To, že je důležité mít přístup ke kvalitním zásobám pitné vody, si připomíná i hlavní město Praha. Magistrát do zkvalitnění péče o pitnou vodu investoval již několik miliard korun hlavně do technologií úpravy pomocí filtrace nebo aktivního uhlí.

Hlavní město ze 75 procent zásobuje vodní nádrže Švihov. K úpravě vody slouží hlavně úpravna Želivka nebo úpravna v Káraném na soutoku Labe a Jizery. Do pražské vodovodní sítě se nedávno po 20 letech znovu zapojila Podolská vodárna, od čehož si vedení města slibuje spolehlivější distribuci kohoutkové vody. Dříve sloužila jako záložní zdroj při výpadku jiných úpraven vody. Vodárna prošla v posledních dvou letech rekonstrukcí a stala se plnohodnotným zdrojem vody.

Pražané dávají přednost kohoutkové vodě

Podle náměstka primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka (STAN) je ochrana vodních zdrojů jednou z priorit odpovědné politiky. „Možná i proto je kvalita a chuť kohoutkové vody v Praze absolutně špičková. 66 % Pražanů pije kohoutkovou vodu, čímž snižují produkci plastového odpadu,“ poznamenal.

Hlubuček také upozornil na to, že díky dostupnosti kvalitní pitné vody se snižuje množství vyprodukovaného odpadu, protože lidé nekupují tolik balené vody a už téměř dvě třetiny obyvatel preferují kohoutkovou vodu před balenou.

Investice do vodní infrastruktury jsou také součástí Klimatického plánu, podle kterého se město zavázalo snížit do roku 2030 produkci emisí. Proto se mimo jiné také počítá s výstavbou malé vodní elektrárny v Jesenici.

Nové osvětové centrum

Hlavní město má do budoucna velké plány také s areálem vinohradské vodárny. V okolí věže by mělo vzniknout osvětové centrum nazvané Hydropolis. Mělo by sloužit například školám i veřejnosti a informovat moderní formou o hospodaření s vodou.

Centrum má vzniknout ve spolupráci Pražské vodohospodářské společnosti, Pražských vodovodů a kanalizací a společnosti Veolia. V areálu vodárenské věže by měl vzniknout veřejný prostor s řadou herních a vodních prvků. V podzemním prostoru by měla být například expozice současných technologií úpravy vody.

Součástí projektu je i rekonstrukce historické věže a celého objektu. Měly by tu vzniknout také multimediální a přednáškové místnosti pro více než 200 lidí nebo plocha pro různé výstavy. Stavba projektu za 200 milionů korun by měla podle původních plánů začít už letos, dokončen by měl být v roce 2024.

Fotogalerie
23 fotografií