodlivých pesticidech. Plísně na okurkách stříkám zase kyselým mlékem zředěným vodou. Když jsem ještě měl políčko, tak jsem mandelinky sbíral ručně.

Startují další díly vašeho pořadu. Jakou chystáte pecku?

Diváci se mohou stále těšit na mě – Hrušku bez pecky i na nové natáčecí prostory. Moc každému z nich děkuji, protože právě kvůli nim letos vstupuji do další dekády! Jsem pyšný na to, že lidové kutilství není na bodu mrazu. Kutí se napříč generacemi a fištrón českého koumáka nezná mezí ani hranic. To mě na mé práci baví a neustále fascinuje.

Co řeší diváci často za trable?

No, jelikož máme diváky šikuly, tak si s trabli v domácnosti nebo na zahrádkách zvládnou lehce poradit sami. Ale často se stává, že se mi svěřují s osobními trabli. Jelikož jsme milý a přívětivý štáb a ti lidé to cítí, tak se vzájemně vyslechneme. Někdy mám pocit, že se nemají komu svěřit a že se jim pak aspoň trochu uleví. Navíc atmosféra na natáčení se pak díky osobní rovině krásně uvolní a je to jako na návštěvě u starých známých. A to je prima.

S čím chtějí poradit?

Spíš, než slyšet rady mají potřebu si s někým popovídat a svěřit se. Ale co se týká hobby, tak to hlavně my jezdíme za nimi pro cenné rady, které pak společně šíříme ve Vychytávkách každou neděli na Primě. A jsme za to moc rádi!

Jste autorem kuchařek třeba pro ty, kteří žijí sami. Vařit pro jednoho jde? Co třeba?

Jasně, že jde. Zrovna dnes jsem si uvařil červenou čočku. Z poloviny jsem si udělal polévku s kokosovým mlékem a druhou půlku čočky jsem využil na výrobu bezlepkových bagetek. Jsou naprosto top a na první pohled je nepoznáte od těch z obchodu. Baví mě, když se neplýtvá a vše se spotřebuje. Právě takové recepty jsem teď sepsal do mé Bible vychytávek, kam jsem zapracoval na každý den jednu vychytávku – ano, opravdu je jich 365!

Jaký recept od vás se stal nejoblíbenějším?

To by asi věděli spíš diváci. Já si netroufnu říct, jaký je jejich nejoblíbenější, rozhodně ale vím, že ten nejslavnější zavání kůžičkami! U diváků v kategorii „od diváků“ bodují lidové recepty z jednoho hrnce nebo pekáčku. Sociální sítě strhly třeba škvarky ve sklenici z trouby nebo kysané zelí v zavařovačce, které si může udělat kdekdo, třeba i studenti na koleji. Jinak já osobně mám v oblibě všechny recepty, které vždy prezentuji až na konci Vychytávek. Musí být rychlé, jednoduché a něčím vychytané – třeba netradiční surovinou.

Co od vás diváci nejvíce chtějí vědět?

Popravdě? Vlastně to, jak se mám, a jsou rádi, že mě vidí. Těší se na celý televizní štáb a vždy upečou nějakou dobrotu na zub. A mnohdy si dokonce kromě výrobků odnášíme i nějakou tu výslužku. Vajíčka, zavařené okurky nebo buchty na cestu. Je to moc milé. Občas si připadám jako Štěpánek z Básníků.

Svěříte nám nějaký rodinný recept?

Já miluji takový ten „Vymeták“. Když se upeče kuře a zbydou křídla s výpekem. Oberou se, do pekáče se nasype hrnek rýže, přidají se 2 hrnky vody a pytlík asijské zeleniny. Peče se to na 180 °C, dokud se neupeče rýže, nevyvaří voda a nezrůžoví vršek. To je baštonáda!

Když přijedete za maminkou na návštěvu, vaříte vy jí, nebo ona vám?

Vařím většinou já a podle chuti. Ostatní pak ochutnávají mé vychytané receptury, které na rodině sem tam prověřuji. Ale maminčino krkonošské kyselo a koprovku si dávám rád, jsou od ní úžasné.

