Zájem o palivové dřevo roste s blížící se zimou každoročně. Letos, kdy ceny energií letí vzhůru kvůli Putinově válce na Ukrajině raketovým tempem, je zájem o to vyšší. A nejedná se jen o domácnosti v rodinných domech, stále častěji si menší kamínka pořizují i Pražané do svých bytů.

„Máme stometrový byt a všechno na plyn. Komín je tu prý v pořádku, během příštího týdne mi přijdou zapojit menší kamínka na dřevo. Uvidím, jestli to potáhne a jak mě bude bavit nosit dřevo do 4. patra bez výtahu, ale alespoň to zkusíme,“ řekl Blesku Petr Š., který bydlí v činžovním bytě na pražském Smíchově.

Po dřevu je sháňka

Na tuto poptávku reagují i Lesy hlavního města Prahy. Ty už několik let nabízejí palivové dřevo z pražských leů, letos je to druhým rokem, kdy se lze domluvit i na samovýrobě. Ta má přísná pravidla, stojí to trochu práce a potu, ale zase jde lze získat přijatelnou cenu. Navíc zájem o připravené dřevo je příliš veliký. „Palivové dřevo prodáváme koncovým zákazníkům i naštípané, ale od 1. září máme pro převis zájemců pozastaven do odvolání příjem dalších objednávek,“ uvedla mluvčí Lesů hl. m. Prahy Petra Fišerová

Kdo má tedy zájem, může se vypravit do některého z pražských lesů. „Samovýrobu obvykle nabízíme v okrajových a pro techniku hůře dostupných lokalitách a porostech jako jsou například Cholupický vrch, Zátišský les, Bohnické údolí, Divoká Šárka apod,“ uvedla Fišerová.

Lesy hl. m. Prahy nabízejí zájemcům samovýrobu palivového dřeva
Autor: LHMP

Také to neznamená, že můžete ze sklepa vytáhnout motorovku a jít do některého z lesů porazit první strom, který vás napadne. Vše má svá přísná pravidla. „Samovýroba dřeva je možná na základě uzavřené smlouvy a je určena pouze pro fyzické osoby. Domluva probíhá s konkrétním lesním dle lokality, který striktně určí místo, rozsah a podmínky pro zpracování dřeva. Rozhodně to tedy neznamená, že se nyní může kdokoliv vydat do lesa s pilou a sám rozhodnout, který strom si pokácí. To je stále krádež,“ upozorňuje Fišerová.

Nejlepší je, kontaktovat přímo lesního, který má les ve vašem okolí na starosti. On vybere nejen vhodné místo, ale také způsob zpracování a vyklizení. Pražské lesy jsou také oblíbeným místem k trávení volného času, proto je třeba brát ohledy a na návštěvníky, aby nedošlo ke zbytečným zraněním. „Na zájemce o tento cenově zajímavý způsob zajištění palivového dřeva budeme klást vysoké nároky na osobní zodpovědnost a pečlivost a domluvené podmínky budeme striktně vyžadovat a kontrolovat,“ uzavírá Fišerová.

Fotogalerie
6 fotografií