Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dojemné gesto ukrajinské holčičky! Yevhenia (7) napodobila malbu na zdi v Nuslích. Věřím v mír, říká

Autor: nec - 
22. března 2022
12:53

Jak moc válka narušila mírumilovný dětský svět, vystihl ve své malbě streetartový umělec kazašského původu ChemiS. Ten během týdne na zeď domu na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice v pražských Nuslích namaloval holčičku, která se schovává pod ukrajinskou vlajku ve společnosti Krtečka, včelky Máji, Mumínka, Mickeyho a dalších. Dílo plné symbolů spojených s válkou obletělo Česko, ale i zahraničí. Zaujalo i sedmiletou Yevhenii z Charkova, která namalovanou holčičku napodobila a nechala se u toho vyfotit. 

Sedmiletou Yevhenii, která žije ve válkou zmítaném městě Charkov, malba z Prahy zaujala natolik, že ji napodobila. Schovala se pod ukrajinskou vlajku stejně jako malovaná holčička a i ona se obklopila plyšovými hračkami. A právě plyšáci vyobrazení na malbě v Nuslích symbolizují, že se ukrajinská krize týká v podstatě každého z nás, i těch nejmenších.

Navíc symbolizují i různé země, jako je Česko, Finsko nebo Spojené státy. Proto tam lze najít třeba Krtečka, včelku Máju, Mickeyho Mouse nebo třeba Obelixe. Umělec ChemiS tím chce vyjádřit, že Ukrajina tak vlastně chrání i nás. Malá Yevhenia navíc do světa svým gestem vzkazuje, že navzdory všemu věří v mír. 

 

Video  V Nuslích na rohu Mojmírovy a Nuselské ulice vznikla nástěnná malba umělce, který si říká ChemiS.  - CNC/David Malík
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa