Má vůbec šéfkuchař s vlastní restaurací Vánoce?

Ano, jinak by mě totiž žena zabila.

A kdy zavřete?

Zavřeno bude čtyřiadvacátého na Štědrý den. Ale na Boží hod vánoční už zase otvíráme.

S kým slavíte Štědrý den?

S rodinou. Sejdeme se všichni, naše děti Lenka a Pavel s rodinami, vnoučata i moje sestra Renata. Deset až dvanáct lidí.

Kdo připravuje slavnostní tabuli?

Tabuli připraví manželka, musí být vždy krásná. Syn Pavel přichystá nějakou pochoutku jako předkrm, dcera Lenka a snacha Ivana přivezou vánoční cukroví, je vždy výborné. Obě napečou více druhů. Jinak na Štědrý den vaří manželka Marcela. Já doma k plotně o Vánocích vůbec nejdu.

Doufám, že to slavnostní menu neodbýváte?

Kdepak. Máme pět chodů. Předkrm, polévku, rybu, řízek, salát, cukroví. Užíváme si klid a pohodu, která přes rok moc není, povídáme si. Vnoučata z toho ale zatím nejsou moc nadšená.

Jak to?

Trvá to na jejich vkus moc dlouho a ona se těší na dárky.

Kdy je kupujete?

Na to je dobrá moje žena. Hned v září mívá všechno po kupě. Takže koupíme už jen kapra a máme hotovo. Ještě vám prozradím, kdy ho mám nejraději, kdy nejlépe chutná. Pětadvacátého ráno studený!

Máte nějaké speciální rodinné rituály?

Dáváme kapří šupiny pod talíř a každý si ukládá jednu do peněženky do příštích Vánoc. Taky prostíráme jedno místo u stolu navíc a pouštíme po vodě skořápky se svíčkami. A jdeme na hřbitov zapálit svíčky za ty, kteří už nejsou mezi námi.

Chodí vůbec lidé o svátcích do restaurací, nebo spíš po návštěvách?

O vánočních svátcích máme vždy plno, většinou jsou první obsazené větší stoly pro rodiny. Hosté bývají dobře naladění, usměvaví, nikam nespěchají a užívají si ten sváteční čas. Dbáme na pěknou výzdobu a krásně prostřené stoly a chystáme jídla, která patří ke slavnostním dnům. Je to úděl naší profese, že musíme pracovat i v tyto dny, ale děláme to moc rádi.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Sapík Hana Höschlová, Petr Soukup, Luděk Mazák

Fotogalerie
7 fotografií