„Dělám úplně obyčejný a jednoduchý salát,“ prozradila Blesku spisovatelka Halina Pawlowská, která před několika málo dny slavnostně pokřtila svou nejnovější knihu Takhle jsem si to teda nepředstavovala. „Každý rok ho jinak dochucuji a moje děti se vždy těší, jak bude ten daný rok chutnat. Někdy dávám víc sladkokyselých okurek, někdy místo octa jen nálev z okurek,“ nechala se slyšet.

Tajným trikem, jímž pokaždé potěší ostatní spoluhodující u štědrovečerní tabule, jsou tedy nejrůznější speciální ingredience: V tomto případě například ančovičky, tedy slané rybičky z konzervy. Kromě toho vsází na osvědčenou klasiku, jako je třeba houbový kuba. Jaký je tedy recept slavné dámy, která by se šest let od skonu manžela nebránila další veselce?

Potřebujete:

1 kg brambor, 2 cibule, 8 sladkokyselých okurek, 2 mrkve, 2 ančovičky, 2 lžíce cukru, 1 lžičku octa, plnotučnou hořčici, majonézu, pepř, sůl a citrón

Postup:

„Nejde vlastně o vaření, jediné, co je tam vařené, jsou brambory,“ vysvětluje se smíchem Pawlowská. „Takže říkám, že to spíš jenom všechno zamíchám.“


Uvařené brambory je potřeba oloupat a nakrájet, stejně jako mrkev nebo cibule. Najemno nakrájená zelenina se navíc spařuje horkou vodou. K tomu všemu je potřeba ještě nastrouhat i okurku, osolí, opepří, dochutí octem, citrónem nebo zálivkou z kyselých okurek.

Majonéza se musí smíchat s tou nejobyčejnější hořčicí a exotickou chuť klasického bramborového salátu doplní rozmělněné ančovičky.
Dobrou chuť!

VIDEO: Halina Pawlowská 6 let po smrti manžela (†60) otočila: Druhá svatba!

Video
Video se připravuje ...

Halina Pawlowská 6 let po smrti manžela (†60) otočila: Druhá svatba! Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

Fotogalerie
39 fotografií