Když Karl nedorazil 22. ledna na konci přehlídky haute couture v Paříži pro svůj potlesk, všichni tušili, že je něco špatně. Po několika dnech módní dům Chanel oznámil, že je návrhář nemocen. Neuběhl ani měsíc a v ranních hodinách 19. února se celý svět dozvěděl o smrti velikána. Na nekonečném soupisu jeho zákazníků se skví jména jako Madonna (60), Victoria Beckhamová (44) či Lady Gaga (32).

První setkání

Mezi ty, jejichž život ovlivnil, patří i dcera šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka (50). Mladičká modelka Jana se poprvé s ikonickým návrhářem setkala loni v březnu při příležitosti zkoušky oblečení pro Chanel. Tuto možnost získala díky vítězství v soutěži Elite Model Look v roce 2016. „Byla jsem tehdy moc nadšená. Zkoušela jsem si oblečení a pak šla do nějakého pokoje. Nevěděla jsem, ani kam jdu. A pak jsem ho uviděla. Legendu. Karl tam seděl za velkým stolem a díval se na mě. Skoro jsem přestala dýchat. Nemohla jsem uvěřit svým očím,“ vzpomíná Jana na jejich první setkání.

Poslední slova

Bohužel si vybavuje i to poslední... „Naposledy jsem ho viděla v New Yorku na další zkoušce před další přehlídkou. Podíval se na mě a řekl, že vypadám úchvatně! Suzy Menkes (slavná módní kritička) seděla vedle něj a on se jí zeptal, jestli se jí to též líbí. Řekla ano!!! A on mi poté řekl, že tyto šaty byly vytvořeny jen pro mě! Byl to zážitek. A když jsem teď slyšela tu nešťastnou zprávu, zlomilo mi to srdce,“ posmutněla.

Truchlí také Maxová

Jednou z mnoha modelek, které se v roce 1991 zúčastnily castingu na přehlídku Chanel, byla i Tereza Maxová. Neuspěla, ale když odcházela, tak ji zastavil právě Karl, dal jí vyzkoušet pár svých modelů a nabídl práci. „Díky němu jsem se potom dostala do světa módy a mezi topmodelky. Pro mě to byla obrovská šance,“ vzpomíná topmodelka, která se tehdy na molu střídala s Naomi Campbellovou (48), Claudií Schifferovou (48) či Helenou Christensenovou (50). Byl to splněný sen české krásky, která ve světě modelingu teprve začínala.

Denisa Dvořáková: Nebyl jako ostatní

Na jeho přehlídkách se objevovala i Denisa Dvořáková (29). „Když jsem si na internetu přečetla zprávu, že je Karl Lagerfeld mrtvý a hned nato viděla fotografii, jak pro něj chodím na přehlídce, pocítila jsem smutek. Karl nebyl jako ostatní. Nikdy na něj nezapomenu a na jeho vždycky krásné módní show. Děkuji ti za všechno, Karle.

Jeho nejdrsnější výroky

Při vzpomínce na Lagerfelda si mnozí vybaví jeho nepřehlédnutelný vzhled – tmavé sluneční brýle, dokonale padnoucí černý oblek s bílou košilí na míru a na hlavě »koňský« ohon bílých vlasů. K jeho vizáži patřila i tvrdá slova. Nebral si servítky před nikým, stejně kritický byl ale i vůči sobě.

O zpěvačce Adele: Trochu moc tlustá!

O sobě: Jsem jako módní nymfomanka, co nikdy nedosáhne orgasmu!

O intelektuálech: Nesnáším intelektuální konverzace s intelektuály, poněvadž mě zajímá pouze můj vlastní názor.

O módě: Tepláky jsou známkou prohry! Koupíte si je, když ztratíte kontrolu nad svým životem...

O modelkách: Na molech nikdo nechce vidět kypré ženy!

O malých mužích: Zlomyslní, škaredí prckové jsou zlí a chtějí vás zabít!

O Pippě Middletonové: Tvář té sestry se mi nelíbí. Měla by ukazovat jen záda...

O #MeToo: Když nechcete, aby vás tahali za kalhoty, nemáte dělat modelky. V klášterech je spousta místa!

Miliardy pro kočku?

Lagerfeld dokázal oživit značku Chanel, a tak si zasloužil ohromné honoráře, stejně jako příjmy z řady dalších úspěšných projektů. Server True Net Worth jeho majetek odhaduje na 125 milionů dolarů, řada médií hovoří o 200 milionech, Celebrity Net Worth dokonce 300 milionů (2,8 až 6,8 miliardy Kč).

Není vůbec jasné, kdo je bude dědit. Něco prý dostane jeho milovaná a slavná kočka Choupette neboli Drahoušek. „Ale nebojte, je dost pro všechny,“ odpověděl jednou novinářům. Něco by mohl dostat Lagerfeldův kmotřenec, malý model Hudson Kroenig (11). V Americe pak žije Lagerfeldova sestra Christiane (87) se třemi dětmi a šesti vnoučaty.

Fotogalerie
98 fotografií