Dohromady jim je 191 let, přesto na Vánoce a radost z nich nezanevřeli. Řeč je o královně a princi Philipovi, kteří na rozdíl od jiných sice mají při ruce stovky zaměstnanců, kteří za ně drtivou většinu manuálních prací udělají, ale sami se na svůj věk podílejí na vánočních přípravách více než aktivně.

Experti na královskou rodinu podle deníku Mirror prozradili, že povinností královny Alžběty II., v doprovodu s jejím manželem Philipem, je dohlédnout na patřičnou vánoční výzdobu všech královských rezidencí, tedy zdaleka nejen hlavního sídla královny, jímž je Buckinghamský palác v centru samotného Londýna.

Alžběta II. a Philip se každoročně na svátky přesouvají vlakem do sídla Sandringham v panství Norfolk. Předtím ale královna musí schválit veškeré dekorace, které stylem odpovídají britským tradicím. „Vánoční stromky se nijak neliší od ostatních. Jsou ozdobeny téměř stejně, jako je zdobí lidé po celé Velké Británii,“ prozradila tisková mluvčí královny Dickie Arbiterová.

Poté, co královna pečlivě zkontroluje vánoční výzdobu, přesouvá se do Norfolku, kde se na ní podílí princ Philip osobně. Sám každoročně vyleze po žebříku až k vrcholu stromečku, kam symbolicky umístí zlatou hvězdu. „Je tomu oddaný a nedovolí ostatním, aby to udělali za něj,“ potvrdila mluvčí královského paláce.

Výzdobou ale královské povinnosti nekončí. Královna i princ prý rozesílají zaměstnancům, přátelům, známým a dalším osobnostem pohlednice s vánočním přáním. A pokud se někdo domnívá, že jde pouze o stovky kopií, ten bude překvapen. „Královna vždy osobně podepíše každé vánoční přání, stejně tak princ Philip,“ potvrdila královská mluvčí.

Další zajímavostí z královniných vánočních tradic, která vyplula na povrch, je tradice ve formě přípitku nejen pro svoji rodinu, ale i pro zaměstnance. Královská expertka Ingrid Sewardová v návaznosti na to poukázala na oblíbený nápoj královny. „Myslím si, že královna má ráda martini, ostatní si dají raději šampaňské,“ prozradila Sewardová. To se ale netýká jejího manžela. „Princ Philip není dobrý pijan, vždy pil akorát světlé pivo,“ dodala s tím, že nejstarší členové královské rodiny však alkoholu pochopitelně nikdy ve velkém neholdovali.

VIDEO: Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem

Video
Video se připravuje ...

Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem Reuters

Fotogalerie
36 fotografií