V posledních letech se domovy pro seniory potýkají s opravdu těžkými časy. Nejdřív to byl covid, který zásadně omezil mezilidské kontakty, což mělo nepříliš pozitivní dopad na psychiku seniorů, nyní vlivem Putinova válečného tažení na Ukrajinu stoupá inflace a letí vzhůru i ceny energií. S tím vším se musejí ředitelé popasovat tak, aby zajistili především komfort a potřebnou péči pro své klienty, ale také musejí vyjít ekonomicky.

Šetřit, ale zachovat komfort

Teplotu snižujeme v částech objektu, kde se to nedotkne našich klientů, takže třeba na chodbách. A samozřejmě s energiemi šetříme i dalšími způsoby,“ říká pro Blesk Martin Benda, ředitel Domovu pro seniory Nová slunečnice. Zároveň prozradil, že například platby u Pražské energetiky se mu oproti loňskému roku zvedly o 237 %.

Podobně se snaží šetřit i Eva Kalhousová, ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové. „Ušetřit se dá pouze výměnou zdrojů osvětlení za úsporné, výměnou energeticky méně spotřebičů nebo nastavením topných křivek podle klimatických podmínek,“ říká. Domov v budoucnu plánuje využívat i alternativní zdroje energie, ale tento krok je zatím pouze ve fázi příprav.

„Naším zřizovatelem je pražský magistrát a byla jsem ujištěna, že domovy patří mezi priority a určitě nám nikdo nebude stahovat topení. V této souvislosti jsme trošku zvedli cenu za jídlo, ale nijak zásadně,“ dodala ředitelka.

Magistrát s podporou počítá

Že magistrát s podporou domovů pro seniory počítá, potvrdil i mluvčí Tadeáš Provazník. „Z důvodu růstu cen energií byl na základě požadavků upraven rozpočet hlavního města a sociálním zařízením byly zaslány peníze na vypořádání se s vyššími cenami energií i zálohami. Vzhledem k tomu, že náklady na energie hradí organizace zálohově a vyúčtování obdrží s určitým časovým zpožděním, situaci dále sledujeme a jsme připraveni ji opětovně projednat s řediteli těchto organizací,“ sdělil Blesku.

„Obecně lze říci, že jsme nejen sociální zařízení zřizovaná městem vyzvali k úsporným opatřením, ta jsou také součástí tisku, který schválila městská rada začátkem října. Zároveň nemáme informace o tom, že by se v tuto chvíli kvůli růstu energií některé městské společnosti dostaly do finančních problémů, každopádně jsme ale připraveni poskytnout potřebnou pomoc tak, aby společnosti toto období ustály a rozhodně je nenecháme bez podpory. V tuto chvíli se připravuje také rozpočet na rok 2023, ve kterém budou zvýšené náklady na energie zohledněny jak pro provoz města, tak i našich organizací,“ uzavřel Provazník.

Fotogalerie
4 fotografie