„Dělám úplně obyčejný a jednoduchý salát,“ prozradila Blesku spisovatelka Halina Pawlowská, která před několika málo dny slavnostně pokřtila svou nejnovější knihu Takhle jsem si to teda nepředstavovala. „Každý rok ho jinak dochucuji a moje děti se vždy těší, jak bude ten daný rok chutnat. Někdy dávám víc sladkokyselých okurek, někdy místo octa jen nálev z okurek,“ nechala se slyšet.
Tajným trikem, jímž pokaždé potěší ostatní spoluhodující u štědrovečerní tabule, jsou tedy nejrůznější speciální ingredience: V tomto případě například ančovičky, tedy slané rybičky z konzervy. Kromě toho vsází na osvědčenou klasiku, jako je třeba houbový kuba. Jaký je tedy recept slavné dámy, která by se šest let od skonu manžela nebránila další veselce?
Potřebujete:1 kg brambor, 2 cibule, 8 sladkokyselých okurek, 2 mrkve, 2 ančovičky, 2 lžíce cukru, 1 lžičku octa, plnotučnou hořčici, majonézu, pepř, sůl a citrón
Postup:
„Nejde vlastně o vaření, jediné, co je tam vařené, jsou brambory,“ vysvětluje se smíchem Pawlowská. „Takže říkám, že to spíš jenom všechno zamíchám.“
Uvařené brambory je potřeba oloupat a nakrájet, stejně jako mrkev nebo cibule. Najemno nakrájená zelenina se navíc spařuje horkou vodou. K tomu všemu je potřeba ještě nastrouhat i okurku, osolí, opepří, dochutí octem, citrónem nebo zálivkou z kyselých okurek.
Dobrou chuť!
VIDEO: Halina Pawlowská 6 let po smrti manžela (†60) otočila: Druhá svatba!
Halina Pawlowská 6 let po smrti manžela (†60) otočila: Druhá svatba! Kateřina Štíchová, Lukáš Červený