Vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz v západním Berlíně budou návštěvníkům otevřeny od pondělí 26. listopadu. Ještě před otevřením však na místě technici instalují bariéry jako bezpečnostní opatření.

Už od pondělí začaly náměstí plnit například těžké železné koše a pytle s pískem, kolem trhů pak vyroste kovový plot. Sešroubovat všechny jeho části zabere několik dní.

K postavení obrovských ocelových košů je zapotřebí pět mužů. Dělníci společně rozvinou mřížky a postaví boční stěny. Koše se pak smontují dohromady, aby tvořily celistvý plot, naplní se pískem a obeženou ocelovým pletivem.

Místní si pochvaluje jedinečnou ochranu

Zátarasy vytvoří kolem náměstí kruh, který bude návštěvníky chránit před případným nebezpečím. Do bezpečnostních opatření přitom Berlín investoval už 2,6 milionu eur (asi 70 milionů korun). Zátarasy by měly městu nabídnout „jedinečnou ochranu proti přístupu“ nákladních automobilů, píše Berliner Kurier. Podobné bariéry přitom vyrůstají i na jiných berlínských trzích či v dalších německých městech.

„K ochraně veřejných míst nevede jedna zlatá cesta,“ uvedl ve středu berlínský místní představitel Andreas Geisel (52, SPD). „Musíme se neustále učit a získávat zkušenosti. Proto je důležité testovat různá bezpečnostní opatření. Opatření by měla být budována tak, aby odpovídala specifickým požadavkům jednotlivých míst,“ dodal.

Podle mluvčího úřadu však nejsou „taková opatření bez následků,“ píše německý BZ. V okolí trhů je totiž často omezená doprava, uzavírají se i některé silnice.

Na Nadě zůstal manžel i malý syn

V prosinci 2016 najel Tunisan Anis Amri ukradeným kamionem do davu lidí, kteří se vydali navštívit tradiční vánoční trhy, kterými je Německo proslulé. Muž zabil 12 lidí, mezi nimi i Češku Naďu Čižmár. Zbyl po ní manžel Petr se synem Davidem.

Naďa byla zaměstnána u berlínské firmy 4flow management GmbH, do Německa se přitom přestěhovala jen dva roky před útokem. Její jméno je zvěčněné na památných schodech, které připomínají oběti hrůzného útoku.

K tragédii se vyjádřil i tehdejší ministr zahraničí věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Doufal jsem, že se český občan v Evropě nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé,“ řekl.

Video
Video se připravuje ...

Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula

Fotogalerie
75 fotografií