Vaše kuchařky Fit krabičky jsou zdravé a fit. Co je jejich základem?

Musí být zdravé i žravé. Miluji totiž jídlo a nechci být postavou jako opravdová hruška. Baví mě si ladit tradiční pokrmy do dietních rovin. Někdy stačí nahradit maso za libovější, jindy kouzlím s kořením a zdravými přílohami. Poslední dobou ulítávám na pohance a quinoi. Dříve to byly rýžové nudle.

Sestavujete je třeba podle kalorických tabulek, nebo složení makroživin?

Prosím? Co to je za cizí slovo? Ne, žádné tabulky a počítání. Já se řídím chutěmi, ne čísly. Myslím, že nejzdravější je intuitivní stravování, které je nenucené a zcela přirozené, protože si nastavíme pravidla a pak jen nasloucháme vlastnímu tělu, a hlavně také nesmí chybět hodně pohybu. Já třeba pravidelně cvičím!

Skvěle. Ale ještě ke krabičkám, máte je tedy uzpůsobené pro sebe?

Jasně, starám se o to, aby můj žaludek byl zdravý. Proto také mám ve Vychytávkách rubriku Láďova domácí lékárna, kde představuji různé účinky a výhody známého i neznámého koření a kde všude jej můžeme použít i doma. Já osobně používám léčivé koření, například kurkumu, a melu si i hřebíček. Jeho blahodárné účinky jsou totiž podhodnocené a není skvělý jen do svařáku. Jídlo nám musí především chutnat!

Máte tip, jak jste se udržoval ve formě přes zimu?

Jako po celý rok. Nárazové držení diet je už dávno za mnou. V udržovacím módu jedu po celý rok. O víkendech trochu hřeším a pondělky mám půst. Jen o vodě a kávě. Navečer už ale něco lehkého musím sníst. Nemůžu jít spát s prázdným žaludkem.

Probouzíte se s jarem?

Spíš ožívám. Takže miluji slunce a teplo, a to s jarem přichází. Už aby tady bylo! Proto jsem taky přímo pro čtenářky Blesku pro ženy vybral jednoduchý návod na jarní dekoraci z březových klacíků, ať jsme na to jaro připraveni! A také jeden z lehkých a jarních receptů – pesto z česnekové pažitky, která je skvělá na jarní detox, protože má spoustu vitaminů, je dobrá na ledviny a játra a také je přirozenou prevencí proti nachlazení. Navíc je nespravedlivě ve stínu medvědího česneku oblíbenou jarní bylinkou. A nemusíte se bát, protože jako bonus nenechává v puse ne vždy úplně potřebný česnekový zápach.

Musíte jídla diváků i ochutnat. S jakým se nejčastěji setkáváte?

Rád ochutnávám jídla jiných a je mi jedno, zda sladké nebo slané. Je to kouzelné, protože každý má jiné chutě a každý uvaří stejné jídlo jinak – třeba svíčkovou. Do Vychytávek nám chodí hodně receptů, dramaturgyně z nich pak vybírá, abychom si s diváky uvařili jak slané, tak sladké, aby byl pořad vyvážený a také aby se recepty třeba neopakovaly. Ale musím říct, že Češi jsou v tomhle hodně kreativní a chodí nám do redakce opravdu nápadité recepty! Čtenářky Blesku pro ženy se nemusí bát a klidně jestli mají nějaký svůj osvědčený a zároveň neotřelý recept, tak nám ho mohou zkusit zaslat!

Co lidé nejraději vaří?

To, co mají rádi. A jak se říká 100 lidi, 100 chutí. Je to fakt!

Máte kuchařský sen?

Měl jsem. Naučit se vařit vietnamskou kuchyni. Letos k Vánocům jsem jako dárek dostal kurz vaření tradičních vietnamských jídel. Moc se na to těším. Na Pho Bo, jarní závitky a pikantní kyselou polévku. Mňam! Třeba pak rovnou připravím nějaký recept do pořadu, aby i diváci věděli, jak na to!